Navne

Han ser verdenen som historier

Henrik Sejerkildes fritidsinteresser drager også paralleller til hans arbejdsliv. I fjor udgav han for eksempel bogen "Dansk bogdesign i det 20. århundrede". Foto: Vibeke Volder

Den tidligere livsstilsredaktør Henrik Sejerkilde, der i dag er debatredaktør, kan fejre 25 år med flere nyheder - selvom der ikke er kommet flere nyheder i verdenen. - Det er vores bidrag til forureningen, lyder det spøgefuldt.

Holstebro: Hvor besynderligt jobbet end kunne lyde, så var det ikke desto mindre en fast del af nyhedsvagten på Skagens Avis i begyndelsen af 1990'erne. Således også for stedets daværende praktikant, Henrik Sejerkilde.

Hver morgen skulle døgnets telegrammer sorteres. Ritzau-rullen holdt nemlig aldrig fri, men spyttede nyheder ud fra sin position på førstesal og videre ned ad trappen.

- Og så var det min opgave at finde to telegrammer ud af 350, som kunne komme i avisen som en-spaltede nyheder - men ikke mere end det. Nyheder som Augustkuppet mod Gorbatjov i 1991 fik en henvisning på forsiden, mens tophistorien den dag var en lokal Falckmand, der havde opfundet nogle vildtreflektorer. Vi var en bevidst lokal avis.

I dag - 28 år senere, hvoraf de 25 har været hos Jysk Fynske Medier - rydder han stadig op. Denne gang som debatredaktør for avisen Danmark, der hver dag er med de 13 dagblades lokale papirudgaver.

- Jobbet som journalist er, hvad man gør det til. Det er jo det, der er så interessant. Der er den livsstil i det, at man nok ser verdenen som historier. I dag kan man se nyheder i en endeløs båndsløjfe. TV2 News er eksemplet på, at bare fordi vi dækker døgnet rundt, er der ikke kommet flere nyheder i verden. Det er vores bidrag til forureningen. På samme måde er det min udfordring som debatredaktør; at vi forurener mindst muligt. Vi skal give plads til alle fløje i en sag, men vi skal også være gårdvagten, der sikrer, at der er høj kvalitet i debatten i en tid, hvor alle kan komme til orde på alle kanaler. Det er hverken censur eller hyppen egne holdninger. Det er det betroede erhverv, vi har som formidlere, siger Henrik Sejerkilde.

Det bedste og værste som journalist

Den bedste artikel/oplevelse?Henrik Sejerkilde: - Da jeg besøgte Peter AG hjemme i Laven. Det var en rigtig fin oplevelse. Han er et meget begavet og et ualmindeligt rart menneske, åben og pisseklog. Jeg var ikke til at slippe af med igen, for jeg ville høre, hvad mr. Swing King sagde.

Den værste artikel/oplevelse?

- Aarhus 2017. Vi skulle lave en kæmpe profilavis, og jeg skulle være tovholder. Jeg skulle mødes med 16 langtidsledige, nyuddannede arkitekter, og de anede ikke, hvad der var øst eller vest. Det var Kejserens Nye Klæder om igen, og det er jeg for meget bonderøv til. Jeg bryder mig ikke om at blive blandet ind i noget, jeg ikke har styr på. Men jeg tror da, vi endte med at lave otte sider...

Papiravisens fremtid?

- Jeg husker, at vi tidligere i medarbejderundersøgelser fik spørgsmålet "Hvor ser du dig selv om fem år?". Havde man skrevet: "Ansat til at lave papiravis", så havde man fået et emaljeskilt med påskriften "Tosse" hængt om halsen. I dag tør jeg godt at sige, at der også er papiravis om fem år. Og om 15 år...

Nettet til forskel

I dag sidder Henrik Sejerkilde hovedsageligt hos Dagbladet Holstebro. Han stammer fra Horsens, bor i dag i Vils på Mors med sin kone, Trine. I 1994 kom han til dagbladet i Ringkøbing, først som redaktionssekretær, siden som spydspids for weekendtillægget Fri. Her stiftede læserne snart bekendtskab med hans sprog i den ugentlige klumme på side to (du husker ham sikkert, i tegnet form, siddende bøjet ind over sin computer), der blev vredet ud af en krøllet hjerne i godt 15 år. Fritidsinteresserne tæller en bogsamling på omkring 6000 bøger samt et forfatterskab, der sidste år bød på bogen "Dansk Bogdesign i det 20. århundrede".

Selv lyder hans formel på nu at kunne fejre 25 års jubilæum i en omskiftelig branche: At passe sit arbejde - og kende modtageren.

- Det er ikke sådan, at jeg er døvstum, for der er sket meget på 25 år - nettet har gjort hele forskellen. Dengang var der kun én tragt, nyheder kunne hældes ud af. Arbejdsmailboxen holder i dag aldrig fri - min opgave er så ikke at besvare dem på alle tider af døgnet, siger han.

På den måde - Ritzau-rulle, mailbox eller ej - rydder Henrik Sejerkilde mange år senere op - på visse tidspunkter...

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
112

Bil kilede sig fast i anden bil

Lemvig For abonnenter

Nu kan nye elever blive kørt til og fra friskole

Holstebro

De er fra Grønland, på uddannelse i Holstebro - og takker for Trumps tilnærmelser

Lemvig

Turist-tallet overgår rekorden

Struer For abonnenter

På visit i virkeligheden: Vi får fanget nogle børn tidligere og givet dem den hjælp, de har brug for, tidligere

Lemvig

Foreningen Klimatorium: - Vi skal nok få medspillere

Lemvig

Den gemte og glemte fjord kommer frem i lyset: Naturpark indvies på søndag

Annonce