Annonce
Lemvig

Vejen er banet for ny koblingsstation: Håber, at arbejdspladser følger med

Energinet vil anlægge en stor koblingsstation, der skal modtage strømmen fra den kommende havmøllepark Thor. Arkivfoto: Henning Bagger/Scanpix
Lemvig kommune går i gang med at lave kommuneplan og lokalplan, der skal gøre det muligt at opføre en stor koblingsstation på Volder Mark
Annonce

Ramme: Teknik- og Miljøudvalget i Lemvig Kommune går nu i gang med at forberede opførelsen af en ny koblingsstation på Volder Mark. Det sker ved at udarbejde et kommuneplantillæg samt en ny lokalplan, der begge beskriver, hvordan arealet skal anvendes og hvilke krav, der skal stilles til stationen. De to planer skal senere ud i en offentlig høring, inden de kan rettes til og endelig godkendes af det samlede byråd.

Kommunen har ikke mange muligheder, da den nye koblingsstation skal forbinde den kommende havmøllepark Thor med det danske elnet ved Idomlund. Vindmølleparken skal placeres 20 km ude på Nordsøen og være klar til at producere fra 2024. Der bliver tale om en vindmøllepark, der kan levere op mod 1000 MW, og derfor er Energinet i gang med at forberede modtagelsen.

- Der ligger et forslag fra Energinet, som vi ventes at fremme, siger formanden for teknik- og miljøudvalget, Steffen Damsgaard.

Hvis kommunen ikke gør det frivilligt, vil den formentligt blive pålagt opgaven med et landsplandirektiv. Derfor vælger kommunen at sætte gang i planlægningen, men samtidigt håber formanden for teknik- og miljøudvalget, Steffen Damsgaard (V), at projektet vil give mulighed for nye arbejdspladser.

- El-infrastrukturen er mere interessant end nogensinde før. De store mængder el, der vil komme fra Thor, er en forudsætning, når man snakker om "power to x-anlæg", siger Steffen Damsgaard.

På dette areal ved siden af Volder Mark Vindmøllepark vil Energinet anlægge en stor koblingsstation, der skal modtage strømmen fra den kommende havmøllepark Thor. Illustration fra Teknik- og Miljøudvalgets dagsorden.
Annonce

Lokalplan først

Power-to-X dækker over de forædlingsprocesser, der kan omdanne el til brint, men det kan også handle om at omdanne el til brint, ammonium eller andet.

- Andre steder gør man et stort arbejde for at tiltrække den slags erhverv, så det vil vi løbende følge og undersøge, hvad mulighederne er. Der sker jo løbende en udvikling af de teknologiske tiltag, hvor man tester, hvad el kan bruges til, siger Steffen Damsgaard.

Men i første omgang handler det om at lave en lokalplan, der gør det muligt at opføre koblingsstationen.

- Og viser der sig nogle andre muligheder for virksomheder, der gerne vil i gang med noget i området, er jeg overbevist om, at vi også er klar til at lave det plangrundlag, der skal til. Skal vi have dette anlæg, skal vi også forsøge at få noget positivt ud af det, siger Steffen Damsgaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Lemvig Havn er byens fristed

Lemvig

Solen blev sunget ned på Havnen

Annonce