Annonce
Sport

Hollænderen der kom ind ad bagdøren og forlader klubben som en stjerne

Før aftenens bronzekamp i Gråkjær Arena er Kay Smits den næstmest scorende spiller i ligaen denne sæson, kun overgået af GOGs Emil Jakobsen. Foto: Morten Stricker
Kay Smits kom til TTH Holstebro som en billig og uprøvet reservespiller. Mandag aften siger hollænderen farvel til Gråkjær Arena som en af ligaens største profiler.

Holstebro: I foråret 2018 stod Simon Birkefeldt foran et skifte til Melsungen, og derfor var TTH Holstebro på udkig efter en ny backup for Peter Balling.

Gerne en lidt billig en af slagsen, for størstedelen af lønbudgettet var faktisk brugt, og det var alligevel landsholdsspilleren Balling, der skulle have de fleste minutter på banen. Øjnene faldt på en 20-årig hollænder, som havde gang i en god sæson for Wilhelmshavener HV i den tyske 2. Bundesliga.

Navnet var Kay Smits.

Annonce

- For os var Kay en ung og billig backup for Balling, og så kendte vi jo hans storesøster Inger, som allerede spillede på vores damehold. Vi kendte hendes værdier og indstilling både på og udenfor banen og håbede på, at han ville have noget af det samme, fortæller direktør John Mikkelsen.

Pengene til den nye spiller blev fundet gennem en ekstra donation fra nogle af klubbens mest loyale sponsorere, og så kunne turen ellers gå til Holstebro i sommerpausen.

- Jeg var nok lidt mere skeptisk, end John var, da vi hentede Kay. Vi havde set nogle af hans kampe på video, og jeg kunne da godt se, at han kunne finde ud af at score mål, men jeg var ikke helt overbevist om at han kunne træde op på TTHs niveau. Heldigvis blev jeg klogere fra første dag, jeg havde Kay på træningsbanen, fortæller Patrick Westerholm.

Stjerne i svøb

Undertegnede mødte første gang den nye hollænder søndag 6. maj det forår i forbindelse med sæsonens sidste kamp, hvor Kay Smits blev præsenteret for sit nye hjemmepublikum i Gråkjær Arena i pausen af slutspilskampen mellem TTH og Århus Håndbold.

Høflig og imødekommende, men også en smule genert fortalte han om de beskedne forventninger til sin egen rolle på holdet og glæden over at skulle på tættere på søsteren. Han var mere end nogen anden klar over, at det var en reserverolle, der ventede ham.

Men tingene vendte hurtigt, for som Westerholm sagde, kunne man hurtigt se, at der var mere i den nye bagspiller, end man havde turdet håbe på. Og inden længe pressede Smits sig alvorligt på til en startplads.

Bronzekamp

TTH Holstebro spiller mandag aften returkamp i bronzeserien mod GOG i Gråkjær Arena. Serien spilles efter 'først til tre point'-modellen, hvilket betyder, at TTH skal vinde for at tvinge fynboerne ud i en tredje og afgørende kamp, da man tabte den første kamp i Gudme.

Uanset hvad, vil aftenens kamp dog være sæsonens sidste hjemmekamp.

Udviklingskurven gik kun en vej, og da Nikolaj Enderleit også blev tilføjet til truppen sæsonen efter, stod klubben reelt set med et luksusproblem og måtte leje Smits ud til Bundesligaen for at kunne give alle sine tre højrebacks nok spilletid.

Smits vendte tilbage til Holstebro før denne sæson, endnu bedre efter et halvt år i tysk håndbold. Faktisk så god, at man i lange perioder næsten glemte at TTH har været uden langtidsskadede Enderleit.

Sammen med landsholdskometen Mathias Gidsel har Smits været ligaens bedste højreback.

- Kay har fået lov til at spille en masse og har præsteret på et højt niveau. Han er ikke bare blevet god, han er blevet rigtig god, siger Patrick Westerholm.

Annonce

Mere end TTH betalte for

I Gråkjær Arena er manden der udskriver hollænderens lønsedler den første til at erkende, at man havde en usædvanlig heldig hånd, da man hentede Smits til klubben.

Man tog en chance med en ung mand fra en lille, men fremadstormende håndboldnation og scorede jackpot.

- Vi har fået alt det ud af Kay, vi havde håbet på og så mere til. Han har udviklet sig til en stor profil, siger John Mikkelsen.

Mandag aften løber Kay Smits ind på gulvet i Gråkjær Arena for sidste gang, inden turen går videre til tyske Magdeburg. Og det vil ikke være underligt, hvis hollænderen får de største klapsalver af alle, når der inden kampstart skal uddeles blomster til de spillere, der forlader klubben til sommer.

For ikke bare er der tale om en sympatisk, venlig og afholdt fyr, men også en knalddygtig håndboldspiller, som forlader klubben som en stjerne. Helt anderledes end den måde, han ankom til klubben på...


En af Kays største kvaliteter er hans tilgang til livet som professionel håndboldspiller. Han har lidt af det samme, som vi oplevede med Torbjørn Bergerud og som jeg også har set hos nogle af de norske damespillere, den der 100 procent dedikation til træning, restitution, kost og søvn.

Patrick Westerholm.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Christian Eriksen er stabiliseret efter kollaps på banen: - Flere spillere og tilskuere græd

Sport

Vikingerne mødte gamle finske kendinger

Kultur For abonnenter

Håndsprit står klar til festival: - Det er mere sikkert her end i Bilka

Kultur

Bogbussen kører igen til august

Annonce