Annonce
Livsstil

Haven: Søger du berømmelse, så lav dit eget æbletræ

Frø koster penge, men hvis man høster dem selv, kan man spare en del udgifter ud over at få fornøjelse af at høste egne frø. Foto: Steen Heilberg
Lige nu bugner det med frø af alle mulige slags - er du energisk, kan du samle mange forskellige frø og helt slippe for at købe nye til næste år.
Annonce

Planter kan formeres på et utal af måder. Så mange, at man et eller andet sted tænker, at det da er godt, at det kun er planter, det gælder. Tænk den tanke, at man mistede en stump finger, og så plantede den i jorden, hvorefter der kom en tro kopi af en selv. Det er da uhyggeligt.

Sådan er det med en stor del af de planter, der er uden for vinduet. Formeringsmetoden kaldes ukønnet eller vegetativ formering.

Her er planterne i stand til at danne det, der i botanikkens verden kaldes adventive celler, hvilket betyder organer, der kommer nye steder. Det kunne for eksempel være et blad, der pludselig danner rødder, der igen sætter stængler og nye blade.

Netop nu er jeg i gang med både at høste frø og lave nye planter ved vegetativ formering. De nye planter, der kommer, ved jeg ikke altid, hvad jeg skal bruge til, for jeg har så mange i haven, at der ikke er plads til mere. Jeg kan bare ikke lade være, måske er det, fordi folk bliver oprigtigt glade, når jeg kommer med en ny plante som gave.

Byt med naboer

Det er byboer, folk i villakvarterer og på landet, der bytter frø. De mange byhaver, der er skudt op i de danske byer, har virkelig gjort det moderne at være havenørd.

Med til at være nørd hører naturligvis, at man ikke kunne drømme om at købe frø. Dem skaffer man selv. Ofte sker det ved at lave små foreninger for frøbyttere i boligområder eller i forbindelse med kolonihaveforeninger.

Danmarks absolut største forening for frøsamlere hedder Frøsamlerne og blev stiftet i 1987.

Foreningens hjemmeside, www.froesamlerne.dk, er bestemt værd at kaste et blik på.

Her kan du blandt andet finde lister over frø, du måske kun havde drømt om fandtes. Foreningen holder også kurser for nybegyndere. Det er især en kunst at undgå, at frø ikke krydses med uønskede planter. Frølisten omfatter over 600 sorter. Ingen er F1-sorter. Foreningen samarbejder med Nordisk Genbank, der sikrer, at sorter, der er over 50 år, ikke går tabt.Ingen F1-frøHøster du frø, skal du tage dem af frøægte sorter. Se på den pose frø, du købte og såede. Står der F1 på den, er den ikke frøægte, og du kan aldrig vide, hvilket resultat du får ud af det.

Høst frøene, når det er tørt, og de er tørre. Bedst om eftermiddagen.

Tomater og chili skal helst være overmodne inden høst. Læg dem på et kaffefilter eller en køkkenrulle og lad dem tørre 1-2 uger, inden de kommes i en papirpose.

Annonce

Tomater og ærter

Frø er små mirakler. Tænk blot på de etårige sommerblomster. Fra de sås om foråret, skal de vokse, danne blomst, sætte frø, for derefter at takke af efter et lille halvt år på jorden og ende deres dage på komposten.

Lige nu er der masser af frø fra både mine sommerblomster i haven, fra stauderne og fra naturen. De vilde blomsterfrø samler jeg især ind til min sommerhusgrund.

Da jeg nu endelig har fået erobret køkkenhaven tilbage fra min kære hustru, der hellere vil have blomster end kål, vil jeg - inspireret af den økologiske haveguru Karna Majs erfaring - også høste nogle grøntsagsfrø.

Bortset fra ærter er det ikke noget, jeg har gjort noget særligt i.

Karnas erfaring er, at hjemmehøstede frø spirer bedre, end de købte. Hun høster især frø fra ærter og bønner, herunder hestebønner, fordi de er dyre i indkøb. Hvis planterne står med nogle meters afstand, sker der normalt ikke krydsbestøvning, der ellers kan være et problem, hvis man vil sikre sig sorter med samme egenskab som de tidlige.

Det er jo så lige, om man har plads til så store afstande. Ellers må man i gang med noget insektnet.

