Erhverv

Helt ny plan: Kæmpe havmøllepark på vej - kan blive ud for Thorsminde

Det er de grønne felter 20 kilometer fra kysten, som er egnet til placering af havvindmøller, ifølge en vurdering fra Cowi. Til foråret beslutter Folketinget, om verdens største havmøllepark skal placeres i Nordsøen eller På Krigers Flak i Østersøen. Ill.: Cowi rapport

I starten af 2019 skal politikere tage stilling til ny kæmpestor havmøllepark - og det er sandsynligt, at det bliver ud for Holstebro og Lemvig Kommuner - og 20 kilometer ude i havet.

Thorsminde: Allerede i 2025 kan der stå en kæmpestor vindmøllepark 20 kilometer fra kysten ud for Holstebro og dele af Lemvig kommuner.

- Energiforligskredsen skal tage endelig stilling til den første store vindmøllepark til foråret, og dette nordlige område er særdeles velegnet, siger Thomas Danielsen (V), der er formand for Folketingets Energiudvalg.

Som en følge af energiaftalen skal Danmark have tre kæmpestore nye havvindmølleparker mellem 2025 og 2030, som hver især bliver blandt verdens allerstørste. Den første skal levere grøn strøm allerede fra midten af 20'erne, og den skal enten opføres i Nordsøen ud for området fra Ringkøbing Fjord til nord for Nissum Fjord eller ved Krigers Flak ud for Sjællands østkyst.

Det har forligskredsen besluttet, efter Cowi har gennemført en finscreening af fire områder i de danske farvande.

- Som jeg hører det på vandrørene, er det mest sandsynligt, at Nordsøen bliver valgt til den første vindmøllepark. Og hvis ikke til den første vil det formenlig blive den næste store møllepark, siger Thomas Danielsen.

Det er både bundforhold, vanddybder og ilandføringsforhold for strøm, som er afgørende.

- Hvis det bliver det nordligste sted, vil strømmen blive ført ind til Idomlund, siger Thomas Danielsen.

De store vindmølleparker vil blive på 800 megaWatt - svarende til 80 vindmøller på hver 10 mW.

Havvindmølleparker vil snart kunne konkurrere med vindmøller på land.

- Vi forventer, at vi her kan få det første nul-bud i Danmark, hvor strøm fra vindmøller produceres helt på markedsvilkår - og dermed uden tilskud, siger Thomas Danielsen.

- Nordsøen er et eldorado for elproduktion fra vindmøller, fordi der er masser af vind, siger Thomas Danielsen, der også er energiordfører for Venstre.

Han påpeger, at der er mange arbejdspladser i de kommende vindmøller.

- Der vil være masser af arbejdspladser i både udskibning af vindmøllerne fra enten Hvide Sande eller Thyborøn - og senere i vedligeholdelse af vindmøllerne, siger Thomas Danielsen.

Mens den nordlige placering er 20 kilometer fra kysten, vil møllerne ligge op til 30 kilometer ude, hvis de placeres ud for Hvide Sande.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
112

Bil kilede sig fast i anden bil

Lemvig For abonnenter

Nu kan nye elever blive kørt til og fra friskole

Holstebro

De er fra Grønland, på uddannelse i Holstebro - og takker for Trumps tilnærmelser

Lemvig

Turist-tallet overgår rekorden

Portræt For abonnenter

Dansemusen der fandt ud af, at hun hellere ville være bag scenen

Lemvig

Foreningen Klimatorium: - Vi skal nok få medspillere

Lemvig

Den gemte og glemte fjord kommer frem i lyset: Naturpark indvies på søndag

Annonce