Annonce
Danmark

Sådan har hjemmearbejdet under coronaen slidt på danskerne

Andelen af danskere, der døjer med hovedpine, er steget med otte procent, siden corona brød ud. Det samme er andelen af dem, der oplever smerter i ryg eller lænd. Genrefoto
Danskernes hjemmearbejde begynder at sætte sine fysiske spor. Det viser nye tal fra PFA. Pensionsselskabet og Ergoterapeutforeningen mener, at det skyldes dårlige arbejdsforhold og peger på, at både arbejdsgiveren og den enkelte medarbejder kan gøre noget for at afhjælpe problemet.
Annonce

Hjemmearbejde: Da coronavirus brød ud i foråret, blev danskernes hverdag forandret markant – og særligt for dem, der skulle arbejde hjemmefra, blev det en helt ny virkelighed. Nu er virus i udbrud igen og mange danskere er derfor rykket hjem med arbejdscomputeren, mens flere kan være på vej.

For mange har hjemmearbejdet vist sig at være lig med et lavere stressniveau og en højere produktivitet. Til gengæld slider hjemmearbejdet på fysikken. Det viser en ny undersøgelse, som PFA har foretaget blandt godt 4200 beskæftigede danskere.

41 procent af de adspurgte døjer i dag med hovedpine. Før coronaudbruddet var det 33 procent. Og andelen, der oplever smerter i lænd eller ryg er steget fra 42 procent til 50 procent.

- Det hænger meget godt sammen med det, vi har hørt fra forskellige virksomheder. De ansatte har ikke haft faciliteterne til at arbejde derhjemme, og fokus har nok heller ikke helt været på at få holdt tilstrækkeligt med pauser, få rejst sig op i løbet af dagen og få rørt sig nok, fortæller Rikke Bay Haaber, der er chef for Strategisk Sundhed i PFA.

Kigger man på smerter i resten af kroppen, er der også her sket en stigning. Efter coronaudbruddet svarer 53 procent, at de oplever smerte i nakke og skuldre. Før udbruddet var tallet 50 procent.

Samme stigning ses blandt andelen, der har smerter i arme, hænder, knæ, hofter eller led. Her har 45 procent smerter i dag. Før var tallet 42 procent.

Annonce

Dårlige arbejdsforhold

Hos Ergoterapeutforeningen mener man ligesom PFA, at årsagen skal findes ved dårligere arbejdsforhold.

- De fleste sidder ved deres spisebord og på spisebordsstolen, når de arbejder hjemmefra. Og det er altså ikke møbler, der er lavet til, at man skal sidde og arbejde ved dem i mange timer. Derfor bliver kroppen påvirket negativt og mange kan dermed få belastningsskader, fortæller formand i Ergoterapeutforeningen Tina Langager.

Grafik: Mikkel Petersen

Men det er ikke kun bord og stol, den er gal med. Alt for mange sidder også i den forkerte belysning. Ligesom med møblerne skyldes det, at man sidder i stuen, hvor der oftest er en afdæmpet belysning, der giver hygge og er beregnet til spisning, tv-sening og andre aktiviteter, som ikke er arbejdsrelateret, fortæller Tina Langager.

- Det betyder, at der slet ikke er den belysning, man har behov for, når man skal sidde og arbejde ved en skærm.

De dårligere arbejdsforhold kan også være en mulig forklaring på, hvorfor flere danskere føler sig mere trætte i dag end før coronaudbruddet. Hele 67 procent af de adspurgte svarer, at de er generet af træthed, mens det før var 60 procent.

Annonce

Arbejdsgiver har også et ansvar

Ansvaret for indretningen af hjemmearbejdspladsen ligger som udgangspunkt hos medarbejderen selv. Men arbejder man hjemmefra hele tiden eller regelmæssigt – det vil sige mindst en dag om ugen, er arbejdsgiveren også forpligtet til at hjælpe med indretningen, oplyser Arbejdstilsynet.


Variation er godt. Jeg plejer gerne at sige, at den næste stilling er den bedste.

Tina Langager, Ergoterapeutforeningen


I PFA mener man, at det altid er en fordel, når både arbejdsgiver og medarbejder tager del i indretningen af hjemmearbejdspladsen, så den bliver så optimal som overhovedet mulig.

- Som arbejdsplads kan man påvirke medarbejderens helbred rigtig meget, qua at vi bruger størstedelen af vores vågne tid på arbejdet. Så det giver god mening, at arbejdsgiveren har holdninger og giver anbefalinger til indretningen af hjemmearbejdspladsen. Arbejdsgiveren har naturligvis også en interesse i, at den ansatte har gode rammer for sit arbejde, siger Rikke Bay Haaber.

Annonce

Gode rammer og rutiner

Som medarbejder kan man selv skabe den optimale hjemmearbejdsplads med ganske få greb. Det vigtigste er at danne nogle gode rammer for arbejdet – både fysiske rammer og rammer for ens arbejdstid og udførsel, fortæller Tina Langager fra Ergoterapeutforeningen.

- Det er vigtigt, at man har opmærksomhed på ens krop. Man skal mærke efter, hvordan den bliver påvirket af arbejdsstillingen. Variation er godt. Jeg plejer gerne at sige, at den næste stilling er den bedste.

Man kan derfor overveje at sidde ned, mens man besvarer mails, stå op, når man holder videomøde og gå, når man taler i telefon, foreslår Tina Langager.

- Det handler om at få kroppen i gang, ligesom når man er på en arbejdsplads, hvor man sidder og arbejder ét sted, holder møder et andet sted, og går, når man skal ud til printeren eller hen i kantinen.

- Og til sidst er det allervigtigste selvfølgelig, at man får lavet en struktur og skabt nogle gode rutiner, så arbejde og fritid ikke flyder sammen, fastslår Tina Langager.

Om undersøgelsen

PFA gennemfører løbende sundhedsanalyser på virksomheder, hvor medarbejderne har pensionsordning i PFA. Sundhedsanalysen består af et spørgeskema med forskellige spørgsmål om medarbejdernes sundhed.

Denne undersøgelse bygger på svar fra ca. 4.200 kunder. Svarene er indsamlet i perioden 1. september 2019 og til dags dato.

Undersøgelsen er opdelt i to perioder: ”Før udbrud af covid-19” og ”Efter udbrud af covid-19”. Før udbrud dækker perioden 1. september 2019 til 28. februar 2020 – og efter udbrud dækker perioden 1. marts 2020 til dags dato.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Lemvig Kommune er giftig

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Annonce