Debat

Havmøller. 8200 arbejdspladser, hvor naiv kan man være?

Arkivfoto

Debat: På mødet i Lemvig på borgmesterkontoret mellem energiministeren og borgmestrene fra Lemvig og Holstebro samt viceborgmesteren fra Ringkøbing om en fremtidig stor havmøllepark ud for den jyske vestkyst, placeret et sted cirka 20 kilometer ude i havet på strækning mellem Hvide Sande til Thyborøn kom det frem, at der ville være 8200 arbejdspladser i vente i etableringsfasen af en 800 MW stor havmøllepark.

Med de erfaringer, der foreløbigt er gjort med hensyn til Vesterhav Syd og -Nord er det utopi. Før vedtagelsen i Folketinget i 2016 af Vesterhav Syd og -Nord løb folketingsmedlem for de Radikale, Andreas Steenberg, sammen med havnedirektøren rundt herude, (man troede næsten at Hvide Sande var blevet radikal område) dog mest i Hvide Sande og lovede 6000 nye arbejdspladser, hvis de to mølleparker blev etableret. Efter korrektion blev det til cirka 1500 årsværk. Men som det ser ud i dag, vil de 90-95 procent af eventuelle arbejdspladser ikke være i Danmark. Mon ikke også de 8200 lovede arbejdspladser omregnet til cirka 2000 årsværk pr. år over fire år vil blive i udlandet? Der kan måske blive 50 - 100 flygtige arbejdspladser, hvor arbejderne af og til køber en hotdog eller en sandwich.

Nu er det kommet så vidt, at de tre kommuner hver for sig har sendt høringssvar til energiministeren. Lemvig og Holstebro kommuner er tilfredse, hvis møllerne placeres 20 kilometer fra land. Mon ikke de har glemt, at det med sandsynlighed vil være 11-13 MW møller 230 - 240 meter høje (monstermøller), som kan ses på en afstand af over 30 kilometer? Fra Ringkøbing Kommune er høringssvaret, at de foretrækker en sydlig placering mindst 30 kilometer fra land.

Man sidder måbende tilbage og spørger sig selv om, hvorfor er man ikke gået sammen om et svar til energiministeren og i det svar sagt, vi tre kommuner går ind for én stor samlet havmøllepark 30 kilometer fra kysten ud for for eksempel Thorsminde og samtidig pointere, at Vesterhav Syd og-Nord bør tænkes ind i en havmøllepark på for eksempel 1000 MW, da der nu alligevel er et stop i arbejdet der på grund af udarbejdelse et VVM-tillæg. Dette fordi man fortsat ønsker at kunne tilbyde et attraktivt turistområde. Men når man ikke samlet sender et høringssvar, er det så for at man hver især er så forhippet og tror på, at man får nogle af de 8200 (2000 pr. år over fire år som aldrig kommer) arbejdspladser og offshore ved havnene i både Thyborøn, Thorsminde og Hvide Sande?

Igen, hvorfor sender man ikke et fælles høringssvar og i dette pointerer, at kystlandskabet ikke må vandaliseres, og hvori der også tænkes på de, der har sommerhuse og betaler en stor ejendomsskat, også gerne skulle kunne være her fremover sammen med turister i de lejede huse? Det der eventuelt tjenes på karrusellerne, bør jo ikke sættes til på gyngerne.

Havde man sendt et samlet høringssvar fra de tre kommuner til energiministeren, om at det er sådan, vi ønsker det, så var det blevet sådan. Nu kan han vælge og vrage, lige hvad han vil, uden at de berørte kommuner får noget at sige, - en god position at have som minister.

0/0
Annonce
Læserbrev

Ældre. Hvor skal et nyt friplejehjem ligge?

Læserbrev

Ulven. Umuligt at sikre store naturarealer

Læserbrev

Politik. Vi har brug for en bedre seniorførtidspension

Læserbrev

Terror. Tre danske søskende dræbt i Allahs navn

Leder For abonnenter

Godt set af Jyden i Bur

I løbet af sommerhalvåret kan vi glæde os over et væld af festivaler og andre af de mange kulturelle arrangementer, der er på programmet i alle de tre nordvestjyske kommuner. Det betyder så også, at der er rift om publikum, og mange af arrangørerne må kæmpe en sej kamp for at få sponsorerne til at bakke om arrangementerne. Hvordan sælger du for eksempel et sponsorat til en festival med navne som Elias Boussnina, Fraads, Anya, Elba, Namunel, Elijah Okello og Rare Cigarettes på plakaten? Arrangørerne af Sub Festival 2019 i Holstebro måtte erkende, at det var svært. De er unge. De repræsenterer det nye, den lidt skæve tilgang til tingene, og som de selv bemærkede det i onsdagsudgaven af din avis, leverer de hverken rødvin eller kamsteg til sponsorerne på slagterigrunden i Holstebro, når festivalen løber af stablen på lørdag. De måtte derfor erkende, at erhvervslivets sponsorer begyndte at vende festivalen ryggen. Sponsorerne foretrækker det sikre. De vil gerne forkæles og få umiddelbar udbytte af at støtte et arrangement eller for den sags skyld en af de mange foreninger og de mange sportsklubber, der er afhængig af sponsorernes velvilje. Noget for noget - og som udgangspunkt må det være rimeligt for alle parter, at der på den måde bliver indgået en kontrakt om at få det bedst mulige ud af støtten på begge sider af bordet. Og det viser sig nu, at Jyden i Bur heldigvis kan se et potentiale i at støtte de unge og deres festival i Holstebro. Ikke for at kapre kunder. Som leverandør af staldløsninger til især svine-landbrug over hele verden, vil der ikke være mange af stamkunderne til stede på festivalen, og festivalgæsterne vil heller ikke ringe virksomhedens produktionsleder op med en ordre på mandag. Der er noget helt andet på spil, og vi kan kun lette på hatten og kippe med flaget for direktionen hos Jyden for at have indset, at det på længere sigt vil være de unge, der skal trække læsset, og at de fortjener både opbakning og anerkendelse for alt det, de sætter i værk. Ikke bare for deres egen skyld, men helt fundamentalt for at give dem lyst til at blive i området, hvor der bliver brug for deres indsats over en meget bredere front.

Læserbrev

Vester Husby. Kulturen til forskel - det gælder vel også kulturarven?

Læserbrev

Ældrepleje. Boller uden gær - nej vel, kære politikere?!

Læserbrev

Politik. På togtur med Søren Gade

Annonce