Kultur

Her kan du høre lyden af hverdagen

Nu kan du selv få indblik i, hvordan fastliggeren Palle fra Ringkøbing oplever sin hverdag, og hvad han opfanger af lydindtryk. Pressefoto
Premiere i Folkets hus 13. juni og forestillinger i Ringkøbing 15. juni.

Struer: Fem vestjyder har i løbet af deres helt almindelige hverdag haft to mikrofoner placeret i ørerne, og alt, hvad der er optaget af lyde fra deres bevægelser i landskabet, er nu blevet til fem portrætter, som blandt andet kan høres i Folkets Hus i Struer 13. juni

De fem podcast bliver præsenteret i forestillingen "Optagethed", som er produceret af kompagniet WE GO i et samarbejde mellem festivalen Struer Tracks og kommunerne i både Struer, Ringkøbing-Skjern og Holstebro.

Koreografen, Kirstine Kyhl Andersen, og komponisten, Niels Bjerg, har stået for at redigere de mange lydindtryk, som er indsamlet ved at optage lydene, der er opfanget gennem de to mikrofoner, som de fem vestjyder har haft placeret i ørerne.

- Ved at lytte til denne type optagelse i hovedtelefoner, får man en meget realistisk gengivelse af lyden. Det lyder ligesom den person med mikrofonerne i ørerne har oplevet det. Det er med andre ord en form for 3D-lyd, lyder forklaringen i en pressemeddelelse om projektet. Den første podcast handler om Palle, der bor i Ringkøbing og er fastligger ved Toftum Bjerge. - Gennem et roligt flow og en ekstraordinær lydoplevelse lærer vi Palle at kende som et helt almindeligt og samtidig unikt menneske. For det er nemlig det, der er tanken bag produktionerne; De fem personportrætter fremstiller helt almindelige vestjyder og deres på en og samme tid almindelige og helt særlige dagligdag. Vi mærker og lytter til dét, vi alle sammen har tilfælles, men som samtidig også er dét, der gør hvert af vores liv til noget helt særligt, fortæller Niels Bjerg. I "Optagethed" får man lov til for en stund at låne et andet menneskes sanseapparat og lære personen at kende indefra. - Du hører de samme lyde og mærker, hvordan personen bevæger sig gennem de rum og scenarier, der udgør en dagligdag, forklarer han. Mens hovedpersonen fortæller sin historie, bliver hverdagslydene gradvist, elektronisk bearbejdet og forvandlet til rytmer og melodier, der bevæger sig i lydbilledet som dansere i en koreografi. - Mange har en opfattelse af deres egen hverdag som uinteressant, og måske netop derfor finder vi stor fornøjelse i at udfolde de tilsyneladende mest uanselige dele af hverdagen til vældige lydlandskaber og koreografi, fortæller Niels Bjerg.

Gennem et roligt flow og en ekstraordinær lydoplevelse lærer vi Palle at kende som et helt almindeligt og samtidig unikt menneske.

Niels Bjerg, komponist

Struer og Ringkøbing

Hvert afsnit lanceres med en surroundsound forestilling, hvor dansere med trådløse højttalere bevæger sig rundt blandt publikum. Første podcast udkommer 13. juni, og forestillingen i den forbindelse foregår i Folkets Hus i Struer samme dag klokken 16.30, 17.15 og 18.00. Forestillingen opføres også under til Børnekulturfestivalen Genopdag. Det sker på Rådhuset i Ringkøbing 15. juni klokken 10.00, 10.45, 11.30, 12.30 og 13.15. Både i Struer og Ringkøbing præsenteres Optagethed som en del af Europæisk Kulturregions festival GENOPDAG. Forestillingen varer 20 minutter, og herefter er der mulighed for at stille spørgsmål til podcast´en.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro For abonnenter

Han havde fjernvarmenettet i hovedet

TTH Herrer

I Mikkel Hansens rige er der kun en konge

HB For abonnenter

Et point var næsten tyveri, men 'Zetter' ville have alle tre

Tophistorier

112

Taget udbrændte: 80 grise overlevede ildebrand

Kultur For abonnenter

Bent Busk er som sin berygtede taske - altomfavnende

Kultur

Søstrene Bisp: Med fadervor kan vi lægge vores bekymringer fra os

Fadervor: Niecen skal døbes, bedstefar begraves, sønnen konfirmeres, eller familien skal i kirke juleaften, for sådan har vi altid gjort. Og hver gang folder vi vores hænder og beder i fællesskab fadervor, for også det har vi altid gjort. Nogle af os beder indfølt og i stor koncentration, andre af os tænker måske på noget andet, mens remsen næsten af sig selv kommer ud af munden - meditativt og i langsom takt - og et barn eller to spekulerer måske på ord som ”vorde” og ”skyldnere” og forstyrrer mor eller far med et hviskende ”hvad betyder det?”. Skal vi være ærlige, forstår mange af os voksne heller ikke fadervor til fulde, men det har vi mulighed for bedre at kunne nu. I bogen ”Oplysning til borgerne om Fadervor” gennemgår Marianne Christiansen, biskop over Haderslev Stift, og Tine Lindhardt, biskop over Fyens Stift, bønnen sætning for sætning - ord for ord. De er ikke altid enige, men i bogen reflekterer de på skift og kommenterer hinandens tanker, og de håber, at det kan føre til, at læserne vil tænke videre og også føle, at de har fået hjælp til en større forståelse af bønnen og den kristne tro. - For der er en større interesse for bøn i dag. Flere kristne er begyndt at tænke over deres egen bøn - måske fordi muslimerne og deres måde at bede på er langt mere synlig, siger Marianne Christiansen og tilføjer: - Vi vil også gerne have, at fadervor ikke blot er et passivt beredskab, man griber til, når man for eksempel sidder ved et dødsleje, men at man får et mere dagligdags forhold til bønnen.

Holstebro

Borgerlige vielser vinder over kirkebrylluppet

Danmark For abonnenter

At være læge, eller ikke at være læge: Stig Gerdes og Styrelsen for Patientsikkerhed mødes i retten

Lemvig

Kursændring: Nu må Claudis Have godt servere alkohol

Lemvig

35 kilometer gravearbejde med spændende fund er snart afsluttet

Annonce