forside

Hoteller og restauranter: Udlændinge er afgørende for os

8700 udenlandske ansatte på danske arbejdspladser - herunder er en stor del ansat på hoteller og restauranter - har udsigt til at komme på en liste over flygtninge, der skal sendes tilbage til deres hjemlande.

Hotel- og restaurantbranchen frygter hjemsendelse af tusindvis af flygtninge, der arbejder i Danmark.

Hoteller og restauranter i Danmark tørster efter arbejdskraft.

Og derfor bekymrer det branchen, at der er udsigt til, at flere tusinde flygtninge, som arbejder her i landet, vil blive sendt tilbage til deres hjemlande, så snart det lader sig gøre.

Det fortæller administrerende direktør i brancheorganisationen for hoteller og restauranter Horesta Katia Østergaard.

- Det er fuldstændig afgørende for vores branche, at vi har adgang til udenlandsk arbejdskraft. Hver syvende i vores branche har en ikkevestlig baggrund, siger Katia Østergaard.

Et nyt paradigme i udlændingepolitikken betyder, at fokus er flyttet fra integration til hjemsendelse af flygtninge. Det konkrete lovforslag bag paradigmeskiftet ventes vedtaget i Folketinget på torsdag.

Og som en følge heraf står 8700 udenlandske ansatte på danske arbejdspladser til - før eller siden - at blive sendt tilbage til deres hjemlande.

Det skriver Mandag Morgen på baggrund af oplysninger fra Udlændinge- og Integrationsministeriet.

På hoteller og restauranter er der mangel på både faglærte, ufaglærte og specialister, fortæller Katia Østergaard.

- Og den udfordring bliver ikke mindre i fremtiden, siger hun.

På Christiansborg mener De Radikale, at planen om hjemsendelse af de 8700 flygtninge er yderst ufornuftig. Det kan afskrække virksomheder fra at ansætte arbejdsdygtige flygtninge, selv om de har brug for deres arbejdskraft, påpeger integrationsordfører Sofie Carsten Nielsen.

- Det er alt for mange mennesker, som arbejdsmarkedet er afhængig af. At sætte dem i denne udsendelsesposition skaber en enorm usikkerhed både hos de berørte mennesker og hos arbejdsgiverne, siger hun.

For at give plads til flere udlændinge på det danske arbejdsmarked foreslår Horesta, at man sænker beløbsgrænsen.

Den angiver, hvad en udlænding, der kommer fra et land uden for EU, som minimum skal kunne tjene for at få lov til at bo og arbejde i Danmark. Reglen er rettet mod mennesker, som ikke er flygtninge.

Beløbsgrænsen er i dag på 427.000 kroner årligt.

- Den er i mange tilfælde en hindring for, at vi kan få den type arbejdskraft, som vi har brug for, siger Katia Østergaard.

Direktøren for Horesta understreger i øvrigt, at hoteller og restauranter gør deres bedste - i samarbejde med kommunerne - for at få fat i udlændinge i Danmark, der er arbejdsløse.

- Faktum er, at der står en del i ledighedsstatistikken, og uanset hvad vi gør, kan vi ikke motivere dem til at møde på arbejde hver dag og få dem til at udføre et stykke fysisk arbejde, siger Katia Østergaard.

Ministeriets tal - de 8700 flygtninge, der kan sendes hjem - tager udgangspunkt i antallet af flygtninge og familiesammenførte, der er indvandret til Danmark som mindst 18-årige inden for de seneste fem år.

0/0
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Ungdommen går sammen på Tangen

Lemvig For abonnenter

Tre huller i bybilledet fyldes ud

Lemvig

FCM-spillere skal træne i Harboøre

Livsstil For abonnenter

Lisbeth Østergaard: Du skal kunne finde lykken i leverpostejslivet

Lemvig For abonnenter

Skal der spares eller ej: Vi aner ingenting

Sport For abonnenter

- Nu er det mig, de andre holder øje med og måler sig op imod

Lemvig

Opdateret: Bilist på sygehuset efter færdselsulykke på Ringkøbingvej

112

Ville undvige dyr - endte på taget

Annonce