Annonce
Erhverv

Har haft Vestjysk Bank i kikkerten gennem flere måneder: Vi signalerede allerede i efteråret, at vi var klar til at købe mere

- Vestjysk Bank bliver et selvstændigt datterselskab med en selvstændig ledelse. Vi har købt en bank i en rigtig god udvikling, og det har vi ikke planer om at ændre på, siger Gert R. Jonassen, direktør i Arbejdernes Landsbank. Foto: Morten Stricker.
Knap er fusionen mellem Vestjysk Bank og den Jyske Sparekasse gennemført før Arbejdernes Landsbank køber aktiemajoriteten i banken.

Nordvestjylland: Arbejdernes Landsbank har købt 61 procent af aktierne i Vestjysk Bank og bliver dermed hovedaktionær i banken.

Det oplyste Arbejdernes Landsbank i formiddag:

- Vi har løbende købt aktier i banken via det konsortium, der var med til at rekonstruere banken tilbage i 2017, som vi var en del af. På et tidspunkt ejede vi så stor en del, at vi skulle beslutte, om vi ville gå efter mere, eller hvad der ellers skulle ske, fortæller Gert R. Jonassen, der er ordførende direktør i Arbejdernes Landsbank.

Annonce

Derfor sendte banken allerede i efteråret et signal til de to øvrige hovedaktionærer i ejerkredsen bag Vestjysk Bank, AP Pension og Nykredit, at hvis de overvejede at sælge, så var Arbejdernes Landsbank formentlig klar til at købe:

- Vi fik signaleret, at de skulle kontakte os, siger  Gert R. Jonassen.

- Nu fik vi muligheden for at blive en endnu større del af Vestjysk Bank, som vi ser som et godt og komplementerende match til Arbejdernes Landsbank.


Nu fik vi muligheden for at blive en endnu større del af Vestjysk Bank, som vi ser som et godt og komplementerende match til Arbejdernes Landsbank.


Gert R. Jonassen understreger dog, at Vestjysk Bank fortsat skal drives som Vestjysk Bank.

- Det bliver et selvstændigt datterselskab med en selvstændig ledelse. Vi har købt en bank i en rigtig god udvikling og det har vi ikke planer om at ændre på. Vestjysk Bank er en stærk regionalbank, som er godt forankret i Midt- og Vestjylland, og vi ser det som vigtigt og værdifuldt, at Vestjysk Bank beholder sine kunder og markedsandele, sin lokale forankring og sit individuelle islæt, siger Gert R. Jonassen.

Skal vi købe dine aktier?

Ejerskabet af de 61 procent af aktierne i Vestjysk Bank betyder dog også, at Arbejdernes Landsbank er forpligtiget til at fremsætte et pligtmæssigt overtagelsestilbud til Vestjysk Banks øvrige aktionærer.

Arbejdernes Landsbank vil i denne forbindelse offentliggøre et tilbudsdokument, som vil indeholde et tilbud til alle Vestjysk Banks aktionærer om at sælge deres aktier i Vestjysk Bank til en pris på 3,45 kroner pr. aktie, hvilket er den samme pris, som Arbejdernes Landsbank betaler for Nykredits og AP Pensions aktier.

- Det vigtigste for os er, at kunderne har lyst til at blive, og har man også lyst til fortsat at være medejer af banken, så er man mere end velkommen til det. Vi er forpligtiget til at komme med købstilbuddet, siger Gert Jonassen.

- Målet er, at vi fremover skal spille en større rolle i erhvervskundemarkedet, øge vores samlede bankforretning og forbedre koncernens balance mellem erhverv og privat, så vi står stærkere overfor fremtidens kapitalkrav til finansielle institutioner. Og så ønsker vi at øge vores tilstedeværelse i Midt- og Vestjylland, hvor Arbejdernes Landsbank ikke er så stærkt repræsenteret i dag, siger Gert Jonassen.

Annonce

Lokal eller ej

Bankekspert Lars Krull fra Aalborg Universitet kan se både fordele og ulemper ved overtagelsen.

- Det bør naturligvis komme kunderne til gavn, at man nu bliver en del af et større setup med en stor økonomisk styrke, siger Lars Krull.

- Men på et tidspunkt kan man godt forudse, at Arbejdernes Landsbank også skal hente nogle gevinster ved købet ved at sammenlægge nogle funktioner. Det bliver derfor også en balancegang. Vestjysk Bank er en stærk forankret lokalbank, og den forankring må helst ikke gå af fløjten.

- Hvis Vestjysk Bank ikke bliver opfattet som lokal, hvor beslutningerne bliver taget lokalt, så kan det komme til koste på opbakningen, siger Lars Krull.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra direktør i Vestjysk Bank, Jan Ulsø Madsen.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Det ene sted kan de nærmest ikke huske, hvornår der sidst er kommet nyfødte til - det andet sted kan de hver dag høre byens børn fra stuen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce