Annonce
Struer

Her må du ikke pille - selv om du gerne vil

Nok se, men ikke røre: Fredes Samling appelerer til både børn og voksne med detaljerige modelskibe, flyvemaskiner og tog. Foto: Morten Stricker
Struer Museum har åbnet for adgang til udstillingen Fredes Samling, selv om den endnu ikke er helt færdig og blev forsinket på grund af corona. Den er allerede blevet et hit hos børn
Annonce

Struer: - Det er ikke legetøj. Og så lidt alligevel, siger lederen af Struer Museum, Jesper Bækgaard.

Det er også lidt svært at definere, hvad museets seneste udstilling "Fredes Samling" egentlig består af.

Eller rettere sagt, det er det ikke. Fredes Samling er en lille del af struerboen Frede Jacobsens enorme samling af modelskibe, modelfly, modeltog, modelbiler og gamle motorer. Og dampmaskiner. Og alt det andet.

I lang tid kunne man komme forbi hans eget hjem i Havne Allé lige ved kanalen fra Kilen og se noget af samlingen. For eksempel den store modeltogsbane, der med en enkelt knap blev levende med røg, lys og maskinlarm og lyden af skrigende måger. Naturligvis med en mannequindukke iført et togkonduktør-sæt stående ved siden af. Frede Jacobsen startede sin samling som fire-årig, da han fik sit første skib: Et bræt med et søm i.

Da Dagbladet snakkede med ham i 2013, forlød det, at antallet af skibe i samlingen var på over 100, og der er formentlig kun kommet flere til siden.

Og nu kan du se det med dine egne øje på Struer Museum.

Annonce

Små kunstværker

Alligevel er det lidt svært at definere, hvad alle modellerne egentlig er. Frede Jacobsen siger selv, ifølge Jesper Bækgaard, at det ikke er legetøj. På sin vis er det små kunstværker, skabt fra bunden med stor tålmodighed og ditto kærlighed.

Som for eksempel kutteren Warder, hvor der på den lille redningskrans står "Anna S. Warder", og man kan se små spande og beholdere, foruden et skrøbeligt og detaljeret sæt master og sejl. Og LCE-toget, der kører under det repos, der er skabt specifikt til denne udstilling når blot man trykker på en knap. Eller Titanic-modellen, der også kommer til live med lys, eller Morsø-færgen, hvor en stemme over færgens lillebitte højttaleranlæg proklamerer, at overfarten tager 20 minutter.

- Det var vigtigt for Frede, at udstillingen kunne noget, altså at den var aktiv. Det var det også for os, siger Jesper Bækgaard.

Det er også derfor, hele udstillingen er hævet fra gulvet, og at modellerne ikke er i "pille-længde". De fine modeller har nemlig vist sig overordentligt interessante for små børn, der mægtigt gerne vil kunne røre ved modellerne.

- Og det går jo desværre ikke, siger Jesper Bækgaard.

Som et plaster på såret har de til gengæld genskabt en klassisk lokomotiv-bane med to forskellige tog, der også kører ved et tryk på en knap, og et hul i reposet skaber en tunnel for børn, der for enden kan stikke hovedet op og være midt i modelbanen.

- Det er et rimelig stort hit, konstaterer Jesper Bækgaard.

Annonce

Ikke færdig

Modelbanen mangler dog lidt forskelligt, blandt andet græs og anden natur, en bakke og et brændende hus, som Frede Jacobsen selv har lavet. Der mangler også nogle videoklip, et par enkelte modeller samt flere knapper, der aktiverer nogle af modellerne, blandt andet udgaven af Nordic Prince, som kan sænke sit anker.


Selvom jeg principielt ikke bryder mig om at åbne en udstilling, der ikke er færdig, så gav det alligevel mening her.

Jesper Bækgaard, museumsleder


Men hele arbejdet med udstillingen blev sat på pause tilbage i marts, da museet måtte lukke ned på grund af corona og først kunne åbne igen i maj. Det gjorde det umuligt at nå at gøre udstillingen færdig til sommerferien, som det oprindeligt var planen.

- Men vi ville alligevel gerne vise folk, hvor fedt det her er, så selvom jeg principielt ikke bryder mig om at åbne en udstilling, der ikke er færdig, så gav det alligevel mening her, siger Jesper Bækgaard.

Han regner med, at udstillingen bliver helt færdig i løbet af de kommende uger. Til gengæld bliver udstillingens varighed forlænget til næste sommer.

Nogle af modellerne har Frede Jacobsen selv bygget, og dermed er fortællingen om Fredes Samling også en fortælling om skabertrang og legetrang.

- Det er jo en hobby, der har været meget større, end den er nu, siger Jesper Bækgaard.

Annonce

Hit hos børn

Frede Jacobsen bryder sig ikke om selv at være i centrum, men han viser gerne sine modeller frem og fortæller. Derfor sagde han også ja med det samme, da museet kontaktede ham om muligheden for en udstilling. Det endelige resultat er også blevet til i tæt samarbejde mellem Struer Museum og Frede Jacobsen.

Idéen til udstillingen kom, da Struer Kommune begyndte at snakke om at finde et permanent sted til Frede Jacobsens samling.

- Vi har jo altid kendt Frede her og hans udstilling. Så det virkede som et godt tidspunkt at gøre den bredere befolkning opmærksom på hans samling og få dele af den vist frem, siger Jesper Bækgaard.

På den måde kan Struer Kommune også få nogle praj om, hvad der fungerer og tiltaler folk, når de skal i gang med deres egen udstilling.

En ting er i hvert fald sikkert: Fredes Samling er et hit for børn.

Annonce
Annonce
Lemvig

Tyv stak af med værktøj

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Ellen Trane Nørby vil være borgmester

Alarm 112

Efter flugtforsøg fra fængsel: Nu skal Peter Madsen igen for en dommer

Lemvig

Fiskeredskaber forsvundet fra fjorden

Annonce