Annonce
Holstebro

Gyser-regnskab: Overskud og egenkapital er væk

By Lassen har de seneste regnskabsår ligget stabilt på et overskud mellem 4,5-6.5 millioner kroner, men 2019 ser markant anderledes ud. Fra kun at være en handelsvirksomhed, står By Lassen nu også for indkøb og produktion. På fabrikken i Holstebro fremstilles blandt andet Kubus-stager og Frame-møbler, hvortil der benyttes op mod 70 procent genbrugsstål og alt samles i hånden. Foto: Johan Gadegaard
Bank og kreditorer har fortsat tillid til By Lassen, der blandt andet står bag Kubus-stagen, trods et historisk dårligt regnskab. Allerede i 2020 forventes sorte tal igen.
Annonce

Holstebro: Når man læser 2019-regnskabet for By Lassen kan man få sin tvivl om, hvorvidt designvirksomheden overlever, og de 30 ansatte har et job i Holstebro også om tre år. Et overskud i 2018 på 5,3 millioner er vendt til et underskud på næsten det dobbelte i 2019 - 9,3 millioner kroner - og egenkapitalen var ved udgangen af 2019 ikke bare væk, men negativ på 4,3 millioner kroner.

Administrerende direktør igennem det seneste år, Henrik Nielsen medgiver, at det er "en gyser" af et regnskab, men det skyldes hovedsageligt konkursen af søsterselskabet Brdr. Jørgensen Components A/S.

- By Lassen er isoleret set stadig en god forretning, men det koster at rydde op, og vi har ryddet op rimelig kraftigt, siger Henrik Nielsen.

Ifølge selskabets egen opgørelse, ville By Lassen være kommet ud af 2019 med et overskud på 2,5 millioner kroner, hvis regnskabet renses for de ekstraordinære poster på 11,8 millioner kroner, som nedlukningen af Brdr. Jørgensen Components har påført By Lassen.

Heraf udgør de 5,7 millioner kroner et lån, som By Lassen har ydet til maskinfabrikken. Derudover har der været ekstraordinære personaleudgifter i forbindelse med leder-udskiftning, og endelig lejede By Lassen sig ind hos konkursboet på den anden side af vejen til dyre omkostninger, da den i efteråret overtog produktionen af Kubus-stagen og Frame-møbler.

- Men også indirekte har det kostet, fordi fokus var på at få Brdr. Jørgensen til at fungere, og det har gjort, at der ikke var det fokus, der skulle have været på produktudvikling, lancering og så videre, og derfor er udviklingen af vores bruttofortjeneste heller ikke helt, som vi havde forventet, siger direktøren.

- 2019 har været et udfordrende år, hvor vi har ryddet op og tilpasset omkostningerne til en ny fase i virksomheden, administrerende direktør Henrik Nielsen, der tiltrådte for et år siden og har stået i spidsen for oprydningen. Foto: Johan Gadegaard
Annonce

37 millioner i negativ egenkapital

På koncernplan er udfordringerne endnu større, idet holdingselskabet Buurskov & Lassen kommer ud af regnskabsåret med en negativ egenkapital på 37 millioner kroner.

- Selvfølgelig er det problematisk. Det er der ingen tvivl om, men kreditorer og banker har tillid til den tre-års plan, vi har fremlagt, så vi forventer, at vi kommer til at vise nogle tal, som gør, at vi kan lave en ordning, siger økonomidirektør Brian Bærentzen.

Allerede i 2020 forventer By Lassen sorte tal igen. Salget af møbler har trods coronakrisen udvist stor vækst, især på de tysktalende markeder, hvor By Lassen har vundet en prestigefyldt designpris for den ikoniske lænestol "Den Trætte Mand" fra 1935, designet Flemming Lassen.

Samtidig har By Lassen det seneste halve år tilpasset omkostningerne. Medarbejderstaben er reduceret fra 47 til cirka 30, timelønnede og funktionærer er under coronaen sendt hjem på fordeling, kontoret og et dyrt lejemål på Søtorvet i København er opsagt, og produktion, salgssupport, marketing og salgsledelse er samlet i Holstebro, og på fabrikken er investeret i et nyt lakanlæg, som gør det muligt at tage opgaver ind udefra og dermed udnytte den øgede kapacitet.

Hvis I ikke længere har et udstillingsvindue i København, er der så ikke risiko for, at det kan påvirke det fremtidige salg negativt?

- Vi har flere nye produktlanceringer indenfor møbelsegmentet i år og næste år og har store forventninger til dem. By Lassen har en helt unik historie, og vi har rettighederne til alle Mogens og Flemming Lassens designs og et bagkatalog med flere hundrede spændende skitser fra 30-40-50 og 60'erne, siger administrerende direktør, Henrik Nielsen.

By Lassen har reetableret egenkapitalen ved gældskonvertering til moderselskabet. Egenkapitalen lyder på 4,9 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Fællessang i Lemvig: Synger solen ned

Annonce