Annonce
Mærkedage

Hummel-far er rundet af Afrika og æg

Bestyrelsesformand Thor Stadil fylder 75 år torsdag den 7. november. Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Thor Stadil er en succesfuld forretningsmand og far til Hummel-ejeren Christian Stadil. Den 7. november fylder han 75 år.
Annonce

75 år: Thor Stadil er ikke hr. hvem som helst i dansk forretningsliv.

Han er bestyrelsesformand i milliardforetagendet Thornico, som han driver med sønnen Christian Stadil, og som blandt andet omfatter tøjfirmaet Hummel, rederiet Thor Shipping og verdens største æggebakkeproducent, Brdr. Hartmann.

Så er han indehaver af et slot. Nærmere bestemt hovedbygningen på Kørup Slot på Nordfyn, hvor han bor med hustruen Kirsten.

Fra torsdag den 7. november er han desuden 75 år.

Den unge Thor kom i 1944 til verden i Gentofte som søn af en æggegrossist og en mensendiecklærer.

Forældrene blev skilt, mens han var dreng, og i de unge teenageår boede han en årrække med moren og hendes nye mand i Afrika.

Her fik han blandt andet undervisning af munke og nonner på en katolsk skole i Dar-es-Salaam i Tanzania.

Gymnasieårene tilbragte Thor Stadil på Stenhus Kostskole i Holbæk, før han i 1971 blev uddannet jurist fra Københavns Universitet.

Da faren døde i 1989, overtog den da 45-årige Thor ledelsen af hans æggevirksomhed, der blandt andet omfattede det nuværende æggepulver-firma Sanovo.

Det gjorde han med succes, og på et tidspunkt kom forretningerne til at fylde så meget, at han måtte sande, at han ikke både kunne varetage sit job som erhvervsadvokat og sine voksende forretninger.

- På et tidspunkt var jeg nødt til at vælge: Vil jeg være advokat eller forretningsmand - og så valgte jeg forretningsmand, har han sagt i et interview med Fyens Stiftstidende.

I dag er Thor Stadil for længst ude af dag-til-dag-driften af Thornicos mange virksomheder, hvor han dog fortsat sidder i bestyrelsen i de fleste.

Generationsskiftet til enebarnet Christian blev allerede sikret ved oprettelsen af Thornico i 1990'erne, hvor Thor Stadil overdrog alle aktierne til sin søn.

- Som advokat vidste jeg, hvor dyrt et generationsskifte kan være i arveafgifter og så videre, har han sagt.

Ud over sin succes i forretningsverdenen har Thor Stadil på hobbyniveau dyrket et væld af fysiske sportsgrene som skateboarding, windsurfing og klatring.

Han er blandt de få danskere, der har besteget de højeste bjerge på fire af verdens syv kontinenter.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce