Annonce
Læserbrev

Høfde 42. Lad være med at bruge vores egn som kemisk losse- og legeplads for resten af Danmark

Debat: Kære Miljøminister Lea Wermelin,

Hvis ikke formålet med de to forsøgsprojekter ved Høfde 42 depotet på Harboøre Tange, er, at depotet skal renses op, hvad er så formålet?

Det har måske aldrig været planen, at Høfde 42 depotet eller de andre generationsforureninger skulle fjernes?

Høfde 42 depotet blev i 2007 uofficielt udlagt til forsøgsområde af Lemvig Kommune, Amt/Region og Miljøstyrelsen - og det er der endnu ikke ændret et komma ved siden.

Det der trigger hele denne sag om generationsforureninger er, at man bruger illusionen om: En nær forestående oprydning af Høfde 42 depotet, hvis forsøgene lykkedes.

Lokalbefolkningen på Harboøre Tange og den øvrige del af den danske befolkning kan så leve i den tro, at der virkelig skal ske en oprydning – derved kan man (regionen, Fortum, Cheminova og kommunen) få arbejdsro, mens forsøgene står på – for derefter (storpolitisk – regeringen, altså dig; miljøministeren) at lukke det hele ned igen (som i 2013), hvilket vi vil se de næste måneder eller halve år.

Efter at røgen så har lagt sig, vil vi på Harboøre Tange opdage, at vi har fået endnu en forurenende virksomhed til området.

Man skal være meget naiv, hvis man tror Fortum skrotter sit anlæg til 10 millioner kroner (1/3 statsmidler) efter kun seks måneder.

En af Fortums store kunder er FMC-Cheminova, det har derfor - og højest sandsynligt - været et led i Fortums fremtids strategi, at bruge forsøgsprojekterne til at etablere sig på Harboøre Tange.

Hvis formålet med placeringen af Fortum på Harboøre Tange/Rønland, også havde været at servicere Cheminova - samtidig med, at Fortum rensede op efter fabrikkens tidligere svineri, som Høfde 42 depotet, Den gl. Fabriksgrund og Rønland, ville jeg ikke kny.

Lad os derfor få en garanti for oprydning, før I placerer endnu mere kemi på Harboøre Tange.

Hvis man kan sin miljøhistorie vil man huske, at fortidens Fortum (Kommune Kemi) i august 1987 også forsøgte at etablere sig med endnu en afdeling af Kommune Kemi på Harboøre Tange.

Hvem er så interesseret i at få mere kemisk industri til området, før der er ryddet op efter tidligere tiders svineri – lokalpolitikerne måske?

Her vil politikerne i Lemvig Kommune juble – vækst og nye arbejdspladser og måske et kødben til Klimatoriet. Selve oprydningen på Harboøre Tange har de ikke vist den store interesse for.

Miljøstyrelsen mener, at Harboøre Tange og Rønland er et udmærket- og endda et ideelt sted for den forurenende industri og dens affald – der bor jo næsten ingen mennesker og det er nær til hav og fjord (artikel juli 2019).

Jeg kan fortælle, hvad jeg ser i min fremtid-kikkert - og skal der placeres andet - eller endnu mere forurenende industri på Harboøre Tange, som politikerne i Lemvig Kommune og Miljøstyrelsen tilsyneladende ønsker, så skal det ske på et oplyst grundlag over for befolkningen på Harboøre Tange.

Hvad med fiskeri erhvervet og turisterhvervet, er de blevet spurgt?

Det er måske naivt at tro, at lokalbefolkningen på Harboøre Tange har nogen indflydelse på det, jeg her skitserer, men det er lusk, hvis man opfører mere forurenende industri på Harboøre Tange under påskud af, at det er forsøgsprojekter, uden at spørge lokalbefolkningen.

Så kære Miljøminister Lea Wermelin, vi elsker også vores land og vores egn. Ryd op efter jer og lad være med at bruge vores egn som kemisk losse- og legeplads for resten af Danmark.

Annonce
Bjarne Hansen. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Finanslov. Skidt og kanel – og ingen veje

Debat: Efter mange ugers forhandlinger kom S-regeringen sammen med de øvrige røde partier i mål med en finanslovsaftale. Tillykke med det. Desværre bliver det en dyr omgang for Danmark og danskerne. Fokus har været på at bruge rigtig mange penge frem for at fremtidssikre jobskabelsen i de private virksomheder som grundlaget for fremtidens velfærd. Vores økonomi en bundsolid og derfor er der råd til bedre fælles velfærd og grøn omstilling – uden at hæve skatterne. Men det var ikke den røde dagsorden. Ydelserne til arbejdsløse indvandrere hæves med 2000 kroner skattefrit om måneden. Skatten på generationsskifte i familieejede virksomheder tredobles med deraf følgende dræning for penge, der skulle bruges til vækst og jobskabelse i lokalsamfund landet over – samt forstærket fremmarch af de store kapitalfonde som ejere af virksomheder. Skattefritagelsen på fri telefon afskaffes, hvilket rammer 500.000 danskere, der kan se frem til at betale 1100 kroner mere i skat om året. Tinglysningsafgiften stiger, så det fremover bliver dyrere at købe bolig. Til gengæld er der ikke ét eneste forslag, der gør Danmark rigere. Desuden må den berømte Arne kigge i vejviseren efter indfrielsen af S-løftet om tidlig pension. Afslutningsvis vil jeg som transportordfører ærgre mig over, at der med finanslovaftalen ikke er afsat en eneste krone til de hårdt tiltrængte vejprojekter, som S ellers talte meget om i valgkampen for et halvt år siden. Det er en klar politisk fejl, der modarbejder fremtidssikring af det økonomiske opsving samt sikring et sammenhængende og grønnere Danmark i bedre balance. Den fejl vil Venstre vil kæmpe hårdt for at rette op på. Konklusion: Skidt og kanel – og ingen veje – i næste års finanslov.

Lemvig

Legepladser kan få flere penge

Kultur

Film viser det nye vandkunstværk

Annonce