Annonce
Mærkedage

Hee's historiefortæller fylder 80: Ernst Munck runder et skarpt hjørne

Ernst Munck i sit arbejdsværelse med "Wall of Fame" - forsider på alle de udgivelser, han gennem årene har forfattet. Foto Poul Osmundsen.
Tidligere uddeler Ernst Munck gik i går ind i sit ottende tiår; det fejrede han med en bogudgivelse, der markerer sidste del af hans store romanserie om Hee's historie.

HEE: Tonefaldet afslører endnu, hvor Ernst Munck kommer fra; det er uforfalsket fynsk.

Men man skal ikke lade sig føre bag lyset: I brystet på den tidligere uddeler, banker et ægte vestjysk hjerte. Så ægte, at Ernst Munck gennem mange år nærmest egenhændig har stået for at indsamle og videreformidle Hee Sogns historie.

I går fyldte Ernst Munck 80 år, og det fejrer han med manér: Lørdag den 9. november udkommer sjette og sidste bind i "Heiga-Won" - sagaen om området og beboerne siden 10.000 år før Kristi fødsel; et værk, han har brugt ti år på at fuldføre.

Men hvordan gik det til, at manden fra det milde Fyn endte i det anderledes barske Vestjylland?

- Jeg er født i Ryslinge, voksede op i Nyborg, og stod i lære i en købmandsbutik i Odense, fortæller Ernst Munck.

Men den fynske knægt ville ud at se sig om i verden, så han tog plads i Skanderup ved Kolding. En af kunderne i butikken var en ung kvinde, som han efterfølgende gik til forsamlingshusbal med - og så var hans skæbne beseglet.

- Vi har holdt sammen lige siden, fastslår Ernst Munck; parret blev gift i 1965.

Annonce
Uden Theas konstruktivt kritiske blik på hans bogmanuskripter gik det slet ikke, fastslår Ernst Munck. Billederne på væggen er forresten malet af deres kunstnerisk begavede svigerdatter, Milena, der også har designet forsider til "Heiga-Won"-bøgerne.

Bud efter parret

Da Thea begyndte at læse til lærer på seminariet i Hjørring, flyttede Ernst Munck med.

Det var dog lidt svært at finde et job som uddeler.

- Jeg søgte et par steder, men fik at vide, at hvis ikke min kone ville arbejde gratis, så var de ikke interesseret. I stedet valgte jeg at blive forsikringsmand. Det interesserede mig dog ikke, og i stedet søgte jeg en uddelerstilling i Lønne.

Her var situationen en noget anden. Thea og Ernst Munck kan stadig grine af, hvordan det gik:

- Da vi var til ansættelsessamtale, ville de nærmest ikke tale mere med mig, da fandt ud af, at Thea var lærer. De kunne nemlig ikke få en lærer til skolen i Lønne, og da det stort set var de samme folk, der sad i Brugsens bestyrelse og skolebestyrelsen, blev vi begge to ansat med det samme, fortæller han.

Efter tre gode år i Lønne ville Ernst Munck gerne videre nord på. Han søgte en stilling som uddeler i Grønland, men det blev i stedet uddeleren i Hee, der fik stillingen. Ernst Munck søgte jobbet i Hee, og det gik som i Lønne: I Hee kunne de også godt bruge en lærer, så både Ernsts og Theas ansøgninger blev modtaget med kyshånd.

Siden 1970

I 1970 blev begge ansat i deres nye stillinger, så man kan godt sige, at nord på kom de - dog ikke helt så langt, som de oprindeligt havde forestillet sig.

Men begge faldt hurtigt til i Hee, og engagerede sig snart i det lokale liv i både stort og småt samtidig med at de skabte et godt hjem for deres tre børn.

Efter 28 år som brugsuddeler stoppede Ernst Munck. Det betød dog ikke, at han lå på den lade side; i stedet blev han for alvor aktiv som lokalhistoriker og forfatter.

Han var med til at starte det lokalhistoriske arkiv i Hee, og aktiv i I. C.'s Hus. Rigtig megen tid har han dog siden brugt på at skrive bøger; både romaner og lokalhistoriske bøger med historier om folk og fænomener i Hee og omegn. Romanerne bygger som regel også på faktuelle begivenheder. Således har han for eksempel skrevet slægtsromanen "De stærke kvinder", der er baseret på hans egen slægts historie.

"Heiga-Won"

Det hele store værk er dog "Heiga-Won", hvis første bind udkom for ti år siden.

Bøgerne er struktureret sådan, at hvert kapitel spænder over 100 år, og da han startede, lige efter sidste istid slap sit tag i Hee og omegn, har han selvsagt stillet sig selv over for noget af en opgave.

- Heldigvis har jeg fået uvurderlig hjælp af Thea. Hun er tidligere historielærer og meget historisk interesseret, og uden hendes kritik gik det ikke. Hun har læst alle bøgerne igennem, og foreslået, når noget efter hendes mening burde laves om. Jeg er stædig, så vi har haft masser af diskussioner - men det er altid endt med, at Thea har fået ret, siger Ernst Munck med et skævt smil.

Det aktive ægtepar har selvfølgelig også mange interesser. De elsker at rejse - især til Østrig og Tyskland. Og så er der selvfølgelig børn og børnebørn, der skal plejes.

Og selv om "Heiga-Won" nu er afsluttet, har Ernst Munck allerede gang i andre bogprojekter. Dem skal han nok nå, i alt fald hvis han lever op til en stolt familietradition: Hans moster blev 107, og hans mor lever stadig i bedste velgående i en alder af 102!

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Blikkenslager er blevet kistemager

Kultur

Ole & Elo streamer aflyst koncert

Lemvig

HF vil bruge festsal til undervisning

Annonce