Annonce
Kultur

Går du på denne skole, så bliver du noget ved musikken

95 procent af elever bliver ved med at spille musik efter den tre år lange MGK-uddannelse. I Holstebro spiller eleverne i denne sæson på en række forskellige instrumenter, men der er også elever, som studerer sangskrivning og lydteknik. Arkivfoto: Johan Gadegaard
En undersøgelse viser, at 95 procent af eleverne, der tidligere har gået på De Musikalske Grundkurser, fortsat beskæftiger sig med musik. Halvdelen søger ind på en videregående musikuddannelse. Fra politisk hold efterlyses der flere af den slags undersøgelser.
Annonce

Holstebro: Meget kan ske, når man for første gang træder indenfor som elev på en af De Musikalske Grundkurser.

Én ting er dog sikkert med noget nær statsgaranti: Kærligheden til musik kommer man ikke til at miste.

Det er konklusionen på en rapport, der blandt andet fortæller, at 95 procent af eleverne efter endt uddannelse forbliver udøvende på et instrument og deltager i musiklivet.

Halvdelen af eleverne ender også med at gå skridtet videre og søge ind en videregående musikuddannelse.

- Det stemmer fint overens med, hvad vi oplever her i Holstebro, bekræfter Jens Dammeyer Sørensen, leder af MGK Midtvest og Holstebro Musikskole.

Det er Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Musik, som blandt 2067 elever i perioden 2008-2017 har gennemført en dimittendundersøgelse. I undersøgelsen spørges der blandt andet, om det er tilstrækkeligt, at "kun" halvdelen søger en videregående musikuddannelse?

- At resten af eleverne drager ud i livet og fortsat bruger musikken er i mine øjne lige så vigtigt, for der er bare ikke plads til, at alle kan optages på musikkonservatoriet. Men så læser de måske til pædagog eller en anden uddannelse, hvor de kan bruge det, de har lært hos os. Eller også bruger de musik i fritiden, siger Jens Dammeyer Sørensen.

MGK

MGK MidtVest hører hjemme på Holstebro Musikskole. Der tilbydes decentral undervisning i Skive, Viborg og Herning. MGK MidtVest er for elever mellem 14 og 25 år, der interesserer sig for klassisk musik, rytmisk musik eller musikproduktion. Uddannelsen varer tre år.

I denne sæson, 2019/2020, har skolen i alt 60 elever (Holstebro = 32, Skive = 8, Viborg = 11, Herning = 9).

22 elever er piger og mest populært er sang (8) efterfulgt af klaver (3) og violin (3).

Blandt de 38 drenge er sang (10) mest eftertragtet efterfulgt af klaver (6), trommer (5) og elbas (4).

Kilde: MGK MidtVest.

Annonce

Svagheder

Der er otte MGK-centre i Danmark, hvoraf centret i Holstebro er det eneste i Vestdanmark med 60 pladser.

Undersøgelsen har været vist til Fritids- og Kulturudvalget, og udvalgsformand Lene Dybdal (S) er tilfreds med, hvad hun har set - selvom hun også ser muligheder for forbedringer.

- En lille svaghed ved undersøgelsen er, at der ikke deltager så mange elever fra MGK Midtvest i undersøgelsen (- Vi har desværre ikke fået afrapporteret ordentligt, siger Jens Dammeyer Sørensen, red.). Derudover glemmer man, at mange rejser ud for at tage en uddannelse i udlandet. Dem inkluderer undersøgelsen ikke - eller spørger dem hvorfor de vælger at gøre det?

- Men det er interessant at se, hvad vi kan få ud af at investere i unge talenter. Det er endda rigtigt interessant. Skal jeg drømme højt, så kunne jeg godt tænke mig, at Kulturstyrelsen på samme måde undersøgte andre kulturtaktiviteter. Det kunne hos os for eksempel være Dansk Talentakademi for at se, om det har det setup, der bør have, eller om der er potentiale til mere, siger Lene Dybdal.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

For lidt plads: LOFI udvider center

Lemvig

Solen blev sunget ned på Havnen

Lemvig

Smykker forsvundet ved indbrud

Annonce