Annonce
Navne

Holstebro-forfatter belønnet med 50.000 kroner og æren for sin debut-roman

Glenn Bech, der stammer fra Horsens, og Maria Hesselager, der stammer fra Næstved, men som har boet i Holstebro siden 2018, modtog hver 50.000 kroner og den fornemme hæder i fredags for deres debutromaner. Pressefoto
Det blev de to yngre forfattere Glenn Bech og Maria Hesselager, som løb med æren og de 2 x 50.000 kroner, da Munch-Christensens debutantpris i fredags blev uddelt.

Vejle/Holstebro: Fredag blev spændingen udløst på Vejle Bibliotek, da det seneste års to mest talentfulde yngre forfatterdebutanter modtog den store debutantpris, Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat på 2 x 50.000 kroner. Det fortæller Vejle Bibliotek i en pressemeddelelse.

Seks spændende unge forfattere var shortlistet til prisen, som denne gang gik til Glenn Bech for den autofiktive roman "Farskibet" og Maria Hesselager for den historiske roman "Jeg hedder Folkví". Begge bøger har ifølge juryen udmærket sig blandt alle årets 46 indstillede debutværker.

Romanen er slet og ret en roman, en god og spændende fortælling om en ung kvinde og hendes familie.

Den 37-årige Maria Hesselager flyttede til Holstebro i 2018, og er i dag linjeansvarlig og underviser på Dansk Talentakademis forfatterlinje. Maria bor i Holstebro midtby sammen med sin kæreste.

Annonce
Maria Hesselager. Pressefoto: Lærke Posselt

Maria Hesselager (f. 1984) har studeret litteraturvidenskab ved Københavns Universitet, gået på Forfatterskolen, undervist på skrivelinjer på højskoler og så laver hun kunstteater. Hun debuterede i april i år med romanen "Jeg hedder Folkví" - en fortælling om grænseløs søskendekærlighed og de tab, valg og hændelser, der former et menneskeliv sat i en fri fortolkning af vikingetiden.

Slet og ret en god roman

I sin motivationstale til debutanten beskrev jurymedlem og littteraturprofessor Anne-Marie Mai blandt andet romanen med disse ord: "Jeg hedder Folkví er faktisk slet ikke nogen historisk roman i gængs forstand. Den forsøger ikke at skildre betydelige personligheder og sociale forhold i en tidligere tidsalder med realistiske detaljer og nogenlunde troskab over for historiske forhold. Romanen er slet og ret en roman, en god og spændende fortælling om en ung kvinde og hendes familie."

- Det tager tid at læse den lille roman og holde sin orientering, for man kan ikke undgå at opholde sig ved det fine sprog og hele den mytiske stemning, som forfatteren kalder frem, forklarede Anne-Marie Mai.

Kulturlegatet

Bodil og Jørgen Munch-Christensens Kulturlegat blev stiftet efter Vejles landskendte og estimerede boghandlerpar Bodil og Jørgen Munch-Christensen.

Prisen uddeles én gang årligt til en yngre dansk forfatter, der har haft en lovende debut.

Prisen blev uddelt første gang i 2006. Den er på 2 x 50.000 kroner, og dermed er legaterne Danmarks største debutantpris.

Prisen er tidligere blevet uddelt til blandt andet Amalie Smith, Kim Leine, Lone Aburas, Theis Ørntoft, Stine Pilgaard, Hassan Preisler, Henriette E. Møller, Asta Olivia Nordenhof, Yahya Hassan Jonas Eika og Caspar Eric.

Hun sluttede af med at konstatere, at "det er løfterigt, når en ny prosaist binder an med et historisk og mytisk stof, gør noget så uventet, som at skrive om den ellers så fortærskede vikingetid på en måde, der får de gamle norrøne myter til at leve og træde frem af deres skyggerige med skæbnetro og vilde syner."

Og en større verden har da også fået øje på Maria Hesseldals fremragende debut. Bogen er allerede solgt til udgivelse på engelsk.

Annonce
Lemvig

Tag kandidattesten her

Vin For abonnenter

Det er blevet en folkesport at importere vin: Mød den professionelle, den frankofile, ægteparret og ham med styr på det italienske

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Kampen om lygtepælene: Valgplakater er en del af festen

Vestjylland For abonnenter

Lars var første mand på brandstedet: Det eneste, man tænker på, er at få alle mand ud

Søndag ifølge chefredaktøren

De næste tre uger er der konstant nogen, der smiler til dig

Lemvig

Blot en fjerdedel af kandidaterne blandt de to største partier er kvinder: - Det er ikke godt nok, det er det bestemt ikke

Vestjylland

Se video: Brand i 'Det Gamle Hotel' er ude af kontrol - politiet vurderer at bygningen brænder helt ned

Sport For abonnenter

Karakterbogen: Ingen topkarakterer trods fremragende kamp af LTH

Navne

EM-helt fik flot karriere trods hjertefejl

Lemvig

18b tager et stort skridt fremad: Køber naboejendom til overnatning og bespisning

Erhverv For abonnenter

I 2010 var de seks medarbejdere - nu er der 100 og en omsætning på over 100 millioner kroner: Det er lidt en vild historie

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sport For abonnenter

Rasmus Porup startede valgkampen med plakatophængning og storsejr over BSH

Lemvig For abonnenter

To tidligere alkoholikere gennem mange år: Gør som os og tag imod hjælp - så kan du komme ud af det

Leder

Valget er vigtigt: Derfor gør vi valgartiklerne gratis på nettet

Annonce