Annonce
Erhverv

Hotellet, der skabte Herning, udvider igen

Hotel Eydes historie er samtidig historien om Herning by. Pladsen foran det fine gamle hotel er opkaldt efter bygmester Axel Diderichsen, som købte Hotel Eyde i 1982. Nu er det hans tre døtre, som viderefører hotellet. Her er det Eva Diderichsen (tv) og Ulla Diderichsen (th), der flankerer bestyrelsesformand Hardy Vesterholm. Den tredje søster kunne desværre ikke være til stede, da billedet blev taget. Foto: Thomas Maxe
Hernings ældste hotel fejrer 180 års jubilæum med endnu en udvidelse. Det skal sikre fremtiden for hotellet, som skabte Herning by.
Annonce

HERNING: Julehyggen har bredt sig i Østergade, Hernings gågade, og på byens store torv er opstillet to fine, meget store, jule-rensdyr udført i metalgitter og dekoreret med lys.

De to figurer skulle have et navn, og Hernings borgere var ikke i tvivl om, at den ene af dem skulle hedde ”Eyde”.

Det manglede vel også bare, for faktisk havde der slet ikke været noget torv – og måske slet ikke nogen by – her, hvis det ikke havde været for John Eyde. Det var ham, der i det 19. århundrede var krofatter på Christiansminde Kro og generøst forærede en byggegrund til Herning Kirke – på betingelse af, at der mellem kroen og kirken skulle anlægges et torv.

Dermed sikrede han sig behændigt, at kroen – senere Hotel Eyde – altid ville have en central placering i Herning.

I dag er det søstrene Birgit, Eva og Ulla Diderichsen, som ejer og driver Hotel Eyde. De arvede hotellet fra deres far, den lokale bygmester Axel Diderichsen, som i 1982 købte byens hotel, ikke mindst fordi han ikke kunne nænne at se et stykke lokalhistorie blive solgt til udenlandske investorer.

- Hotellet trængte til en kærlig hånd, da vi overtog det i 2011 efter, at det havde været forpagtet ud i 25 år, fortæller Eva Diderichsen.

På det tidspunkt var Midt- og Vestjylland hårdt ramt af finanskrisen. Men i stedet for at spare sig ud af krisen valgte de nye ejere at satse langsigtet.

- Vi købte en naboejendom, som blev revet ned, blandt andet for at skaffe flere p-pladser. Og så byggede vi yderligere 27 værelser, som vi havde lovet Herning at have klar til Giro d’Italia (som blev skudt i gang i Herning i 2012, red.) – og det nåede vi, siger Eva Diderichsen.

Renoveringen var et af mange eksempler på hotellets gode samarbejde med Herning Kommune, fortæller Ulla Diderichsen, som selv har en fortid som medlem af både by- og regionsråd.

- Teknisk udvalg holdt et ekstraordinært møde, så vi kunne nå at blive færdig med værelserne. Vi har et supersamarbejde med kommunen, siger Ulla Diderichsen.

Hotel Eyde

Der var kun 21 indbyggere i Herning, da Christiansminde Kro blev opført i 1839. Den blev købt af John Eyde i 1855 for 12.000 rigsdaler.

Da John Eyde i 1882 solgte kroen, var indbyggertallet i Herning i mellemtiden vokset til over 1000, og den nye forpagter ændrede kroens navn til ”Hotel Eyde” i respekt for den driftige krofatter, som blandt andet havde skænket en grund til Herning Kirke og sørget for, at der blev anlagt et bytorv mellem kro og kirke.

Hotel Eyde er vokset ved knopskydning fra de oprindeligt to værelser til i dag, hvor søstrene Birgit, Eva og Ulla Diderichsen kan tilbyde overnatning på 136 værelser fra 16 kvadratmeter enkeltværelser til 45 kvadratmeter luksussuiter.

Den gamle hovedbygning, som er Hernings næstældste bygning, finder man Restaurant Sankt Jørgen. Restauranten har en mangeårig tradition for at være mødested for ikke kun hotellets egne gæster, men også det sted, hvor herningensere går hen for at spise klassiske danske retter.

Læs mere om hotellet på www.eyde.dk.

Annonce

Højere til loftet i Herning

Det var hverken første eller sidste gang kommunen har godkendt udvidelser af Hotel Eyde. Der er nemlig mere på vej.

- Vi har købt en naboejendom i Søndergade, hvor der på 1. sal er 980 kvadratmeter, som bliver ombygget til 17 nye værelser, så vi når op på i alt 136 værelser. Og så bliver den nye fløj forbundet med resten af hotellet via en svalegang, der går hen over gården, fortæller Eva Diderichsen.

De nye værelser bliver store. Det er højst usædvanligt og stik mod trenden i hotelbranchen, hvor værelserne synes at blive mindre og mindre i et forsøg på at maksimere profitten.

- Jo, det er nok rigtigt. Men man skal huske på, at Herning er andet og mere end de store messer, som trækker mange gæster til byen. I det daglige bliver der kæmpet om kunderne, og vi er bevidst om, at vi skal tilbyde noget ekstra for at trække gæster til Herning. Og det er blandt andet at give dem et værelse, hvor der er mere plads, forklarer Eva Diderichsen.

Annonce

Plads til VIP-gæster

Samtidig med udvidelsen af hotellet er den gamle forpagterlejlighed øverst oppe i hovedbygningen omdannet til eksklusive suiter med blandt andet altan, B&O-tv og kunst på væggene i soveværelset og boblebad på badeværelset.

Hotel Eyde har nemlig ikke kun huset uldkræmmere og messegæster gennem årene. Der har også været kongeligt besøg, og der har boet adskillige ministre, politikere og popstjerner.

Og mens dette interview foregår, er receptionen fyldt op med sportstasker, mens fodboldlandsholdet er ved at tjekke ind (dog ikke i suiterne) for at gøre sig klar til vintertræning på Hernings nye fodboldbane med ”gulvvarme”.

De kendte gæster kommer ikke af sig selv. Det skal der arbejdes for, fortæller bestyrelsesformand Hardy Vesterholm.

- Vi vil gerne have, at de bor her, og vi gør også selv meget for det – simpelthen ved blandt andet at kontakte organisationer og koncertarrangører for at gøre opmærksom på, hvad vi kan tilbyde. Og vi har også den fordel, at personalet er vant til de kendte gæster, så de kan slappe af her og få lov at være i fred, forklarer han.

På Hotel Eydes øverste etage er den gamle forpagterlejlighed konverteret til nye, flotte suiter med fritlagte spær, kunst på væggene,, B&O-stereo og en lille altan. Foto: Thomas Maxe
Annonce

Teori skal følge praksis

Søstrene Diderichsen og bestyrelsen tegner de store linjer for hotellets drift, men sætter også sit aftryk på nogle af detaljerne, for eksempel valg af tæpper og møbler til nye værelser. Der er nemlig ingen direktør eller forpagter, men et dagligt lederteam på fire personer.

- Hver af de fire har sit eget ansvarsområde inden for de givne rammer. Efter bogen burde det ikke kunne lade sig gøre, men det fungerer altså, konstaterer Ulla Diderichsen.

Hun har ellers selv undervist på handelsskolen, men hun har også lært, at det ikke er alle svar, man kan finde i bøgerne.

- Teorierne skal følge praksis, ikke omvendt, siger hun og smiler.

Slutmålet for ejerne er at give Hotel Eyde en størrelse og stand, så det er fremtidssikret. Det mål er ved at være nået, når de nye værelser står klar næste år.

- Der er nok ingen, der kan garantere, at der ALTID vil være et Hotel Eyde på Torvet i Herning, men vi kan i hvert fald garantere det et godt stykke ud i fremtiden, siger Ulla Diderichsen.

Hun og bestyrelsen sender en venlig tanke til byen, især naboerne, og gæsterne for den tålmodighed, hotellet har oplevet under ombygningen, som gør, at der snart er 136 værelser til rådighed.

- Alle har været meget forstående over for de gener, som renoveringen har givet. Vi har også gjort lidt ekstra for gæsterne, mens det har stået på, og heldigvis er resultatet blevet taget godt imod, siger Ulla Diderichsen.

Hotel Eydes hovedbygning fremstår dog uforandret, i hvert fald udadtil.

Bygningen er Hernings næstældste, kun overgået af Tinghuset. Så historien er bevaret i den unge midtjyske by, hvor en driftig mand for 180 år siden åbnede en kro med blot to værelser, der endte med at blive navlen i Hernings centrum.

Torvet i Hernings centrum er pyntet op til jul. Borgerne ønskede, at det ene af de to fine rensdyr skulle have navnet "Eyde", fortæller Hotel Eydes bestyrelsesformand Hardy Vesterholm. Foto: Thomas Maxe
Spisesalen på Hotel Eyde er blevet smukt renoveret. Lokalet har dannet ramme om mange lykkelige familiebegivenheder i Herning. Her er der dækket op til fodboldlandsholdet, som var i Herning for at vintertræne. Foto: Thomas Maxe
Hotel Eydes restaurant "Sankt Jørgen" er vel nærmest en kulturinstitution i Herning. Retro-stilen passer fint til menukortet, som byder på god, gammeldaws dansk mad, som mormor lavede den. Foto: Thomas Maxe
Hotel Eyde ligner selv sig selv set udefra. Inden for har mødelokaler, spisesale og værelser fået en flot make-over. Her er det vægbeklædning i et stort mødelokale, hvor læderpanelerne både ser elegant ud og fungerer som lyddæmpning. Foto: Thomas Maxe
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

14-årig død efter ulykke

Lemvig

Kørte med promiller i blodet

Lemvig

Kirke var til salg i seks dage

Lemvig

- Vi har planer om et legeland

Debat

Ingen fik direkte besked om nedlukningen

Lemvig

Larm og ballade i Lemvig by

Annonce