Annonce
Holstebro

Hjælp kvinder, der lever med vold: Gå en tur på Kvindedagen

Fra venstre Tiaheswery Thiaharaja, der sidder i bestyrelsen for Kultur & Frivillighuset, Karin Houmann, der er daglig leder af Holstebro Krisecenter, Anne Lise Holst Jensen, der er daglig leder af Kultur & Frivillighuset, Zeinab Fakih, der er formand for projektet Bydelsmødrene, samt Anne Cathrine Ressem, indehaver af restauranten/caféen Kamoon i Asagården. Foto: Morten Stricker
En række kvinder i Holstebro har arrangeret et virtuelt aftenmøde på Kvindernes Internationale Kampdag - og så opfordrer de i øvrigt til, at man går sig en tur den 8. marts og sender et foto til deres facebookside.

Holstebro: Kvindernes Internationale Kampdag har eksisteret siden starten af 1900-tallet.

Dengang kæmpede kvinderne primært for at få ret til at stemme. I dag gælder det andre - men ikke mindre væsentlige - emner.

Når Kultur & Frivillighuset, Holstebro Krisecenter, Bydelsmødrene, Kvinder Danner Netværk og restauranten Kamoon i år opfodrer til at gå en tur iført noget rødt i anledning af kampdagen, sker det under slogannet "Stop vold mod kvinder".

Det var også temaet sidste år, men det er desværre ikke blevet uaktuelt siden da.

- Tallene fra SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd - er netop kommet, og de viser, at 38.000 kvinder i Danmark lever i fysisk vold, mens 70.000 lever i psykisk vold. Derfor er budskabet så vigtigt, slår leder af Holstebro Krisecenter, Karin Houmann, fast.


38.000 kvinder i Danmark lever i fysisk vold, mens 70.000 lever i psykisk vold. Derfor er budskabet så vigtigt.


Da der bor cirka én procent af Danmarks befolkning i Holstebro Kommune, svarer det statistisk til, at 380 kvinder i kommunen lever i fysisk vold, mens 700 lever i psykisk vold.

Annonce

Corona og kvindedagen

I mange år har Kultur & Frivillighuset lagt lokaler til en festdag for kvinder den 8. marts - enten som ene-arrangør eller i samarbejde med andre.

- Vi havde faktisk besluttet at aflyse dagen i år på grund af corona, men så blev vi kontaktet af Anne Cathrine Ressem fra restaurant Kamoon og af Tiaheswery Thiaharaja, der sidder i bestyrelsen for vores hus. Og de mente da helt sikkert, at vi kunne afvikle en Kvindedag på trods af pandemien, forklarer Anne Lise Holst Jensen, daglig leder af Kultur & Frivillighuset.

For de kvinder og børn, der i øjeblikket bor på Holstebro Krisecenter, bliver det faktisk en lille festdag, for bydelsmødrene går til centret med mad fra restaurant Kamoon, og så bliver der dækket et festbord til kvinderne og et til børnene.

- Vi synger "Kringsatt av fiender" samt "Kvindedagssangen" af Gretha Kassler, forklarer Karin Houmann.

Andre kan også den ene dag få take-away fra den corona-lukkede restaurant Kamoon i form af mezze (Mellemøsten og Balkan-landenes ord for små retter á la de spanske tapas, red.) - men det skal forudbestilles senest torsdag den 4. marts.

Annonce

Ud at gå i rødt

Men alle andre kan også gøre dagen festlig. Arrangørerne opfordrer til, at man går sig en god tur - alene eller sammen med veninder, men naturligvis ikke mere end fem sammen.

- Og så skal man gerne være iført noget rødt; en frakke, en T-shirt eller en taske. Vi beder om, at man enten tager en selfie, eller - hvis man ikke selv vil på Facebook - så et billede af noget fra gå-turen, og lægger det op på Kvindedagens facebookside, forklarer Anne Cathrine Ressem.

Man finder Facebook-siden ved at søge efter "Kvindedagen Holstebro og omegn".

Kvindernes Internationale Kampdag

Idéen om en dag, hvor kvinder markerede deres kamp for - i første omgang - retten til at kunne stemme ved valg, men siden også kamp for andre rettigheder blandt andet ligeløn, opstod i starten af 1900-tallet.

De første år lå kampdagen på forskellige datoer, fordi den som regel blev lagt en søndag, da arbejdende kvinder skulle have mulighed for at være med. I 1914 var der særligt store demonstrationer, og da lå kampdagen netop den 8. marts.

Datoen den 8. marts blev endeligt fastlagt på det kommunistiske tredje internationales møde i 1921.

I 1920'erne og 1930'erne blev dagen mest markeret som en socialistisk kvindedag, hvor de borgerlige kvindebevægelser ikke deltog.

Efter mange år, hvor dagen ikke blev afholdt, genoptog kvindebevægelsen i 1974 traditionen. Rødstrømpernes genoplivning af dagen betød, at temaer som krop, seksualitet og husholdning blev vægtet mere.

Dagen blev anerkendt af FN som den internationale kvindedag i anledning af det internationale kvindeår i 1975.

Senere - fra klokken 18.30 til 19.30 - er der virtuelt møde, som man tilgår fra facebooksiden. Her vil Karin Houmann holde oplæg om vold mod kvinder, der vil være musik og sang, og historiefortæller Lone Rahbek læser en godnathistorie.

I øvrigt støtter mændene også Kvindedagen. Om eftermiddagen uddeler den nyoprettede  fædregruppe, Baba, ved Trivselshuset i Asagården blomster til sønner, ægtemænd og fædre, som de kan gå hjem og forære til den kvinde, de støtter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Storken er en del af vores dna

Annonce