Annonce
Navne

Henning Gjellerod fylder 80

Henning Gjellerod (til højre) er her fotograferet december 2017 ved afskedsreceptionen for parti-kollegaen, regionsformand Bent Hansen, i Tinghallen i Viborg. Arkivfoto: Morten Stricker.
Tidligere folketingsmedlem for Socialdemokratiet i næsten 12 år, Henning Gjellerod, Mejdal, runder i morgen et skarpt hjørne.
Annonce

80 år. I morgen, onsdag den 24. juni, fylder fhv. regionsrådsmedlem og fhv. folketingspolitiker Henning Gjellerod (S), Tjørnevej 32, Mejdal, 80 år.

Henning Gjellerod blev født i Tvingstrup ved Horsens, tog realeksamen i Hovedgård og blev efter studentereksamen på Horsens Statsskole, cand. scient. i idræt og biologi fra Københavns Universitet i 1968.

Ifølge et tidligere portræt af ham i Dagbladet Holstebro var det ikke noget tilfælde, at han havnede i Holstebro efter endt uddannelse. Det var et bevidst valg. Han ville ikke blive i København, og så valgte han Holstebro.

- Der skete så meget spændende i byen dengang. Holstebro havde et nyt gymnasium og et spændende kulturliv, og den nye fysioterapi-uddannelse var lige startet, fortalte han til avisen i 2010.

Annonce

Lektor - og jazz

Henning Gjellerod havde idræt som hovedfag og biologi som bifag, og i Holstebro fik han lov at bruge det hele. Han blev ansat som adjunkt og senere lektor ved Holstebro Gymnasium og fra 1970 blev han desuden ekstern lektor i fysiologi ved den nye fysioterapiskole. Han arbejdede også på den fysiurgiske afdeling på Holstebro Sygehus.

Gjellerod har aldrig fortrudt, at han valgte Vestjylland.

- Dengang talte man ikke om udkantsområder. Den gang kunne vi selv, sagde han i 2010-interviewet.

Henning Gjellerod, der selv spiller kontrabas, var med til at starte et jazzliv op i byen og var blandt andet med til at starte de store JASS-festivaler.

I 1977 meldte han sig ind i Socialdemokratiet.

- Det var først og fremmest fordi, jeg havde enorm respekt for Anker Jørgensen og for Kaj K. Nielsen og for det, de havde skabt, sagde han til dagbladet, da han blev interviewet i 2010 i anledning af sin 70 års fødselsdag.

Annonce

Byråd og Folketing

Han var medlem af Holstebro Byråd 1985-89 og  viceborgmester i perioden 1987-89. Formand for Socialdemokratiet i Tvis-Mejdal 1981-85, næstformand i Socialdemokratiet i Ringkøbing Amt 1983-86. Han var folketingsmedlem (S) for Ringkøbing Amtskreds fra den 12. dec. 1990 til den 20.nov. 2001, samt en kort periode i 2004, hvor han indtrådte ved Poul Nyrup Rasmussens mandatnedlæggelse.

Andre milepæle i hans liv er: Medlem af den socialdemokratiske folketingsgruppes bestyrelse fra 1993-98. Medlem af Europarådet fra 1993, og valgt som dansk delegationsformand ved Europarådets Parlamentariske Forsamling fra 1994. Senere valgt til vicepræsident for Europarådets Parlamentariske Forsamling.
Hans internationale indsats for demokrati, menneskerettigheder, fred og frihed vakte ikke den helt store opsigt i den hjemlige andedam, men Europarådet har hædret ham med to æres- og fortjenstmedaljer, og Europarådets Parlamentariske Forsamling i Strasbourg har udnævnt ham til æresmedlem.

Henning Gjellerod er gift med Alice, og de har tre voksne børn, Gritt, Caroline og Mads.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Struer

Info til vandhunde: Fun Park er åben

Lemvig

Vægterne ikke med i programmet

Lemvig

Fødselstal nærmer sig bundrekord

Annonce