Annonce
Livsstil

Helle Troelsen: Ugens opskrift på jordskokker

Foto: Helle Troelsen
Annonce

Køkkenhaven er ved at blive klargjort til vinteren. Ukrudt tages op, og der lægges et godt lag vinterdække bestående af visne blade og halvomsat kompost. Da jeg næsten var gennem alle højbedene, havde jeg en spandfuld jordskokker. De er kommet op alle vegne, for i år omlagde jeg køkkenhaven fra faste bede på jorden til højbede.

Jorden blev skrællet af og senere lagt ud i højbedene sammen med en god fed kompost. Men ud kom også jordskokker, der så har vokset sig store gennem sæsonen. Bare en lille bitte knold har givet en stor plante med mange knolde.

Jeg mener selv, at jeg nu har været grundig med at filtrere dem ud af alle bedene og i stedet samlet dem i et bed. Og så er der jo en masse lækre og sprøde jordskokker tilovers, som vi kan bruge i supper, salater, ovnbagte retter, puré og sprøde chips.

Jeg kunne komme med opskrifter med jordskokker fra nu af og til jul. Jeg vil nu nøjes med denne opskrift på en lækker salat, hvor jordskokkerne suppleres med lidt syrligt, lidt sødt, lidt stærkt og lidt salt - alle de smagsnuancer, der skal til for at få umami-smag.

Salaten er ret mættende og er velegnet som et frokostmåltid.

Annonce

Til fire personer

500 gram jordskokker

2 syrlige æbler

250 gram frisk spinat

Et lille spidskål

50 gram pinjekerner

Annonce

Dressing

½ dl olivenolie

2 spsk. citronsaft

2 spsk. akaciehonning

1 spsk. grovkornet sennep

Salt

Annonce

Sådan gør du

Jordskokkerne skrubbes rene og skæres i kvarte. En pande varmes op, og der tilsættes olivenolie, som jordskokkerne ristes i. De skal være gyldne og samtidig have bid. Stik i dem undervejs og tag dem af i tide og lad dem køle helt ned.

Æblerne skylles, udkernes og skæres i små tern. De lægges i en skål med vand, indtil de er klar til at komme i salaten. Så undgår du, at de bliver brune.

Spinaten skylles og steges i cirka et halvt minut i lidt olie på panden. De skal akkurat lige falde sammen. Giv spinaten et lille nip groft salt og køl den af.

Spidskålen skæres i smalle skiver. Jeg har brugt et rødt spidskål til salaten på grund af farven. De smager ens, om de er grønne eller røde.

Pinjekernerne ristes på en varm pande, til de er let gyldne.

Bland ristede jordskokker, ristet spinat, friske æbler og spidskål sammen i en skål. Drys ristede pinjekerner over.

Bland ingredienser til dressingen sammen og hæld den over salaten.

Spis den med et godt brød til.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Nu kan du kommentere mulig skolefusion

Holstebro For abonnenter

Her er ministerens tre bud: Sådan kan man komme mink-massegrave til livs

Annonce