Annonce
Erhverv

Højtid med færre kunder og flere dilemmaer: Vi ejendomsmæglere skal se lidt ud over egen næsetip

Der er forskel på, hvordan ejendomsmæglere håndterer smittefaren, når der skal vises boliger og sommerhuse frem i påsken, der er højtid for boligsalg. Nogle lukker nærmest helt ned, mens andre holder normalt åbent. Foto: Johan Gadegaard
Ejendomsmæglerne kan se frem til en meget anderledes påske, hvor de normalt har rigtig travlt. Nogle ejendomsmæglere vælger at lukke mere eller mindre ned, mens andre gerne viser frem i helligdagene - i respekt for retningslinjerne, selvfølgelig.
Annonce

Nordvestjylland: Påsken er højtid i kirken. Det er også højsæson for familiefrokoster, og ejendomsmæglerne har meget travle dage. Sådan plejer det at være.

Men i år er alting ændret. Hvis en aktivitet ikke er helt aflyst eller annulleret, skal der tages mange forholdsregler for at undgå smitte med coronavirus.

Hos ejendomsmæglerne er den generelle forventning, at interessen og efterspørgslen vil være markant mindre i påsken - uanset hvad.

Men i ejendomsmæglerbranchen er der forskellige tilgange til, hvordan man håndterer boligsalg og smittefare.

Det første sælgere og købere møder, når de klikker ind på en boligside er regler og anvisninger i forhold til covid-19. Restriktioner, anbefalinger og nødvedige forholdsregler mikset sammen

De lokale ejendomsmæglere, som din søndagsavis, har talt med, har forskellige tilgange til, hvordan fremvisninger og andre aktiviteter bliver klaret i påskedagene. Flere ønsker ganske enkelt ikke at udtale sig om problemstillingen, da det er et meget følsomt område, hvor den forkerte handling kan medføre en shitstorm.

Hos Danbolig i Lemvig er der åbent alle dage, og der er mulighed for fremvisninger og møder.

- Vi gør alt, hvad vi kan for at sikre både sælger og køber. Vi vælger at have normalt åbent i påsken, og vores markedsføring fortsætter ufortrødent, men det er klart, at vi kan forvente reduceret aktivitet. Vi overholder alle retningslinjer og respekterer sælger og købers ønsker, siger indehaver Jesper Andersen.

De traditionelle åben-hus arrangementer er droppet. Fremvisning kræver foregår efter bestilling og aftale.

- Jeg synes også, at vi skal have respekt for, at der er familier og folk, der på grund af nyt job eller flytning har brug for at få købet et nyt hus. Vi skal ikke sætte samfundet i så, men vi skal tage alle de forholdsregler vi kan, siger Jesper Andersen.

Der bliver mindre aktivitet end normalt på bolimarkedet i påsken. Arkivfoto: Anne Myrup
Annonce

Vent til senere

Jesper Gammelmark, der er indehaver af Nybolig i Struer og Ulfborg, forventer meget lav aktivitet i påsken.

- Jeg vil tage en grundig snak med dem, der virkelig gerne vil have en fremvisning i påsken. Jeg synes, at vi alle sammen skal gøre alt, hvad vi kan for at få stoppet spredningen så hurtigt som muligt. Jeg vurderer, at dem der er interesseret i et sommerhus også er det om en måned. Vi ejendomsmæglere skal se lidt ud over egen næsetip, siger Jesper Gammelmark, der ikke tror meget på videofremvisninger og andre digitale løsninger.

- Hvis man skal købe et hus, skal man se det rigtigt. Der er ingen, der køber hus blot på baggrund af en videofremvisning, siger Jesper Gammelmark, der godt ved, at der er forskellige holdninger til dilemmaet.

Annonce

Tilbage til normalen

Selv om aktiviteten på boligmarkedet bliver reduceret markant i denne tid, kan han ikke forestille sig, at det banker markedet helt tilbage til nul.

- Der kan komme små bølger, men jeg regner med, at det hurtigt vil komme i gang igen efter krisen. Vi havde stor aktivitet i de første måneder af året, og det tror jeg på vil komme tilbage. Jeg ser heller ikke et stort prisfald for mig, siger ejendomsmægleren.

Ugerne hjemme ved familien kan også skubbe ekstra gang i salgsvurderinger og køb, når vi er kommet på den anden side af coronakrisen.

- De mange timer hjemme hos familien kan også betyde, at der har været god tid til at tale om fremtiden og lægge planer for nye projekter og drømme. Så man nu er klar på at realisere de drømme, man har gået med i lang tid, siger Jesper Gammelmark.

Jesper Andersen fra Danbolig i Lemvig ser heller ikke på nuværende tidspunkt, at boligmarkedet vil ændre sig markant i form af lav efterspørgsel og faldende priser.

- Det vil selvfølgelig tage tid, inden vi kommer op på samme styrke igen. Ingen af os kan sige, hvor lang tid det tager, men interessen for at handle bolig vil stadig være der. 2018 og 2019 har været nogle af de bedste år. Starten på 20202 har også været god, siger Jesper Andersen.

Han nævner et eksempel med, at han i fredags satte et hus til salg. Lørdag var der tre fremvisninger, og mandag var det solgt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce