Annonce
Navne

Han fik en plads i solen - og så i skyggen>

Efter sit exit fra musikken er Michael Bundesen begyndt at male. Han havde i 2017 fernisering på sin første kunstudstilling. Søndag den 12. maj fylder den tidligere sanger 70 år. (Arkivfoto) Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Det blev enden på Shu-bi-dua og på en lang musikkarriere, da bandets frontfigur, Michael Bundesen, blev ramt af alvorlig sygdom. Den 12. maj fylder han 70 år.

70 år: Hvem mon man er, før man bli'r til? Et stjerneskud, et puslespil?

Shu-bi-dua har stillet livets store spørgsmål, har lavet sjov med sexchikane og kærlighed og har igen og igen hyldet menneskets bedste ven.

Bandet er et kapitel for sig i dansk musikhistorie, og når man nævner Shu-bi-dua, må man også nævne Michael Bundesen.

Og omvendt. Ham, der stod forrest ved "shubbernes" koncerter gennem næsten fire årtier og lagde stemme til deres finurlige lyrik.

Søndag den 12. maj fylder Michael Bundesen 70 år.

Shu-bi-dua blev en dominerende del af hans liv. Egentlig var han først med i et andet band - Passport. Men kort tid efter udsprang Shu-bi-dua derfra og debuterede i radioen i 1973 med "Fed Rock".

Herfra flød det med letgenkendelige melodier fra Shu-bi-dua, hvis sange blev fast inventar ved skolekoncerter, sommerfester og festivaler op gennem 1970'erne, 80'erne og 90'erne.

Midt i 1980'erne tog Michael Bundesen dog et frikvarter fra musikken.

Sammen med finansmanden Klaus Riskær Pedersen og baron Otto Reedtz-Thott stiftede han i 1984 den københavnske lokalstation Kanal 2. Her blev Michael Bundesen programchef, men det varede kun et par år.

Inden Michael Bundesen blev musiker, studerede han jura, var i Søværnet og var radiovært på Danmarks Radio. På radioen mødte han Michael Hardinger, som senere skulle blive mangeårig guitarist i Shu-bi-dua.

Michael Bundesen voksede op i Taarbæk. I biografien "Alting har en ende", som blev udgivet sidste år, beskriver han sig selv som heldig med henvisning til den barndom, han fik i Nordsjælland.

Men også på alle mulige andre områder i livet har han - hvis han selv skal sige det - fundet en plads i solen.

- Jeg har altid haft en upåklagelig timing og været svineheldig, siger Michael Bundesen i bogen, som er skrevet af journalist Kaare Sørensen.

I maj 2011 oplevede Michael Bundesen dog livets skyggeside, da han med kort tids mellemrum blev ramt af to blodpropper i hjernen, som medførte lammelser i venstre side af hans krop.

Shu-bi-dua blev sat på standby. Faktisk blev det bandets endeligt.

Kun én gang siden har Michael Bundesen stået på en scene: Ved Danish Music Awards i 2013, hvor hans band modtog æresprisen. Forsangeren sad i kørestol og var omgivet af de øvrige bandmedlemmer.

Det var en tydeligt rørt, men også helt anden Michael Bundesen, end den Danmark gennem næsten 40 år havde kendt som et sprudlende væsen.

Shu-bi-dua nåede at udgive 18 studiealbummer og flere opsamlings- og livealbummer.

Michael Bundesen har tre børn fra to forskellige forhold. Han bor i Gentofte.

Daværende forsanger i Shu-bi-dua Michael Bundesen ses her ved en koncert i 2010 - året før han blev ramt af to blodpropper. (Arkivfoto) Martin Sylvest Andersen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Søren V. Jensen overtager murer-firma

Kultur

Sea War Museum er åbent igen

Kultur

Ole & Elo streamer aflyst koncert

112

Mand løb nøgen rundt

112

Fik to anmeldelser om biler på havnen

Annonce