Annonce
Lemvig

Havets skatte på udstilling

Gert Normann Andersen med nogle af de mange, udstillede effekter, der nu er placeret under glas i en montre. Foto: Knud Jakobsen

Planer om udvidelse af museum for at få plads til blandt andet en ny samling med skatte fra havet

Annonce

Thyborøn: Sea War Museum i Thyborøn har åbnet en lille særudstilling med nogle af de mange skatte, som gennem årene er hentet op fra havet.

- Nogle af tingene har jeg selv fundet, mens andre er ting, jeg har lånt, siger museets indehaver, Gert Normann Andersen.

Selv om udstillingen kan rummes i et par montre, er den alligevel interessant i anden sammenhæng.

- Vi er nemlig stillet en langt større samling i udsigt, hvis vi kan udbygge museet. Det er en ting, jeg for tiden forsøger at få en dialog med kommunen om at få i gang, siger Gert Normann Andersen.

Han er sikker på, at den nye udstilling alene kan fylde et helt lokale, men i første omgang må gæsterne på Sea War Museum nøjes med de montre, der nu fortæller en del af de mange historier, der skjuler sig på havbunden.

- Og du kan jo bare se hvor enormt mange historier, de nuværende montrer rummer, siger Gert Normann Andersen.

Det er kun få de udstillede dele, som Gert Normann Andersen selv har hentet op fra havet gennem sin karriere som erhvervsdykker. Det er dog muligt at se genstrande fra det det såkaldte "dukkeskib, der forliste ud for Fjaltring Kirke med en last af blandt andet dukker, legetøj og skrivegifler. Det er også hans effekter, der udstilles fra det danske skib "Thomas Lawrence, der forliste efter en kollision i den engelske kanal i 1862 med en last våben, ginflasker, parfumer og billige smykker.

Der ud over skal udstillingen om havets skatte forstås bogstaveligt. Der er guld- og sølvmønter samt mange andre genstande fra sunkne skatteskibe fra hele verden. Det er langt hen af vejen ting, som Gert Normann Andersen har lånt - blandt andet fra den private samling, han er stillet i udsigt, men som han ikke kan afsløre identiteten af endnu.

Der er guldstøv fra et vrag ved USA's østkyst, samt masser af mønter fra eksotiske steder i verden. Der er også porcelænsskatte, plademønter samt medaljer blandt kostbarhederne.

Fra den jyske Vestkyst er der blandt dele af en møntskab fra Bjerregård på den sydlige del af Holmsland-tangen, en ske fra 1600 tallet fundet på stranden syd for Hvide Sande, en hvervemønt fra den engelske marine udstedt 1810 samt flere andre ting.

Blandt de udstillede ting er også Danmarks største medalje, der blev slået efter slaget i Køge Bugt i 1677.

- Den stammer ikke fra et vrag, men jeg syntes, den var spændende at få med. For mig er det også en skat, selv om den ikke kommer fra et skibsvrag, siger Gert Normann Andersen.

Medaljen, der også stammer fra Gert Normann Andersens private samling, vejer 585 gram, og kan ses sammen med de øvrige effekter i museets montre.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Ældre mand overholdt ikke vigepligt

Lemvig

Surfere får sæsonpremiere i Lemvig

Annonce