Annonce
Kultur

7226 sjæle, tre sportshold på topplan: Lemvig er 'humlebien' i sportens verden

Lemvig har elitesportshold i håndbold, basketball og billard. Foto: Morten Stricker
Miljøet, engagerede frivillige og rammerne omkring idrætten har været med til, at Lemvig som noget ganske usædvanligt har tre hold med i den bedste række i forskellige sportsgrene i denne sæson.
Annonce

Lemvig: 7226 sjæle er bosat i Lemvig, Nørlem og Heldum Sogne, der tilsammen udgør Lemvig By.

Men når de vil følge med i sport på højeste nationale plan, har de et usædvanligt stort udbud at vælge mellem i denne sæson. Ud over holdene i herrernes håndboldliga og dameligaen i basketball, kan byen i denne sæson også byde på keglebillard på højeste niveau efter Lemvig Billardklub er med i det fineste selskab for første gang nogensinde i klubbens 45-årige historie.

- Det er yderst usædvanligt. Der er byer på Lemvigs størrelse, der er glade, hvis de bare har et enkelt hold med i den bedste række i en sportsgren. Men det virker til, at Lemvig er lidt som humlebien, der ikke ved, at den ikke kan flyve, men gør det alligevel. Der er en tro på, at tingene kan lykkes her. Men jeg tror også, det er et udslag af tilfældigheder, at Lemvig i denne sæson kan have tre ligahold, selv om man ligger på den yderste revle, siger Flemming Gade Nielsen, der er direktør i Lemvig-Thyborøn Håndbold og dermed står i spidsen for en af de tre klubber med hold i den ypperste elite.

Formanden for Idrættens Fællesråd i Lemvig, Rene Jakobsen, er også glad for, at Lemvig kan byde på meget elitesport.

- Man skal glæde sig over, at det er god underholdning at have så meget eliteidræt i byen. Det kan godt være, at man ikke kender reglerne til bunds i alle idrætsgrene, men man kan glæde sig over, at man får nogle af sportens ypperste at se i aktion på allertætteste hold. Hvis man bare kan følge med i stillingen undervejs, så behøver man ikke kunne alle regler for at kunne få en god oplevelse af at se de bedste dyrke sporten, selv om de måske spiller for modstanderne. For de vil stadig blive pressede af de lokale spillere, siger Rene Jakobsen.

Men når klublederne skal dykke længere ned i substansen, peger de begge på, at der gennem tiden har været mange ildsjæle, der har brændt for opgaven med at skabe gode rammer for idrætten i Lemvig.

- Ser man på basketball, så har klubben her gennem mange år været drevet af to store ildsjæle i Rene Jakobsen og Gert Jeppesen, og der er også dygtige folk, der står i spidsen for billardklubben. Men samtidig tror jeg også på, at noget så gammeldags som kammeratskab og sammenhold stadig har en betydning for, om man kan komme langt med sin sport, siger Flemming Gade Nielsen, inden han vender tilbage til sin tidligere snak om tilfældigheder.

- Tilfældigheder opstår ikke af sig selv. Hvis man har nogle utrættelige ildsjæle, der gerne vil yde en indsats, og man samtidig er heldig at ramme en årgang, hvor der er flere dygtige spillere imellem, kan man nå meget langt, tilføjer Flemming Gade Nielsen og peger på det Team Vestjylland-mandskab, der i 2007 blev danske mestre i ynglingehåndbold.

Dennis T. Graversgaard er med på det ligahold, der for første gang i klubbens 45-årige historie har sikret Lemvig Billardklub en plads i den bedste række i keglebillard. Foto: Morten Stricker
Annonce

Nye ildsjæle i billard

Fra det hold spiller flere i dag i herreligaen i håndbold, mens målmand Jannick Green har gjort karriere i tysk håndbold og har fået både en OL- og VM-guldmedalje hængt om halsen.

