Annonce
Erhverv

Han er mand og frisør: Nej, jeg er ikke homoseksuel

Jesper Brink har gang i saksen i sin salon, Brinks A Matter of Style, der ligger i toppen af gågaden. Det var blandt andet trangen til at skabe noget med sine egne hænder, der i sin tid fik ham til at vælge frisørfaget. Foto: Morten Stricker
49-årige Jesper Brink kan fejre sit 20 års jubilæum som selvstændig frisør i Holstebro i et fag, hvor kvinderne er i overtal, og hvor fordommene lever.

Holstebro: - I dag generer det mig ikke, men i starten - dengang jeg stod i frisørlære, undrede og irriterede det mig, at folk altid skulle spørge mig, om jeg var homoseksuel, når nu jeg var frisør. Dengang jeg var 21 år, var bøsser stadig kun noget, man skød med, og i dag er det piv-ligegyldigt, om man er til det ene eller det andet køn.

Sådan siger Jesper Brink, der i dag er 49 år, gift med Mona og far til to store drenge, og han er  altså ikke til mænd, men han er frisør.

Et fag, han trives i - og den 1. november kan han fejre 20 året for, at han begyndte som selvstændig frisør i Holstebro. Han driver Brinks A Matter of Style i toppen af Nørregade sammen med sin kone, der også er frisør, og de fire ansatte i salonen - to af de fire ansatte er mænd, og det er faktisk en høj procentdel i faget.

Annonce

Af de cirka 3.500 frisører, der er organiseret i Danmark, anslår Jesper Brink at der kun er 350 mandlige frisører under 50 år i branchen.

Baby i frisørvask

Jesper er født på Mors, hvor han i 1993 blev udlært i hovedbyen, Nykøbing Mors.

- Hvorfor jeg ville være frisør? Min rigtige far var frisør. Han skred, da jeg var otte, og jeg har ikke haft kontakt med ham, siden jeg var 21 år. Men det havde jo nok noget med ham at gøre, uden at jeg har tænkt over det. Ellers var det noget med, at jeg kunne skabe noget, siger Jesper Brink, der har et hul i sin booking-kalender og byder journalisten på en kop kaffe i kantinen nede i kælderen.

"Du skal ikke lede efter andres fejl, før du har rettet alle dine egne først. Jesper Brink" lyder teksten på en seddel på væggen i kaffestuen.

Det var på frisørskolen, at Jesper og Mona mødte hinanden og sød musik opstod i højttaleren over frisørstolene. Mona, der i dag er 45 år, var Minna Sinkjærs sidste elev, og Mona arbejdede i ti år for Poul M, før hun blev en del af sin mands salon.

Siden Jesper stod i lære, havde han haft en drøm om at få sin egen salon. Inden ville han dog ud og lære faget andre steder, og han fik blandt andet erfaring i en salon i Aalborg, der dengang var landets største. Drømmen gik i opfyldelse, da han den 1. november 2001 overtog Jørgens Klippotek.

Dengang var parrets ældste søn, Oliver, kun syv uger gammel, og ved åbningen blev sønnen fotograferet, mens han lå i frisørvasken.

- Der kan han ikke være mere, konstaterer forældrene, der siden også fik sønnen Frederik, der i dag er 18 år.

Jesper Brink kalder sig selv for lidt af en cirkushest, der trives med at være på - og han føler sig ikke helt overbevist om, at han havde klaret sig igennem 20 år som selvstændig frisør, hvis ikke han undervejs havde haft udfordringer med undervisning og det engrosfirma, der udvikler, producerer og sælger frisørprodukter.

- Der var ingen, der troede på os, da vi startede op lige efter finanskrisen, siger han om Trontveit, som han etablerede sammen med en kompagnon, og som i dag lever i bedste velgående og omsætter for 12 millioner om året.

Produkterne møder kunderne som noget af det første, når de træder ind i salonen.

Sideløbende med frisørsalonen er Jesper Brink også medejer af firmaet Trontveit - et engrosfirma, der udvikler, producerer og sælger frisørprodukter. Og naturligvis er hans egne produkter på hylderne i gågadesalonen.Foto: Morten Stricker

Hårmoden dengang og nu

Da Jesper Brink stod i 1990'erne stod i lære, skulle håret være krøllet. Der kunne nemt være booket otte permanenter på en fredag.

