Annonce
Erhverv

Haller: Vi behøver ikke lave alt der står i rapporten

Lemvig Idræts- og Kulturcenter står for den største renovering i haller og idrætscentre, som en Rambøll-rapport anbefaler. Men andre haller står også over for renoveringer i det kommende år. Arkivfoto: Johan Gadegaard
Der er ros fra formænd og halinspektører til rapport, der anbefaler renoveringer og vedligehold i haller i de kommende 15 år
Annonce

Lemvig: Der skal findes 29 millioner kroner i løbet af i år, hvis de otte haller og idrætscentre i Lemvig Kommune skal renoveres og vedligeholdes som anbefalet.

Det viser en rapport fra konsulentvirksomheden Rambøll, der har gennemgået bygningstilstanden på haller og idrætscentre, der alle er selvejende.

Som tidligere beskrevet er det Lemvig Idræts- og Kulturcenter, der i år står foran de største udgifter til renovering. Her er der råd og skimmelsvamp i tagkonstruktionerne på de to idrætshaller, og det vil koste 11,3 millioner kroner at udbedre de skader. Desuden anbefaler rapporten flere renoveringer i svømmehallen, og det vil løbe op i omkring seks millioner kroner.

Men andre haller står også foran renoveringer for millionbeløb, viser rapporten. Værst ser det ud i Harboøre Centeret, hvor yderdøre og vinduer er ramt af fugtskader. Rapporten vurderer, at det vil koste 780.000 kroner at udskifte dem. Desuden skal der lægges nyt tagpap på centret, og det anslås at koste omkring en halv million kroner, mens en vandskuring af facaden løber op i 200.000 kroner.

- Det er taget, der er vores største bekymring, og vi var klar over, at det ikke havde det for godt. Umiddelbart har vi ikke en halv million kroner til renoveringen, men jeg regner med, at vi skal have en drøftelse med Lemvig Kommune om finansieringen. Jeg kan forestille mig, at det kan blive en løsning, der minder om den, som Lemvig Idræts- og Kulturcenter også kan få, hvor der formentlig bliver tale om en lånefinansiering gennem kommunen, siger Niels Kirk, der er formand for Harboøre Centeret.

Han og flere andre formænd og centerledere roser generelt rapporten. De kalder rapporten for et godt værktøj til at få et overblik over det behov, der fremadrettet vil være til vedligeholdelse af centret.

Desuden glæder Niels Kirk sig over, at der med den nye model for tilskud til hallerne er flere penge årligt til vedligeholdelse, end der har været tidligere.

Harboøre Centerets formand er sammen med resten af bestyrelsen også bevidst om, at døre og vinduer ikke er i den allerbedste stand, men han ser det ikke som centrets største udfordring.

- Det er hovedsageligt de vinduer, der er vendt mod vest, der er problemet. Men vi skal nok klare os, og vi har altid haft mange frivillige, så jeg tror, vi nok skal finde en løsning, der er billigere end det, som rapporten anslår, siger Harboøre Centerets formand.

Annonce

Gaffatape holder

Harboøres nabohaller mod nord og syd, Wærket i Thyborøn og Alt-I-Et Huset i Klinkby, står ifølge rapportens anbefalinger også over for flere renoveringer. I Thyborøn er Wærket ved at gennemgå en modernisering i forbindelse med ombygningen til et vandkulturcenter, men her anbefaler rapporten en udskiftning af et ventilationsanlæg, der løber op i 950.000 kroner.

- De store poster, der er skrevet ind i rapporten for det nye år, er allerede indregnet i vores budgetter i forbindelse med ombygningen, siger Wærkets centerleder Jesper Vinther Fruergaard.

I Alt-I-Et Huset i Klinkby anbefaler rapporten, at der bliver brugt 200.000 kroner på at udskifte et ventilationsanlæg, der "fremstår slidt og i ringe stand".

"Kanaler er tapet sammen med gaffatape. Det anbefales at udskifte anlægget hurtigst muligt", lyder vurderingen i rapporten.

- Vi ved godt, at der er nogle udfordringer med ventilationen, men gaffatapen har siddet der i omkring ti år uden at det har rokket sig. Økonomisk og energimæssigt kan der godt være en ide at skifte ventilationen ud, men om det er noget, vi vil skifte i 2020 ved jeg endnu ikke. Der er bestyrelsesmøde i den kommende uge, hvor vi vil gennemgå de ting, der skal laves, siger Paw Skou Ruby, der er halinspektør i Alt-I-Et Huset i Klinkby.

Han peger på, at hallen i første omgang har prioriteret at sætte to nye porte med glas i hallen, så der kommer et bedre lysindfald.

Annonce

Kan klares med sandblæsning

Rent økonomisk skal Alt-I-Et Huset også se på, om det er muligt at klare en renovering af ventilationen.

- Vi har sparet nogle penge op, men det vil tømme stort set hele vores pengekasse, hvis vi renoverede det hele på en gang, siger Paw Skou Ruby, der tilføjer, at der ud over de penge hallerne selv har til rådighed til vedligeholdelse også er en kommunal pulje, hvor de mindre haller kan søge midler til renovering.

I Tangsø Centret i Bækmarksbro skal man se nærmere på en varmepumpeventilation, der bliver anbefalet at udskiftes. Rapporten vurderer, at den nuværende ventilation "ikke kan holde korrekt rumtemperatur og rumfugtighed, med nedbrud af anlæg og risiko for nedbrydning af bygningsdele", og en udskiftning vurderes at koste 465.000 kroner. Desuden er der begyndende rust i trappen til svømmehallens vandrutsjebane, og for at undgå yderligere nedbrydning er det anbefalingen at bruge 133.000 kroner på renoveringen her.

Det er dog ikke udgifter, som centerleder Tina Boel van Ingen kan genkende.

- Vi har et anlæg, der i dag både er godkendt og fungerer. Vi ved også godt, at der er et lille stykke af ventilationen, der ikke kører som det skal, men det drejer sig om nogle få meter, og vi får det tjekket hvert andet år og som koster nogle få tusinde kroner. Det gælder også vores svømmehal, hvor vores ansatte håndværker kan fjerne rusten med en sandblæsning, der koster 2700 kroner, siger hun.

Både i Bøvling Hallen og Ramme Hallen er der kun mindre bemærkninger omkring anbefalede renoveringer i år. I Bøvling anbefaler rapporten, at halgulvet bliver matslebet og lakeret for 88.000 kroner, mens Rambøll anbefaler en udskiftning af en brugsvandinstallation i Ramme Hallen, der vil koste 51.000 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce