Annonce
Navne

Hanne Mette og julemaden

Hanne Mette Jensen driver Vemb kultur- og foramlingshus. Og der er nok at lave op til jul - både fester og julefrokoster, men også private forberedelser til "Jensen-klanen"s store julefrokost 2. juledag. Den holdes dog hos kæresten Jens på hans gård i Velling. Foto: Johan Gadegaard

I Vemb Kultur- og Forsamlingshus har Hanne Mette Jensen gennem ti år ladet madkunsten udfolde sig - ved fester, fællesspisninger og madkurser. Her op til jul indvilgede hun i at give et par juleopskrifter fra sig til avisens læsere.

Vemb: Der dufter skønt i det store køkken. Af æbler, krydderier og citron.

- Jeg har hvid gløgg til at stå og simre. Du kan sagtens drikke det - den eneste alkohol er den linjeakvavit, som rosinerne har trukket i, forklarer Hanne Mette Jensen til fotografen, der gerne skal være i stand til at føre bil resten af dagen.

Gløggen er lavet på æbler fra Hanne Mettes kæreste Jens' have ved hans gård i Velling.

- Jeg fik presset 140 liter, så der er noget at tage af, siger hun.

Gløggen smager fantastisk og er meget anderledes end den ofte hvinende søde vinøse julegløgg, man ellers får serveret i december.

Men Hanne Jensen går også op i den gode smag. Bæredygtig, sæsonbetonet mad og drikke - gerne med et nordisk præg.

Hun har undervist i mange år i madlavning på Vestjyllands Højskole, og selv om hun stoppede med det for fire år siden, tager hun stadig hvert andet år til John C. Campbell Folk School i Brasstown, North Carolina, USA, for at undervise i nordisk madlavning. Og så afholder hun da også kurser i diverse madlavning i Vemb Kultur- og Forsamlingshus. Både på eget initiativ og sammen med nogle af de etablerede aftenskoler.

Annonce

Rullepølse og sennep

Lammeslag

1 tsk. salt

1 tsk. stødt peber

1 tsk. sukker

fint hakket persille og/eller timian

øko-citron (saft og skal)

Det hele lægges på slaget, der rulles og snøres. Simre-koges i to timer i vand med salt, peberkorn, laurbær og et løg skåret i kvarte.

Tages op og presses - enten i rullepølsepresse eller på en tallerken/et bræt under noget tungt - i mindst 24 timer i køleskab.

Spises med hjemmelavet sennep:

1 dl sennepsfrø (65 gram)

3-4 spsk. vineddike

3-4 spsk. honning

3 spsk. rørsukker

salt

krydderier efter smag - det kan være kanel, nelliker, fennikel, koriander, citronskal. Hanne Mette brugte 1 tsk. kanel og et nip nellike)

Giv det hele et opkog. Køl det ned. Så er det klar til brug.

En vintermad med hjemmelavet rullepølse, hjemmelavet sennep, ristede jordskokskiver og små rå rosenkål. I glasset er der hjemmelavet chutney. Foto: Johan Gadegaard

Mere kærlighed til huset

Fotografen og undertegnede sidder netop i Vemb Kultur- og Forsamlingshus' køkken denne decemberdag og ser på, at Hanne Mette arbejder. Hun har en 60-års fødselsdag i forsamlingshuset den 22. december - og en 75 års og en 80 års fødselsdagsfest mellem jul- og nytår.

Rent privat har hun og kæresten Jens deres respektive familier til en lille julefest den 23. december - og anden juledag er det Hanne Mette, der står ved gryderne, når hele "Jensen-klanen", som hun kalder dem, mødes til den store julefrokost på Jens' gård.

Grunden til at Hanne Mette Jensen holdt med at undervise, selv om hun elskede det, var, at hun ville koncentrere sig om forsamlingshuset.

- Jeg synes selv, at jeg stoppede på toppen. Jeg var hverken blevet sur og vranten, og jeg sagde endnu ikke; "sådan plejer vi ikke at gøre". Men jeg lå på landevejen konstant eller havde elever, og da jeg blev 50, besluttede jeg mig for, at huset her skulle have mere kærlighed, smiler hun og fortsætter:

- Hvis det her skulle blomstre - altså, hvis det skulle give mening, at jeg havde købt det, så var det vigtigt, at jeg "kom hjem". Men det var da ikke uden bæven, at jeg tog beslutningen. Jeg var virkelig on my own. Ingen fast indtægt og i gæld til halsen. Det gjaldt søreme om at få folk til at komme til fællesspisning!

Men Hanne Mette er fuld af ideer, gå-på-mod og overskud, og hun kan virkelig lave mad. Så heldigvis er hendes satsning blevet belønnet. Også selvom hun ikke har annonceret, men har stolet på mund-til-mund metoden.

- Ja, jeg synes, det går godt. Jeg kan leve af det, og jeg har tid til at holde lidt fri om sommeren, forklarer hun.

Marcipanbrød

300 gram mandler200 gram tørrede dadler eller rosiner

5 tørrede figner

2 dl æblemost

1 øko-appelsin (skal og saft)

100 gram 66 procent overtrækschokolade

pynt - hvad du nu synes ...

Den tørrede frugt sættes i blød natten over. Blendes.

Mandlerne smuttes og blendes.

Appelsinsal og - saft tilsættes blandingen. Hvis det er for blødt, sættes det i køleskabet.

Form til kugler og overtræk med chokolade og pynt.

Opbevares bedst i køleskab indtil brug.

Hanne Mette Jensen sætter tallerkner på bordet i caféen, som før var "bag scenen" i forsamlingshuset. Der er æblegløg i glasset og konfekt på de to sorte plader på bordet. Foto: Johan Gadegaard

Det ypperlige måltid

Hanne Mettes 2019-projekt er at finde en kok eller kokkeelev, der har lyst til at sparre med hende. Hun kan ikke ansætte en elev, og hun har ikke råd til hverken hel- eller halvtids ansatte. men hun håber, at hun kan finde en eller anden, der synes, det er sjovt "at udvikle noget lidt anderledes og ekstravagant med årstidernes råvarer" på timebasis.

- Jeg har brug for en samarbejdsven, en sparringspartner, én der har lyst til pop-up eksklusivitet ... altså, slavearbejde kan man hurtigt få nok af, og så er det fedt også at have det sjove at se frem til, siger hun.

Hun "gider ikke serverer jordbær om vinteren" og går i stedet efter det ypperlige, bæredygtige måltid i sæsonen.

Et sådant får vi, da hun rister rugbrød, smører det med hjemmelavet sennep, lægger hjemmelavet rullepølse (lammeslag for producenten Inger M. Thoustrup, kaldet Pip, på Venø) på og garnerer med jordskokchips, små turnerede rosenkål og citronskal. Dertil en hjemmelavet chutney.

- Hold nu op, hvor var det godt, jeg ikke nåede ind efter frokost på tanken, siger fotografen med stjerner i øjnene.

Bagefter er der hjemmelavet konfekt, så ikke et øje er tørt.

Selve juleaften holder Hanne Mette og Jens hos hendes familie i Odder.

Se flere opskrifter ved artiklen på netavisen.

Hvid julegløgg

1 liter æblemost3-4 centimeter skrællet ingefær i små tern

10 nelliker

2 kanelstænger

1 appelsin i skiver

1 citron i skiver

Fyld:

1-2 æbler i tern (gerne Ingrid Marie)

100 gram mandelsplitter

200 gram rosiner lagt i blød i linjeakvavit natten over

Alt kommes i en gryde og simrer. Kan eventuelt smages til med sukker.

En god rullepølse lavet på lammeslag fra Pip på Venø. Dertil ristet rugbrød og hjemmelavet sennep. Foto: Johan Gadegaard

Julechutney

1 kilo udstenede blommer1 kilo æbler fra haven (skrællede, udkernede og skåret i både)

200 gram rosiner

200 gram skrællet, friskrevet ingefær

2 kanelstænger

12 kardemommekapsler

1 tsk. stdt nellike

2 dl æbleeddike

600 gram rørsukker

peber efter behag

Det hele blandes og simre-koger i cirka 1 time. Hældes på skoldede og atamonskyllede glas.

Hanne Mette Jensen

54 år.Flyttede fra Aarhus til Vestjyllands Højskole ved Velling i 1994. Arbejdede der i 21 år. Underviste mest i madlavning, men havde også cykelkurser, vandrekurser, familiekurser med mere.

Købte i 2008 Vemb Kultur- og Forsamlingshus, Kjærsvej 3, Vemb.

Besluttede sig for fire år siden for, at hun ville sætte alt ind på driften af kulturhuset, og sagde sit job på højskolen op.

Holder fællesspisninger, tapaskurser, salatkurser, chokoladekurser med videre i huset - ud over at lave mad og holde selskaber "fra barnedåb til begravelser og alt derimellem".

Har to timeansatte, der hjælper, når bølgerne går højt.

Har været kæreste med Jens, der bor i Velling, i nu knap fire år.

Har datteren Bjørk, der er 21 år og læser til sygeplejerske i Aarhus.

Se også smagogsans.dk

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce