Annonce
Lemvig

Nu kommer planer om solcelleparker i høring

Arkivfoto: Morten Dueholm/Scanpix

Lemvig: Det er stor interesse for at anlægge nye solcelleparker i Lemvig Kommune, og nu kommer planerne ud i høring blandt alle, der ønsker at kommentere dem. I alt er ni projekter i spil, men kommunen har valgt at bunke dem, da de i et vist omfang kan hænge sammen og behandles under et.

- Det er en større og spændende sag, som vi nu skal til at agere med. Der er ikke truffet politiske beslutninger på nuværende tidspunkt om hvor mange, der kan gennemføres. Ingen projekter er sorteret fra på forhånd, siger formanden for teknik- og miljøudvalget, Steffen Damsgaard (V).

De mange, nye solcelleparker skal beskrives i et nyt debatoplæg, som efterfølgende sendes ud til alle interesserede, som kan kommentere på dem. Når kommunen vælger denne fremgangsmåde, skyldes det, at nogle af anlæggene også giver nye muligheder.

For eksempel er der på et 284 hektar stort område ansøgt om tre solcelleparker, der alle ligger inden for Nees Hede Drænsystem. Derfor har drænlauget henvendt sig for at få en snak om et samlet, større projekt, der vil omfatte mere end 1000 hektar, og som skal indeholde flere elementer som vådområder, skovrejsning, løsning af okkerproblemerne i søerne Byn og Søndersund, udskiftning af beboelse med mere. Administrationen vurderer derfor, at hele området er velegnet til et multifunktionelt jordfordelingsprojekt, hvor elementerne kan indgå. Det fremgår af debatoplægget.

Tilsvarende har to projekter planer om samlet 342 hektar solcellepark ved Høvsøre. Her er andre problemstillinger, idet projekterne kan komme i problemer i forhold til strandbeskyttelseslinien, beskyttelsen gennem Natura 2000 og beskyttelseslinjen for Bøvling Kirke. Også her har kommunen en ide om, at problemerne måske kan løses gennem et mulitifuktionelt jordfordelingsprojekt.

Endelig er et større område på 91 hektar ved Vandborg i spil. Her er der også planer om at lave forsøg med at lagre eller omdanne strøm fra solceller og de eksisterende vindmølle, men der er nogle andre problemer med turistmæssige hensyn. Kommunen arbejder dog videre med projektet, som kommer til at indgå i den kommende høring.

Endelig er der to mindre arealer på henholdsvis 15 øst for biogasanlægget i Rom, samt et 23 hektar stort areal sydvest for Bækmarksbro. De er i denne sammenhæng mindre arealer, som kommunen kan anvende en traditionel tilgang til, når de skal vurderes. De kommer dog også til at indgå i høringsrunden.

- Kommunen har altså klynget nogle af projekterne, og nu skal vi så have en debatfase, hvor alle kan komme med kommentarer. Derefter vil vi indlede den politiske proces om hvilke projekter, der kan arbejdes videre med, siger Steffen Damsgaard.

Multifunktionel jordfordeling

Efter den rekordtørre sommer i 2018 vedtog Folketingets tørkepakke til landmændene, og i den forbindelse blev der afsat 150 millioner kroner til multifunktionel jordfordeling. Der er i år åbnet for, at man kan søge om del i midlerne.

En multifunktionel jordfordeling er et lokalt samarbejde mellem kommune, lokale foreninger og lodsejer. Projektet skal give kommunen mulighed for at realisere nogle udviklingsplaner indenfor natur, miljø og friluftsliv.

Ved jordfordelingen tages et eller flere landbrugsarealer ud af drift for at give plads til natur, forbedre miljøets tilstand eller give brogere adgang til flere oplevelser i det åbne land. Lodsdejerne får til gengæld anden landbrugsjord som erstatning samtidigt med, at de kan få samlet jorden omkring deres bedrift.

Der kan dog ikke ske arealændringer med mindre lodsejerne er med på ideen.

Her er oversigten over de steder, hvor der er planer om større solcelleparker. Alle skal dog fortsat ikke forvente, at de får lov at opsætte solpaneler.
Annonce
Annonce
Kultur For abonnenter

Kære Svend. Næste gang jeg kommer til Danmark, ringer jeg naturligvis til dig... med varm hilsen og høj agtelse, Kathleen Kennedy

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Tøjeksperten lukker i Lemvig

Danmark

Drop sommerferien til sydens sol: Regeringen fraråder rejser udenfor udvalgte nabolande

Annonce