Annonce
Danmark

Grøn omstilling ligger i fiskeriets DNA

Annonce

Debat: Fiskeriminister Mogens Jensen (S) slår her på debatsiderne (28. september) fast, at grøn omstilling er fiskeriets fremtid, og at fiskerierhvervet er et vigtigt erhverv for Danmark.

Det er jeg enig i, og det vil jeg gerne kvittere for. Men jeg er også nødt til at slå fast, at grøn omstilling ikke er nyt for fiskeriet. Når man arbejder så direkte med naturen, som vi gør i fiskeriet er bæredygtighed et grundvilkår. Ingen fisk - ingen fiskere. Sådan har det været fra dag et. Og fiskeriet har leveret i årevis. Og det fortjener anerkendelse.

Siden 1992 har dansk fiskeri reduceret CO2-udledningen med 60 procent. Til sammenligning har landbruget i cirka samme periode reduceret CO2-udledningen med 17 procent. Det har landbruget helt fortjent fået meget ros for.

Den ros fortjener fiskeriet også. For reduktionerne er ikke kommet af sig selv. De er kommet, fordi vi er blevet mere effektive, og fordi vi har truffet hårde beslutninger om at tilpasse den danske fiskeflåde til et endnu mere bæredygtigt fiskeri.


I dag er op imod 80 procent af landingerne fra dansk fiskeri bæredygtigheds-certificerede. Det er vi i dansk fiskeri stolte af.


I dag er op imod 80 procent af landingerne fra dansk fiskeri bæredygtighedscertificerede. Det er vi i dansk fiskeri stolte af. For det er bevis på, at fiskerierhvervet tager det alvorligt og lægger sig i selen for at fiske så bæredygtigt som muligt. Som formand for fiskerierhvervet er jeg stolt af de resultater, vi har opnået, og det er jeg glad for, at ministeren bemærker.

Og jeg er enig i, det ikke er ensbetydende med, at vi ikke skal gøre endnu mere.

I fiskerierhvervet er vi klar til at tage de næste skridt. Vi deltager i det blå klimapartnerskab. Vi har forpligtet os til ambitiøse målsætninger og vi vil gerne samarbejde med ministeren om at gøre fiskerierhvervet endnu mere bæredygtigt.

Helt i tråd med ministeren ser vi store perspektiver i, at EU-midler kan målrettes bæredygtig udvikling af fiskerierhvervet. Her er det bare vigtigt for os, at man tænker på det samlede fiskerierhverv. Lige fra det lille garnfartøj til den store industritrawler.

Der ligger eksempelvis et stort potentiale i udskiftning af motorer. Konkret kan man med de nyeste teknologier reducere udledningen af klimagasser med 25 procent per kilo fanget fisk. Men investeringerne er dyre, og det er vanskeligt for et presset erhverv at finde midler til den slags investeringer. Derfor er det oplagt, at der ydes støtte til den slags investeringer, der kan give en her og nu-reduktion af erhvervets udledninger.

Ligesom ministeren er vi klar til den her opgave. Og vi ser frem til at samarbejde om næste kapitel af den grønne omstilling af fiskerierhvervet. Vi mener, at målet skal være, at alle segmenter i den danske fiskeflåde kommer styrket ud på den anden side.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Blev bestjålet ved fødselsdagsfest

Lemvig

Det kan blive meget værre endnu

Danmark For abonnenter

Rasmus Paludan har fundet nyt hul i lovgivningen: Sætter 200 kroner på højkant til underskrivere af vælgererklæringer

Annonce