Også Finn Mortensen, formand for Lemvig Billardklub, peger på, at tilfældigheder kan være en af årsagerne til, at Lemvig i år kan mønstre tre elitehold i de bedste rækker.

- Vi har været lidt heldige med, at vi for et par år siden fik tilgang af en tidligere ligaspiller. Samtidig har vi også fået tilgang af et ægtepar fra Nordsjælland, der har vist sig som nogle ildsjæle og sat en mere systematisk træning i gang i klubben. Men der har også været tale om et langt, sejt træk fra vores side, der har været med til at sikre oprykningen. Samtidig må vi dog nok også erkende, at vi er ved at være nået til et punkt, hvor vi formentlig ikke kan komme så meget længere op i rækkerne, siger han og henviser til, at det er blevet til fire nederlag i de første fire kampe, billardspillerne har spillet i premieresæsonen i ligaen.

Samtidig mener Rene Jakobsen, der også er formand for Lemvig Basket, at der også har været ambitioner, der har flugtet med de muligheder, der findes i byen.

- Det handler om at finde det rigtige niveau for, hvad man ønsker at være med til. Vi har tidligere vundet pokalturneringen, men vi er godt klar over, at det måske kun sker en enkelt gang. Det handler om at ramme et niveau for sine ambitioner og muligheder, som giver mening, siger han.

Annonce

Skal skabe en ramme

Han peger dog på, at det også gælder om at skabe en ramme for at have en elite i idrættens verden.

- Der er mange mindre byer, der stiller sig tilfredse med at have en bredde. Men jeg tror på, det handler om at skabe et miljø for den elite, der er. For man kan tilhøre eliten på mange forskellige måder og niveauer, og så gælder det om at tilpasse sig inden for den ramme, siger Rene Jakobsen.

Han peger også på, at Lemvig med otte idrætshaller til kommunens 20.000 indbyggere er særdeles godt forsynet med halgulv.

Rammerne er vigtige for at kunne skabe en elite. Det er også holdningen hos Peter Jensen, der er ansvarlig for elitearbejdet i Team Danmark.

- Det er en kombination af mange ting, der er med til at skabe en elite. Det drejer sig om at skabe et godt miljø, have gode faciliteter og kombinere det med dygtige og engagerede frivillige, siger Peter Jensen, der udtaler sig generelt om rammerne for at skabe eliteidræt.

- Det er afgørende at have et godt talentudviklingsmiljø, hvor der er gode og uddannede trænere. Men samtidig skal det også være et bæredygtigt miljø, hvor de unge ønsker at være gennem mange år, og hvor de får mulighed for at udvikle færdigheder og kompetencer, siger han.

Peter Jensen peger på, at gode faciliteter er en vigtig faktor, men ikke nødvendigvis afgørende.

- At man kan gå i hallen nærmest hele tiden året rundt er en faktor, men det gør det ikke for sig selv, for man bliver ikke god af kun at træne selv. Man skal også have de gode trænere, der kan skabe det gode miljø. Det er miljøet omkring træningen, der kan være med til at skabe en god overgang, så man også kan begå sig på seniorniveau, siger den talentansvarlige.

Økonomisk kan alle tre klubber mærke, at der skal arbejdes for at skaffe penge for at være med på højeste plan. Det har man blandt andet mærket i Lemvig Billardklub. Her har ligapladsen været med til at give økonomisk medvind. Klubben regnede inden sæsonen med, at der skulle bruges omkring 40.000 kroner på at spille med i den landsdækkende liga, hvor kampene bliver afviklet som dobbeltrunder både lørdag og søndag. Det giver ekstra udgifter til blandt andet hotelovernatninger, når kampene skal spilles på Sjælland.

Alligevel tyder det på, at det kan give en lille økonomisk gevinst for Lemvig Billardklub, siger Finn Mortensen.

