Annonce
Lemvig

Gågaden fejrer sit 50 års jubilæum

Lars Mathiesen, Lemvig Museum, med den gyldne saks, der skal genbruges på mandag. Foto: Lars Kamstrup
Lemvig var blandt de første byer, der fik en gågade, og det fejres på mandag, hvor den gyldne saks skal i brug igen
Annonce

Lemvig: På mandag den 10. august er det præcis 50 år siden, den daværende borgmester Frandsen brugte en gylden saks for at klippe snoren til den første gågade i Lemvig.

På mandag kommer saksen så igen i anvendelse, når den nuværende borgmester Flyvholm vil bruge den i anledning af jubilæet.

Lemvig var en af de første byer, der fik en gågade. Det var de handlende, der havde set idéen andre steder, og en trio bestående af Otto Schumann, Svend Kirkegaard og Svend Smedegaard blev sat i spidsen for projektet. Man var blandt i Hobro for at se, hvordan det kunne gøres.

Lemvig Kommune, der sidst i 1960'erne var en købstadskommune, var ikke specielt interesseret, da det kunne gå ud over trafikken i byen. Der var ellers store trafikale problemer i den smalle ende af Vestergade, der var udset som gågade. Det var strækningen mellem Torvet og Andrupsgade.

Men efter et forsøg fik man lov mod, at de handlende selv betalte fliserne og vedligeholdelsen af gågaden.


Gågaden var helt sikkert med til, at Lemvig blev kåret som Årets By i 1976

Otto Schumann, initiativtager til gågaden


Det lykkedes at få projektet op at stå, og som Otto Schumann konstaterer her 50 år efter, så var det en stor succes - selv om der også var udfordringer undervejs. Ikke mindst med de to springvand, der var i hver sin ende af den oprindelige gågade. Siden er springvandene forsvundet, og gågaden forlænget med strækningen hen til den nuværende rundkørsel ved havnen. Belægningen er desuden moderniseret i 2008, og de fleste andre byer har siden fulgt eksemplet og fået deres egen gågade.

Otto Schumann i den første del af gågaden, som blev etableret for 50 år siden. Foto: Lars Kamstrup

- Gågaden var helt sikkert med til, at Lemvig blev kåret som Årets By i 1976, siger Otto Schumann.

Annonce

En festlig dag

På mandag klippes snoren så igen. Lemvig Museum og Lemvig handel har arrangeret en festlig dag med flag, tilbud, kaffe og kage. I hjørnebutikken Torvet/Ågade, hvor forretningen Holmsland senest lå, vil der være udstilling af fotografier og Gantriis-strimler. Der vil være en affotograferet reklameavis fra åbningen, og Benny Vejlby vil fremvise masser af fotos fra Vestergade. Der vil desuden være et par giner med tøj fra 1970'erne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

KIMO: Find nu pengene til høfde 42

Lemvig

Genvalg til Dybe-Ramme

Lemvig

Jesper Andersen sælger Danbolig

Annonce