Holstebro: Gitte læser til serviceøkonom på Erhvervsakademi MidtVest i Holstebro. Som så mange andre unge supplerer hun SU'en med et fritidsjob.
Men det er hverken som kassemedarbejder i et supermarked eller som ekspedient i en bagerforretning.
Gitte arbejder med at teste for covid-19. Arbejdsstedet er Falcks testcenter i fritidscentret på Døesvej 56 i Holstebro, og arbejdsredskabet er en vatpind, som hun stikker op i næsen på folk for et kvarteres tid senere at have svaret på, om de er smittet med den virus, der har sat hele verden på den anden ende.
- Nej, jeg ville ikke hellere arbejde i et supermarked. Jeg vil gerne have et fritidsarbejde, der giver mening. Jeg er glad for mit job. Jeg er med til at stoppe smittekæder, og det motiverer mig i jobbet, fortæller 27-årige Gitte Brunebjerg Kirkegaard og tilføjer:
- Jeg er med til at gøre en forskel.
Samtidig er hun taknemmelig for muligheden for at slippe ud af lejligheden, hvor hun som så mange andre studerende er tvunget til at opholde sig meget for at modtage fjernundervisning.
Jule-travlhed
Det var i december, at hun fik fritidsjobbet som poder hos Falck.
- Min far har i mange år arbejdet som falckredder, og en af hans kolleger stod for at starte testcentre op i Holstebro, Viborg og Lemvig, fortæller Gitte, der sendte en mail til kollegaen.
Og Falck kunne sagtens bruge en ung pige med mod på jobbet. I midten af julemåneden blev hun sendt til oplæring i Herning, hvor hun og de andre lærte om hygiejne, værnemidler og prøvede at pode hinanden i næsen.
- Det var sindssygt grænseoverskridende, når man ikke har prøvet det før. Min egen holdning var, at det var virkeligt ubehageligt, og jeg syntes også, det gjorde lidt ondt. Det var i hvert fald ikke rart, fortæller hun og tilføjer:
- Nu har jeg podet flere tusinde mennesker, så nu er det bare rutine. Det gode ved det er, at folk kommer her frivilligt, og at det er overstået på få sekunder. Og så gælder det bare om at joke lidt med folk.
De første podninger, hun udførte, klarede hun med hjælp fra en vejleder, og den 17. december var hun iført værnemidler klar til sin første dag på jobbet i Holstebro.
- Vi havde mega-travlt op til jul, fortæller Gitte, der dog fik lov til at fejre jul sammen med sin familie, men hun havde vagt både den 31. december og den 1. januar, så nytårsfejring blev der ikke gjort et stort nummer ud af.
To positive tests
- Den største udfordring op til jul var, når man skulle ringe til en testperson og sige, at vedkommende var testet positiv. For så vidste man jo, at man ringede og ødelagde julen, siger hun og fortæller, at reaktionen på en positiv-test er meget forskellig:
De fleste bliver meget overraskede, nogle bryder i gråd, og andre går i panik over, hvad de så skal gøre.
- Det er jo godt, hvis vi kan nå at få fat på dem, før de når hjem, siger Gitte, der opfordrer de positiv-testede til at ringe til corona-hotlinen.
Hendes opgave er derefter at give besked til Styrelsen for Patientsikkerhed, der tager over i det videre forløb.
- Mit job er at gennemføre en test - ikke at vejlede borgere, forklarer hun.
Gitte har de seneste uger arbejdet på testcentret cirka 20 timer om ugen, og i sin "karriere" har hun indtil videre selv kun udført to positive tests.
Gitte Brunebjerg Kirkegaard, studerendeDet er helt klare procedurer for, hvad vi gør, når vi finder en positiv test, og vi er ikke i tvivl om noget.
- Det er helt klare procedurer for, hvad vi gør, når vi finder en positiv test, og vi er ikke i tvivl om noget, siger hun og forklarer, at det gælder om at have ro på og helt diskret at henvende sig til den poder, der har udført testen og bede ham eller hende om at skifte tøj.
- Jeg er bestemt ikke utryg i jobbet, siger Gitte, der ikke går rundt og er bange for at blive smittet.
Nu med en kortere pind
I begyndelsen udførte Gitte og de andre podere testen med en lang vatpind - eller podepind, som den hedder.
- Testpinden skal føres op i det ene næsebor, indtil den rammer bagvæggen i næsen, og der skal den være i ti sekunder, forklarer hun.
- Folk synes, det var ubehagelig, men jeg føler også, at der opstod en slags skræmmekampagne omkring det, mener hun.
Nu har testcentrene fået ny og kortere podepind, den er lidt tykkere end den gamle, men den skal kun to til tre centimeter op i næsen, men i begge næsebor, hvor den skal være i 15 sekunder.
- Mange er lettede, når de finder ud af, at vi har fået den nye test, som, de ikke synes, er lige så ubehagelig som den gamle.
Mere om Gitte
Gitte Brunebjerg Kirkegaard er født og vokset op i Holstebro.
Hun gik på efterskole på Venø.
Hun har arbejdet som turistguide på feriesteder som destinationschef hos Århus Charter.
Hun er vild med heste og ridning og har været husar ved Gardehusarregimentets hestedragon i Slagelse.
Til sommer er hun efter planen færdig som serviceøkonom på erhvervsakademiet i Holstebro.
Planen er efter eksamen at rykke til Aalborg, hvor hun vil tage en professionsbachelor i sports-management .
Drømmejobbet er i en sportsklub, hvor hun gerne vil arbejde med at planlægge events.
Gitte bor alene i en lejlighed i midtbyen.
Når folk møder op til test, er de ofte nervøse.
- Så jeg prøver at udvise ro, så de kan være trygge i det, men det kan være svært at vise, når man er pakket ind i værnemidler, siger Gitte, der er den udadvendte type og ikke har svært ved at komme med en lille, sjov bemærkning.
- Jeg plejer at sige, at det ikke er så rart, men at jeg tilgengæld aldrig har oplevet, at folk er faldet af stolen - og så varer det kun få sekunder. Dem, der har prøvet det før, spørger jeg, om de er så drevne, at de selv vil føre vatpinden, siger hun og tilføjer:
- Når folk får et lille grin, kan jeg næsten se, at deres skuldre falder lidt ned.