Salatsorter krydses ikke, men frøene skal høstes af de tidligt såede planter for at nå at modne. Tomater og peber tager jeg altid frø af.

Jeg har før nævnt min chilifavorit, Bishop Crown, hvor jeg både tager frø og også lader planten overvintre, så jeg hurtigt året efter har nye chilier.

Tomatfrøene lægges på en køkkenrulle, hvor de tørrer, inden de gemmes køligt og tørt.

Annonce

Lav din egen æblesort

Krydsbestøvning kan også give spændende sorter. En ny æblesort kommer til verden, når en kerne i æblet bringes til spiring. Lykkes spiringen, kommer der en ny plante, og dens frugter bliver med garanti ikke som den frugt, man hentede kernen i. For æbletræer er det nøjagtig som med et menneskebarn, at resultat af en ny plante sået med en kerne er et helt unikt resultat med gener fra både moderplante og faderplante.

Det var på den måde, æblet filippa kom til verden. Det er et æble fra skolelærer Johannesen på Fyn, der i 1876 opkaldte det efter sin datter. Det kendte ingridmarie blev i sin tid fundet i et hindbærbed. En gentest har siden vist, at det er et miks mellem coxorange og et guldborg-æble. Nogle æbler, som for eksempel guldborg, gråsten og pederstrup, har fået navn efter steder, de er fundet.

Det kan du gøre i haven lige nu

Grønne tomater: Tomaterne i dit drivhus når ikke alle at modne. Husk de kan syltes eller steges. Den gift, der er i grønne tomater, er ifølge Fødevarestyrelsen ikke et problem.

Fortsæt jagten på æg: Bliv ved hele måneden med at tjekke alle fugtige steder for dræbersneglens æg. Jo flere du får fat på nu, jo mindre problem får du næste år.

Staudebedet: Lige nu er der massevis af asters i planteskoler og havecentre. Kvik staudebedet op med nye farver og udskift de trætte blomster i havens krukker. Det giver godt humør, nu hvor dagene er blevet mere end tre timer kortere.

Annonce

Bliv berømt på æbler

Nogle gange er man heldig med at få et velsmagende æble. Andre gange er smagen ikke værd at gemme på, men har du lidt plads, kan du jo lave eksperimentet.

Kernerne skal starte deres tilværelse på den kølige måde. Allerede nu, mens æbletræernes frugter modner, vælger du et sundt æble. Gem det køligt indtil omkring januar, hvor du så tager kernerne (frøene) ud. Læg frøene på et fugtigt stykke papir, så de kan suge vand til sig.

Sæt frøene i potter med jord, der er blandet med lidt grus. Jorden skal være let fugtig og ikke drive af vand. Dæk dem med 1-2 centimeter jord eller sand. Husk at skrive en lille seddel med moderplantens navn. Når planterne kommer op, så gem kun de planter, der strutter af sundhed.

Du kan også fremme processen ved at lægge frøene på et fugtigt stykke papir i køleskabet. Når de spirer, pottes de i en potte og stilles i en kølig vindueskarm indtil foråret, hvor du planter træet ud.

Nu skal du blot vente omkring fem år, så kan du tage den første smagsprøve. Smager æblet godt, og synes andre det samme, ja, så er du måske på vej til berømmelse.

Æblekernerne er klar til såning, når de er brune, og det er sjovt for både børn og voksne at lave eget æbletræ. Foto: Grøn Kommunikation
Et lille sjovt eksperiment er at fylde en overskåren peber med jord og se, hvad der sker. Efter et stykke tid vokser nye peberplanter frem. Foto: Grøn Kommunikation
Valmuefrø og ærteblomster er blandt de meget populære blomsterfrø. Foto: Grøn Kommunikation
Et lidt sjældent syn: En tomat, hvis frø allerede er begyndt at spire. Foto: Grøn Kommunikation
Haven bugner af frø, og nu er purpursolhatten også snart klar til høst. Foto: Grøn Kommunikation
Husk også at samle frø fra de vilde blomster. De kan blandt andet anvendes på sommerhusgrunden. Foto: Grøn Kommunikation
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

For lidt plads: LOFI udvider center

Lemvig

Fastholder: - Jeg så ulven

Lemvig

Solen blev sunget ned på Havnen

Lemvig

Smykker forsvundet ved indbrud

Annonce