- Der skulle være krøl i alt - og et "ko-slik" i panden. I dag er der otte permanenter på et helt år, fortæller han.

Pagehår var der også mange, der havde.

Dengang var frisørlønningerne ikke så høje, så mange kunder kom fast en gang om ugen eller en gang hver 14. dag for at få sat håret.

- I dag kræver klipningen mere af frisøren, fordi kunden selv skal kunne sætte sit hår, forklarer frisøren.

 i 1990'erne satte ungdoms-tv-serien Beverly Hills 90210 sit præg på hårmoden i den vestlige verden.

- Vi skulle alle have Kelly-, Brandon- eller Dylan-hår, og i årene efter satte kendte skuespillere og sportsstjerner normen for, hvordan håret skulle se ud,

 I dag er hårmoden præget af coronaen.

- Håret er blevet længere og har fået sin egen farve, fordi folk ikke har kunne farvet hår i en lang periode. Stilen er blevet lidt mere behageligt og afslappet, men jeg tror, at folk snart finder ud af, at det er lidt kedeligt i længden, forudser frisøren.

Jesper Brinks eget hår har været gennem "hele møllen". som han udtrykker det med klip og farve efter modens luner.

- Dengang var der ingen grå hår - nu er 80 til 90 procent gråt, siger frisøren, der har haft sin nuværende frisure det seneste års tid. 

Annonce

Stolt af sine elever

Igennem de to årtier er 20 elever foreløbig blevet udlært i salonen. Emma var elev nummer 20 - hun er udlært og arbejder fortsat i gågade-salonen. Elev nummer 21 og 22 er i lære nu.

- Generelt er frisører for dårlige til at tage elever ind. Det er nemmere bare at tage dem, vi andre lærer op, siger Jesper, der anslår, at det kun er ti procent af landets cirka 6000 frisørsaloner, der udlærer nye frisører.

- Det er da hårdt at have elever, og vi skal lede længere efter de gode elever. For nogle elever går der for meget drømmeri i det, og der er mere pylren, end der var før,  siger mester, der også er blevet ringet op af mødre til elever, der mente, at læretiden var for hård.

Generelt er frisører for dårlige til at tage elever ind. Det er nemmere bare at tage dem, vi andre lærer op.

Jesper Brink, frisør

- Til dem har jeg bare måttet sige, at det ikke er moderen, men datteren, der står i lære hos mig, fortæller Jesper Brink.

- Men det er også skide-sjovt at have elever, og de bedste idéer kommer fra de unge, som endnu ikke har skyklapper på, og som endnu ikke ved, hvad vi har besluttet, der er det rigtige og det forkerte, siger mester og tilføjer:

- Jeg bliver SÅ stolt, når de gør det godt, og jeg elsker, når de bare kan deres lort, når de tager herfra.

Jubilæet fejres med en reception/åbent hus i salonen i Nørregade lørdag den 30. oktober.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Regionen skyder halv million i flere undersøgelser om kræft i Thyborøn og Harboøre

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 4148 personer er smittet -  12 er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Støtteperioden ophører men Tuskær fortsætter med strandrensning: Det giver god mening

Leder For abonnenter

Smil til de ansatte gennem mundbindet

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Lemvig

Kommunen griber ind: Grund under sommerhus skal reetableres

For abonnenter

Kassetænkning holder hjemløse fanget i hjemløshed

Lemvig For abonnenter

For tredje gang på tre måneder: Nu er udsmykning på Torvet igen blevet ødelagt

Holstebro

De fik 'kun' bøder, men i dag anker corona-festdeltagere alligevel: - Bliver jeg dømt, betaler jeg

Lemvig

DMI varsler snestorm: Op mod 30 centimeter sne på vej

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Navne

Carlo Hald ny formand for Stiftsrådet

Navne For abonnenter

Aktive Bente er både blind og næsten døv: Hvis man sætter sig ned og har ondt af sig selv, bliver man siddende

Lemvig

Hvem skal sikre mod forurening? Politikere vil køre retssag mod staten hvis anke ikke giver resultat

Annonce