Annonce
Lemvig

Havne går sammen om at bekæmpe affald fra havet

Gamle fiskenet udgør en del af det affald, som ofte bliver fisket op i havene omkring Danmark. Foto: Danmarks Fiskeriforening
Seks danske havne - blandt andre Hvide Sande, Thyborøn og Thorsminde - er med i nyt projekt, der skal sikre en bedre genanvendelse af affald fra havet.

Hvide Sande: Det er langt fra kun fisk, der svømmer rundt i havene omkring Danmark. Affald af forskellig art er et tiltagende problem, og det går seks havne nu sammen om at gøre noget ved.

Blandt deltagerne er havnene i Hvide Sande, Thyborøn og Thorsminde.

Projektet går først og fremmest ud på at øge genanvendelsen af det affald, som særligt fiskere i dag får op fra havet og typisk afleverer på havnen. Det drejer sig om mange hundrede ton affald om året, men i dag er det langt fra det hele, der kan genanvendes, og derfor ryger meget af det enten til forbrænding eller i deponi. Det vil aktørerne gerne minimere.

- Det er et stort projekt, vi skal løfte, for der er i dag meget affald, som ingen kan genanvende, og det er ikke godt for nogen, at det bare brændes af eller ender i deponi i jorden. Derfor er vi utroligt glade for, at projektet har både havne, fiskere og en nordjysk kommune bag sig, så vi er mange gode kræfter, der arbejder i samme retning, siger Peter Nymann, der er teknisk chef på Hanstholm Havn.

Han tilføjer, at deltagerne i projektet 'har en fælles interesse i, at vi gør området så bæredygtigt som overhovedet muligt':

- Havene er jo både en del af vores og fiskernes arbejdsplads, så derfor har vi en stor interesse i, at de også bliver så rene som muligt - og når vi finder affald, skal det genanvendes så godt som muligt, lyder det fra Peter Nymann.

Bedre genanvendelse

Danmarks Fiskeriforening er også blandt initiativtagerne, og derfra lyder det, at der naturligvis støttes op om et projekt, som skal være med til at holde havene rene og få endnu mere af det opfiskede affald genanvendt på en ordentlig måde:

- Fiskerne oplever problemet til havs hver dag, og de sætter pris på, at de kan aflevere affaldet i havnene, og at de ved, at affaldet bliver håndteret. Derfor har vi også en interesse i at samarbejde med havnene for at sikre en bedre genanvendelse af det affald, der bliver taget med i land, siger Sofie Smedegaard Mathiesen, der er biolog i Danmarks Fiskeriforening.

Aktørerne bag projektet har haft nogle indledende møder, og det kommende arbejde går nu ud på at få afklaret, hvilke barrierer der hindrer bedre genanvendelse.

Ligeledes er det et mål at få involveret flere partnere, der har viden om, hvordan man i højere grad kan genanvende affaldet - og ikke mindst at få synliggjort problemet med affald i havene.

De tre øvrige havne, der er med i projektet, er Hanstholm, Hirtshals og Skagen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro

De første nordvestjyske reaktioner på V-formandsskifte: Inger er det rette valg

Lemvig

Klagenævn gav kommunen medhold

Annonce