Annonce
Læserbrev

Høfde 42. Tomme tønder buldrer mest

Debat: Midt i august i år besøgte jeg sammen med det øvrige regionsråd Cheminovas forureningsgrund ved Høfde 42, hvor forureningen hver dag siver ud i havet. Der var et forfærdeligt syn med en sort strand og kyst. Her var vi alle enige om at lægge pres på vores partier i Folketinget for at få penge til oprydning.

For selvom forureningen er regionens ansvar, foregår der et uskønt abespil, hvor regionerne på den ene side siger, at de ikke har penge til at rense de store såkaldte generationsforureninger, der hver især koster mere end 50 millioner kroner at rense. På den anden side fralægger Folketinget sig ansvaret, fordi det er regionernes ansvar. På denne måde har de ni generationsforureninger ligget urenset hen, mens forureningen hver år siver ud i havet og årer rundt om i Danmark.

Det er derfor på høje tid at få ryddet op, og vi var flere, der i august udtalte til pressen, at vi nu ville vi gå til vores partier på Christiansborg og stoppe abespillet og få bevilget ekstra penge fra Folketinget til oprensningen.

Jeg var derfor lykkelig, da VLAK-regeringen sammen med DF i forbindelse med sundhedsudspillet afsatte 600 millioner kroner til at rense Danmarks ni generationsforureninger som eksempelvis Cheminovas Høfde 42. Nu stoppede abespillet og den daværende regering og DF tog ansvar og afsatte midlerne så oprensningen kunne komme i gang.

De røde partier var knap så begejstret. De var sure over, at regeringen og DF ikke afsatte penge nok!

Folketingsvalget gav som bekendt de røde partier flertal og så skulle man tro, at der kom endnu flere penge til oprensning af generationsforureningerne.

Men tomme tønder buldrer mest. For først halverede den nye regering og de røde støttepartier beløbet fra 600 millioner kroner til 300 millioner kroner i det såkaldte forståelsespapir. Og med den netop indgåede finanslovaftale har de helt fjernet beløbet og i stedet afsat 0,- kroner til rensning af generationsforureningerne. WTF!

Den tidligere regering og DF’s afsatte pulje på 600 millioner kroner er nu væk og erstattet af en rundt nul. Hvad sker der?

Hvorfor mente I, at vores 600 millioner kroner var for lidt, når I selv afsætter 0,-?

Nu skal vi igen sidde i regionsrådet og begræde forureningen uden at have penge til at løse det, mens regeringen fortsat kan sige, at det ikke er deres ansvar.

I valgkampen råbte Socialdemokratiet, Radikale, SF, Alternativet og Enhedslisten meget højt om klima og forurening. Vi kan nu se, at tomme tønder buldrer mest. Puljen til oprensningen er slagtet og abespillet kan forsætte, alt imens store mængder kræftfremkaldende forurening fortsat siver ud i havet og åer rundt om i Danmark.

How dare you?

Annonce
Steen Thomsen. Pressefoto
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Leder For abonnenter

Den bedste vaccination

75 år er lang tid. Det er en menneskealder - og mere skal der måske ikke til, for at glemslen om Holocausts rædsler slår igennem. I går var det 75 år siden, at russiske soldater befriede Auschwitz, og ingen længere kunne benægte det vanvid og massemord, som tyskerne havde sat i system på Europas jøder. I dag ser vi over hele Europa desværre nye angreb på jøder. Vi har set det senest i Danmark, hvor en jødisk kirkegård i Randers er blevet vandaliseret, og hvor jødiske medborgere har fået sat gule stjerner på deres postkasser. Der er naturligvis langt fra manglende respekt og hærværk fra historieløse højreradikale til nye koncentrationslejre. Men den antisemitisme, som man skulle tro, verden for evigt var blevet vaccineret mod med Anden Verdenskrig, trives desværre stadig. Det gør den i Danmark, og det gør den ude i verden. I et indlæg i nyhedsmagasinet Der Spiegel advarer den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, ligefrem om, at fornærmelser og angreb på jøder er blevet dagligdags forekommende, og at næsten hver anden jøde i Tyskland har overvejet at forlade landet. Truslen mod den jødiske befolkning kommer mange steder fra. Den kommer fra højreradikale, den kommer fra muslimer, og den er sågar tidligere også set komme fra venstrefløjen, hvor man har sympatiseret med og økonomisk støttet grupperinger, der mest af alt ønskede staten Israel opløst. I alt seks millioner jøder blev myrdet under Anden Verdenskrig. Langt de fleste i udryddelseslejre som Auschwitz, der lå i det sydlige Polen. Og når antisemitismen viser sit grimme ansigt igen, så er det ikke kun et problem for den jødiske befolkning. Den er vores alles problem. Den viser, at vi ikke lært en dyt af historien, at vi stadig er nødt til at minde om rædslerne fra koncentrationslejrene, og hvad galoperende vanvid kan føre til. 75-året for befrielsen af Auschwitz og enden på Holocaust er en glimrende lejlighed til at genfortælle historien - og minde hinanden om, at den bedste vaccination mod gentagelse af fortidens dumheder og den stigende antisemitisme er at huske fortiden.

Annonce