Annonce
Holstebro

Holstebro har nu sat ny danmarksrekord i regnmængde

Der er faldet usædvanligt store mængder regn i år - og faktisk har DMI aldrig målt mere regn i en kommune end det, der er faldet i Holstebro i år. Det er en regnmåler midt i Holstebro by, som har modtaget allermest regn - nemlig 1,25 meter regn siden 1. januar. Foto: Johan Gadegaard
Holstebro er den kommune, hvor det har regnet allermest i løbet af et helt år - og med 1246 millimeter har det i år regnet dobbelt så meget i Holstebro by end på Lolland. Det er fortsat usikkert, om landets samlede rekord for regnmængde fra 1999 bliver slået.

HOLSTEBRO: Det har igen regnet "godt" i denne uge, og Vestjylland er det område, hvor det typisk regner mest i landet.

Men aldrig har det regnet så meget i en kommune i hele landet, som det i år har regnet i Holstebro. I hvert fald ikke i de år, hvor DMI har opgjort regnmængden per kommune.

Indtil dato har det regnet 1136 millimeter i Holstebro Kommune i år. Den næsthøjeste regnmængde er også i Hostebro - nemlig de 1118 millimeter, som faldt i 2015. Efter det følger regnmængder i Struer fra i år, Vejen i 2007 og Herning i 2006.

Den enkelte målestation, hvor det har regnet mest i hele landet er i Holstebro by - nemlig en regnmåler ved renseanlægget, hvor der i år er faldet 1245,7 millimeter regn, oplyser klimatolog Mikael Scharling fra DMI.

Det er altså mere end 1,2 meter regn siden 1. januar, og det ville stå op over navlen på de fleste, hvis det faldt på én gang.

I den modsatte ende er en målestation på det sydlige Lolland, hvor der i år til dato kun er faldet 533 millimeter regn, oplyser DMI - altså under halvt så meget regn som i Holstebro.

Der er dog et lille forbehold i årsrekorden fra Holstebro. Nemlig at det kun er siden 2001, at DMI har kunnet opgøre regnmængden for hver kommune.

- Jeg vurderer, at der faldt cirka samme mængde nedbør i Holstebro Kommune i 1999 som i år, siger Mikael Scharling.

Oktober er den måned, hvor det i år har regnet allermest i Holstebro - nemlig 180 millimeter.

Modsat regnede det kun lidt i foråret, og i april faldt der kun ni millimeter regn, kan man læse på dmi.dk

Set over ti år er netop april den måned, hvor det regner mindst med 37 millimeter i gennemsnit - og mest i oktober med 117 millimeter i Holstebro Kommune.

Annonce

Måske samlet rekord

Om den samlede regnmængde i hele landet i 2019 ender med at slå rekorden fra 1999 er fortsat usikkert. Til dato er der i år faldet 894 millimeter regn, mens rekorden fra 1999 er på 905 millimeter.

- Vi er nu gået ind i en mere tør periode, så jeg vurderer, at der er 50 procent chance for, at årsrekorden bliver slået, siger Mikael Scharling.

Blandt nabokommunerne har Struer i år fået 1118 millimeter regn, Lemvig 1032 millimeter, Herning 1112 millimeter og Ringkøbing-Skjern 1062 millimeter.

Modsat er der for eksempel "kun" faldet 738 millimeter i København, 818 millimeter i Aarhus, 718 mmillimeter på Bornholm og 614 millimeter på Lolland. Det svarer til en "tør" sommer i Holstebro, hvor den gennemsnitlige årsnedbør er 947 millimeter.

- Selv om Danmark er et lille land, er der store forskelle på regnmængderne. Og netop området omkring Holstebro og Herning er typisk der, hvor der falder mest nedbør, siger Mikael Scharling.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Søren V. Jensen overtager murer-firma

Kultur

Ole & Elo streamer aflyst koncert

112

Mand løb nøgen rundt

Danmark

Frygter skævvridning af Danmark efter coronakrise: Regeringen varsler særlig hjælp til landdistrikterne

112

Fik to anmeldelser om biler på havnen

Annonce