Annonce
Holstebro

Høsttema farvede børnenes fingre rødbede-røde

Børn skal spise rødbeder i Børnehuset Kærnen - til Maddag 2020, arrangeret af Kost og Ernæringsforbundet, der tager ud i daginstitutioner med fire rødbedeopskrifter og informerer om sundhed for de mindste og lidt fun facts om rødbeder. Foto: Morten Stricker
Der er høsttema i Kærnen i disse uger, hvor 78 børn i vuggestue og børnehave lærer om grøntsager, korn og frugter.
Annonce

Holstebro: - Er det nogle gode rødbeder, spørger pædagogen. - Nej. Lyder det fra en af de vuggestuebørnene, der har skubbet grøntsagen til side på sin tallerken.

Meningerne er delte om de rødfarvede beder i institutionen Kærnen, hvor 78 børnehave- og vuggestuebørn igennem de sidste par uger har haft høsttema, hvor de har lært om grøntsager, frugter og kornsorter.

- Vi har lavet halmugler, æble- og rabarberkager, marmelade af bær, haft kartoffelløb og lavet rødbedebrød. Det er altsammen med til at lære børnene om mad. Og her er det vigtigt, at børnene får det i hænderne og bruger deres sanser, siger Inger Margrethe Sigala, pædagog i Børnehuset Kærnen.

Temaforløbet slutter fredag, men onsdag har der været høstfest her i institutionen. En dag, der falder fint sammen med den Maddag2020, som Kost og Ernæringsforbundet og FOA arrangerer hvert år i efteråret, som i år afholdes den 16. september, og som Kærnen deltager i. Det er rødbeden, der i år er i centrum for maddagen, der skal hylde sunde madordninger rundt om i de danske institutioner.

- Måltidet er en oplagt ramme for indlæring. Selv de mindste kan være med i tilberedningen. Og jo mere børn ved om mad, jo større er sandsynligheden for at de træffer bevidste og sunde valg senere i voksenlivet, siger Ghita Parry, formand for Kost og Ernæringsforbundet i en pressemeddelelse.

Annonce

Ingen børn i køkkenet

Egentlig var det meningen, at børnene her i institutionen Kærnen selv skulle have deltaget i madlavningen denne onsdag i september. Men grundet corona er dén del af dagens aktiviteter blevet sløjfet.

- Men så har de lavet rødbededej på bålet og haft rødbedetryk. Rødbeden er jo fantastisk, fordi den er i sæson lige nu og god for miljøet, fordi den produceres her i landet, siger Mette Lund Damtoft Hansen, ernæringsassistent i Kærnen.

Børn skal spise rødbeder i Børnehuset Kærnen - til Maddag 2020, arrangeret af Kost og Ernæringsforbundet, der tager ud i daginstitutioner med fire rødbedeopskrifter og informerer om sundhed for de mindste og lidt fun facts om rødbeder. Foto: Morten Stricker

Dagens anretning lyder på kyllingefrikadeller med rødbeder, rødbedechips, stegte kartofler, bagte rødbeder med hvidløg og rødbede-tzatziki og 4,5 årige Laura Slot Strandby er fan:

- Jeg elsker rødbeder. Så høster man på marken og putter rødbederne op af marken, siger hun før samtalen slår over i noget med prutter.


Vi har lavet halmugler, æble- og rabarberkager, marmelade af bær, haft kartoffelløb og lavet rødbedebrød. Det er altsammen med til at lære børnene om mad. Og her er det vigtigt, at børnene får det i hænderne - bruger deres sanser.

Inger Margrethe Sigala, pædagog i Børnehuset Kærnen


Udover rødbeder skal der i dag omkring middagsbordet snakkes om de agurker, der er blevet ligget foran børnene.

- Du skal ikke spise den endnu. Vi skal lige snakke om den først, siger pædagogen til drengen, der allerede har taget en ordentlig bid.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Sådan ruster vi EU til fremtiden

Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Annonce