- Vi har fået et sponsorat af Lemvig Kommune på 20.000 kroner, og derudover har vi fundet nye sponsorer blandt byens forretningsdrivende for omkring 30.000 kroner. Det, synes jeg, er flot beløb, når man ser på, at det formentlig er begrænset, hvad de får ud af at støtte os, siger Finn Mortensen.

Hvordan den seneste sæsons regnskab i Lemvig-Thyborøn Håndbold kommer til at se ud, er endnu ikke endeligt på plads. Det bliver først offentliggjort ved generalforsamlingen i næste måned. Men Flemming Gade Nielsen siger, at der kommer til at stå sorte tal på bundlinjen.

- At drive en sportsklub skal ikke give overskud. Hver gang man er på vej med det, så vil man i stedet hellere investere i en ny spiller. Så det bliver ingen guldrandet forretning at drive en sportsklub, siger Flemming Gade Nielsen.

Omsætningen i det professionelle selskab, der driver Lemvig-Thyborøn Håndbold, ligger på omkring fem millioner kroner. De penge bliver hovedsageligt hentet hjem på sponsorater, og LTH-direktøren peger også på, at det i lige så høj grad handler om at sælge oplevelser til sponsorerne som at sponsorerne får penge igen for deres sponsorat.

- Vi lever af at levere oplevelser, og det er dejligt, at vi har mulighed for at give det igen, når vi for anden sæson i træk spiller i ligaen. Desuden har vi tre gange været på landsdækkende tv i den forgangne sæson. Men sponsorerne får 90 minutters god underholdning i kampene, ligesom de også får et arrangement før og efter kampene. Det sætter sponsorerne pris på, selv om Heta formentlig ikke sælger flere brændeovne af at støtte os. Jeg fornemmer, at de fleste sponsorer støtter os med hjertet, siger direktøren.

Lemvig Kommune støtter håndbolden med en halv million kroner per sæson, og for de penge får kommunen blandt andet eksponeringen på tv samt forskellige happenings i forbindelse med udekampe i blandt andet Aarhus og København, der skal være med til at lokke unge tilbage til byen, for pengene.

Ud over de 20.000 kroner i år til billardspillerne er der ifølge Rene Jakobsen også 150.000 kroner til Lemvig Baskets dameligahold. For de penge har basketklubben modsat forpligtet sig til at lave forskellige ydelser omkring aktiviteter på folkeskolerne.

Lemvig har elitesportshold i håndbold, basketball og billard. Foto: Morten Stricker
Annonce

Sponsorer får en fortælling

Hos Lemvig Kommune mener formanden for familie- og kulturudvalget, Henrik Thygesen (V), at de kommunale penge er god branding for området.

- Det er en fortælling om, at det godt kan lade sig gøre at dyrke eliteidræt her. Det giver en fælles stolthed og identitet, og samtidig betyder det også, at bredden har nogle lokale forbilleder at se op til, som kan noget, hvor man bliver blandt de bedste, siger han.

Han erkender dog, at det er svært at gøre værdien af sponsoraterne op i penge.

- Selvfølgelig kan vi måle værdien i, at eksempelvis Lemvig-Thyborøn Håndbold spiller i ligaen i forhold til 1. division. Her bliver byen og området nævnt langt flere gange i medierne, når holdet er i ligaen i forhold til, at man ligger i 1. division. Jeg tror på, at det har en værdi med sponsoraterne, selv om man altid kan diskutere værdisætningen af dem, siger han.

Vestjysk Banks logo er printet på spillertrøjerne hos både basketspillerne og håndboldspillerne, ligesom de også sponsorerer Lemvig Billardklub. Afdelingsdirektør Henrik K. Sørensen vil ikke ud med, hvor store sponsoraterne er til de tre hold, men siger, at de er gode samarbejdspartnere.

