Annonce
Kultur

Gimsinghoved må åbne igen: - Vi kommer nok ikke til at undgå underskud

Medarbejderne på Gimsinghoved var i fuld gang med at gøre klar til den nye udstilling, da Dagbladet var forbi tirsdag. Foto: Johan Gadegaard
Gimsinghoved Kunst- og Kulturcenter åbner dørene for gæster igen på Grundlovsdag, men der er stadig mange usikkerheder forbundet med coronaen for leder Rie Nyborg.
Annonce

Struer: Som stort set alt andet har Gimsinghoved Kunst- og Kulturcenter holdt lukket under corona-epidemien, og koncerter og udstillinger er enten blevet aflyst eller skubbet til senere på året.

Men sidst i maj vendte medarbejderne tilbage og satte alt ind på at gøre lokalerne klar til udstillingen "Et lille gran af det, som er", som åbner fredag den 5. juni. Og det, som er på udstillingen, er billeder af kunstner og forfatter Esben Hanefelt.

Set i lyset af denne udstilling er det måske heldigt nok, at din sommerferie ikke går sydpå, for man kan bruge rigelige mængder af tid på Gimsinghoved, for Esben Hanefelts akrylbilleder kan karakteriseres som "myldrebilleder".

Altså billeder, hvor der sker mange ting, hvor der er mange detaljer, mange streger og mange billeder, og Esben Hanefelt er en såkaldt signaturkunstner - du er aldrig i tvivl om, at det er ham, når du ser et af hans billeder.

Mange kender nok hans streger fra forskellige bogillustrationer som for eksempel Saxos Danmarkshistorie, Lundbyes Nordisk Mytologi samt hans bibelhistorier.

På Gimsinghoved kan du se illustrationerne fra to af hans seneste bogprojekter - billeder fra det klassiske eventyr Nattergalen af H.C. Andersen, som er blevet udgivet med illustrationer samt prolog og epilog af Hanefelt, og hans egen fortælling "Da jorden fik feber" som er en fortælling om Jordens skabelse og om Gud, der forsøger at redde både klima og klode.

- Et meget godt billede på klimaets tilstand i dag, siger Rie Nyborg, der er leder af Gimsinghoved samt Folkets Hus.

- Men heldigvis ender den lykkeligt, så børn kan også læse den, tilføjer hun.

Jeg tør heller ikke booke flere koncerter til efteråret før jeg kender vores budget.

Rie Nyborg, leder af Gimsinghoved og Folkets Hus

Annonce

Usikkerhed

Rie Nyborg har, som stort set den eneste af medarbejderne på Gimsinghoved, ikke gjort meget brug af hjemmekontoret.

Der har hele tiden været ting, der skulle ordnes enten på Gimsinghoved eller i Folkets Hus, og der har været nok at tage fat på i forhold til at finde hoved og hale i hjælpepakker, lønkompensation, udskydelse af koncerter og arrangementer og meget mere. Og så hele tiden med bevidstheden om, at der stadig var udgifter for begge kulturinstitutioner - men ingen indtægter i flere måneder.

- Jeg synes, det har været meget svært med usikkerheden. Det med ikke at vide, hvornår vi kunne åbne igen, og hvilke datoer vi kunne booke de udskudte koncerter til. Og må vi overhovedet holde koncerter?, siger Rie Nyborg.

Den årlige Gimsinghoved Festival skulle have fundet sted 23. august, og som altid kun med 400 billetter i forkøb, fordi festivalen rykkes indendøre i Folkets Hus i tilfælde af dårligt vejr. Men i år festivalen blevet udskudt helt og vil i stedet finde sted 22. august 2021.

Billetterne købt til dette års festival gælder automatisk til den nye dato, og er man forhindret i at deltage der, kan billetten refunderes til og med 26. juni 2020.

Nogle koncerter, der skulle have fundet sted i foråret, er blevet rykket til senere datoer i efteråret, og en enkelt udstilling på Gimsinghoved er blevet skubbet til næste år. Rie Nyborg og medarbejderne prøver at se positivt på situationen.

- Jeg ved på nuværende tidspunkt ikke helt, hvordan det ser ud med økonomien, for vi ved endnu ikke om og hvad, vi kan få fra hjælpepakkerne, men vi kommer nok ikke til at undgå underskud. Jeg tør heller ikke booke flere koncerter til efteråret, før jeg kender vores budget, siger hun.

Hun sidder i haven på Gimsinghoved, mens hun fortæller. Der kan man i øvrigt, hvis vejret er godt, få sin bestilling fra stedets lille café bragt ud, så man kan nyde kaffe og kage i nydelige udendørs omgivelser. På den måde er der også plads til flere inde i udstillingen, der jævnført de nye corona-regler er godkendt til 46 gæster. Men hvor mange, der kommer, er ikke til at sige på nuværende tidspunkt.

- Nu kører vi på, og så tror vi på, at det går, siger Rie Nyborg.

Annonce

Bliver godt

Esben Hanefelt-udstillingen bliver åbnet uden fernisering og uden tilstedeværelse af kunstneren selv, som det ellers plejer at være kotyme på Gimsinghoved. Men Rie Nyborg følte ikke, at det var forsvarligt at afholde fernisering i en corona-tid, og kunstneren tilhører den sårbare gruppe og har derfor stort set isoleret sig selv i sit sommerhus, hvor han får tiden til at gå med at male.

Der er også blevet taget corona-forholdsregler, og der vil være håndsprit, grundig rengøring samt ekstra personale hver dag i åbningstiden, så man er sikker på, at alle retningslinjer bliver overholdt.

- Vi vil ikke gå på kompromis med sikkerheden hverken for vores gæster eller vores personale, understreger Rie Nyborg.

Heldigvis er der masser af billeder fra Esben Hanefelts hånd, der kan agere som stand-in, hvis han nu ikke selv på et senere tidspunkt skulle nå at komme forbi udstillingen.

- Han er en flittig mand, det må man give ham, siger Rie Nyborg, der selv kan bruge store mængder tid på at studere hans billeder og hele tiden finde nye detaljer.

Og mest af alt glæder hun sig over, at det nu er muligt igen at åbne for gæster.

- Det har vi glædet os længe til. Det bliver godt at komme igang igen, siger hun.

"Et lille gran af det, som er" kan ses til 20. september.

Rie Nyborg håber, at gæsterne i løbet af sommeren vil komme og nyde en kop kaffe eller et stykke kage fra Gimsinghoveds lille cafe i den tilhørende have.Foto: Johan Gadegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Info til vandhunde: Fun Park er åben

Lemvig

Vægterne ikke med i programmet

Lemvig

Fødselstal nærmer sig bundrekord

Annonce