Annonce
Lemvig

Geopark: Nu er det op til Unesco

De højre skrænter ved Bovbjerg er omdrejningspunktet i den nye Geopark, men den fortæller om istidens opholdslinie i både Lemvig, Struer og Holstebro kommuner. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Nu er den officielle ansøgning sendt, og Unesco skal tage stilling til, om Geopark Vestjylland er en realitet
Annonce

Lemvig: - Jeg er færdig. Jeg har lige sendt den, siger Thomas Holst Christensen, der er projektleder for Geopark Vestjylland.

Han taler om en ny statusrapport, der skal bane vejen for en officiel godkendelse af Geopark Vestjylland, der skal fortælle om istidslandskabet og den tilhørende natur, kultur og erhverv. Geoparken mangler endnu sin officielle godkendelse, som skal udstedes af Unesco. Organisationen har allerede haft en første ansøgning til gennemsyn, men havde en række elementer, som man ønskede uddybet eller forbedret, inden Geopark Vestjylland kan godkendes. Fristen blev sat til 1. juni i år, og derfor har Thomas Holst Christensen siden januar 2018 arbejdet på at lave forbedringer og udvikle samarbejdet indenfor den forhåbentligt kommende geopark.

Annonce

14 punkter

- Der var 14 konkrete anbefalinger til, hvad vi kunne gøre bedre. Det har vi nu arbejdet på og beskrevet i en 74 sider lang rapport, som jeg nu har sendt til Unesco, siger Thomas Holst Christensen.

I statusrapporten beskriver han, hvor langt arbejdet er med at synliggøre Geopark Vestjylland, og hvad der resterer. Thomas Holst Christensen beskriver blandt andet arbejdet med at synliggøre parken i form af særlige geopark--hjørner på museer og i udstillinger, der beskriver sammenhængen mellem museerne og geoparken. Det foregår både på Lemvig og Holstebro Museer samt på Thyholm Egnsmuseum. Her kommer både udstillingsmateriale og touchskærme, der kan bruges af gæster. Han beskriver også kommende infostande i både Thorsminde, på Hjerl Hede, det nye Naturpark Nissum Fjord infocenter i Bøvlingbjerg og meget mere.

- Der er også et formelt krav om, at Geoparken skal have en selvstændig organisation. Derfor har vi i år godkendt et sæt vedtægter, så Geoparken er blevet en selvejende institution med egen bestyrelse, siger han.

Den nye bestyrelse har foreløbigt udpeget fem medlemmer. De tre kommuner har hver udpeget en repræsentant. Den er John Christoffersen, Struer, Karsten Filsø, Holstebro, samt Steffen Damsgaard, Lemvig. Region Midtjylland har udpeget regionsrådsformand Anders Kühnau, og endelig er geoparkens fader, John Clausen, som repræsentant for frivillige i lokalsamfundet. Bestyrelsen har efterfølgende konstitueret sig med Steffen Damsgaard som formand og Karsten Filsø som næstformand.

Annonce

Videnskaben

Efter ønske fra Unesco er der også udpeget en rådgivende, videnskabelig komite bestående af 11 fagpersoner, der skal sikre kvaliteten af geoparkens indhold. Komiteen består af forskere fra danske universiteter, fagfolk fra museer, Kystdirektoratet med flere.

- På grund af coronaen har vi dog endnu til gode at holde det første møde, siger Thomas Holst Christensen.

Et andet fokuspunkt har været at få formidlet især klinten ved Bovbjerg og isens opholdslinie.

- Derfor har vi blandt andet fået lavet ni, korte film samt en 23 minutter lang hovedfilm, der viser geoparken. De vil snart blive offentgjort, siger Thomas Holst Christensen.

De skal supplere den generelle skiltning, der også er forbedret samtidigt med, at stisystemerne er blevet udbyggede. Endelig har man også forsøgt at forbedre samarbejdet med Geoparken i Odsherred samt den kommende Geopark Sydfyn.

Annonce

Udvikles fortsat

Arbejdet med at udvikle Geopark Vestjylland fortsætter, mens Unesco bruger de kommende måneder på at vurdere materialet. Thomas Holst Christensen forventer, at sammenslutningen af geoparker verden over er samlet i Korea 22.-23. november i år. Her håber han, at organisationen vil anbefale at optage Geopark Vestjylland i kredsen af geoparker. Hvis det sker, ventes forretningsudvalget i Unesco at blåstemple Geopark Vestjylland til april næste år.

- Men vi kender formentligt vores skæbne efter mødet i november, siger Thomas Holst Christensen.

Frem til da skal der fortsat arbejdes på at udvikle et partnerskab indenfor overnatning, bespisning, produkter og transport.

Annonce

Formanden

Formanden for Geopark Vestjylland, Steffen Damsgaard (V) håber og ser frem til, at geoparken opnår sin officielle godkendelse.

- Vi tror på, det kan give ekstra oplevelse for gæster og turister, men også for lokale borgere. Det kan måske gøre det mere interessant at bevæge sig rundt i Lemvig, Holstebro og Struer kommuner, siger han.

Der ud over tror han også på, at en geopark vil gøre området bedre kendt og mere interessant, når man forsøger at profilere området.

- Det kan skabe en fortælling om et område og dermed få betydning for mange, der flytter uden for byerne, siger han i håb om, at en geopark vil skabe interesse for tilflytning af nye indbyggere samtidigt med, at den kan styrke turismen.

- Vi ved fra udlandet, at en Unesco-certificeret geopark er noget, man rejser efter. Så ved man, at man kommer et sted hen, hvor der er en formidling om kulturhistorie, og hvordan der har været en menneskelig påvirkning af tingene. Der er masser af perspektiver i en geopark, siger Steffen Damsgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Info til vandhunde: Fun Park er åben

Lemvig

Vægterne ikke med i programmet

Lemvig

Fødselstal nærmer sig bundrekord

Annonce