- Vi går ind i sponsoraterne ud fra en forretningsmæssig synsvinkel, og kravene til sponsoraterne bliver større og større. Så det er ikke længere nok med en bandereklame i hallen. Eksempelvis kan vi bruge håndboldspillerne til servering ved vores aktionærmøder eller have en spiller med på vores stand ved Lemvig Marked & Dyrskue. Selv om vi ikke har en Mikkel Hansen, så er ligaspillerne gode forbilleder for de unge lokale spillere. Men det handler også om at skabe gode oplevelser i lokalområdet, og her er klubberne gode samarbejdspartnere. Lemvig er bankens lokalområde, og det er derfor, at vi lægger vores kærlighed og sponsorkroner, siger afdelingsdirektøren.

Henrik K. Sørensen siger, at det er svært at måle, om det giver flere og nye kunder, at man sponsorerer de lokale elitehold. Men han siger, at partnerskaberne skal have en værdi for banken.

- Omvendt tror jeg heller ikke, at vi ville miste kunder, hvis vi en dag skulle vælge at sige, at vi ikke længere ønsker at være sponsorer. For os handler det om at være gode til det, vi kan, og det er at drive bank, siger han.

Der er dog stadig plads til en del forbedringer, der kan være med til at holde Lemvigs elitehold i det bedste selskab på længere sigt.

Rene Jakobsen har ud over kasketten som formand for Idrættens Fællesråd i Lemvig også en kasket som formand for Lemvig Basket. Med sin basket-kasket ser han et større potentiale for elitesporten i kommunen og ser gerne, at der bliver samarbejdet bredere mellem klubberne på topniveau i Lemvig.

- Men det er også svært, for der er begrænset med leder-ressourcer i foreningerne, og vi har alle travlt med at optimere forholdene for vores egne spillere i stedet for at gå sammen om bredere samarbejder, siger han.

Rene Jakobsen nævner, at håndbolden og basketballen for nogle år siden i flere omgange gik sammen om fælles hjemmebanestævner. Det kunne han godt se blive gentaget, men han peger også på, at der kunne være en ide i at pulje ressourcerne, så man eksempelvis gik sammen om en fælles fysioterapeut eller andre tiltag på den sundhedsfaglige side.

En anden ting, som, Rene Jakobsen peger på, kan være Lemvigs overlevelse i kampen om at holde fast i toppen af dansk idræt, er at kigge lidt ned i rækkerne og ikke kun se på dem, der er talenter i en tidlig alder.

- I dag er der en stor fokusering på eliten. Da jeg var ung, spillede man kamp om søndagen og havde glemt resultatet om mandagen. Sådan er det ikke mere i dag, hvor man i nogle idrætsgrene allerede som 12-13 årig søger mod større klubber. Jeg tror, der er mange, der mister glæden ved idrætten på grund af en tidlig fokusering på resultater og elite. Hvis de unge ellers har lysten, så tror jeg på, at de med tiden kan blive gode nok, hvis de også har viljen til at ville træne og udfordre sig selv. Det kan være vejen frem for eliten i Lemvig, hvor vi så supplerer med navne udefra, siger han.

Peter Jensen ser også en udfordring i, at Lemvig kan have svært ved at holde på talenterne, når de nærmer sig senioralderen, og valget står mellem idrætten og en uddannelse i en af landets større byer.

- Det er vilkåret for mange byer rundt om i landet. Men er miljøet for træning til stede, kan man godt fastholde den lokale elite, så afstanden ikke bliver den afgørende, siger han.

Det er træningsmiljøet, der skal være med til at skire Cristina Pages og resten af Lemvigs dameligahold i basketball de bedste betingelser. Foto: Morten Stricker
Rasmus Porup var en del af det ynglingehold, der i 2007 blev danske mestre for ynglinge. Det var en indsats af mange ildsjæle og frivillige, der er med til at sikre både den triumf og sætte Lemvig på det håndboldmæssige danmarkskort. Foto: Morten Stricker
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Det er så typisk vestjysk...

Lemvig

De unge rykkede ind på kostskolen

Annonce