Annonce
Navne

Hun skulle gøre en forskel for kulturen

Grethe Rostbøll var allerede som ung politisk aktiv i Konservativ Ungdom. I 1990 stillede hun op til Folketinget, men blev ikke valgt ind. Alligevel blev hun tilbudt en post som kulturminister. Søndag 30. maj fylder hun 80 år. Arkivfoto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
I folkemunde blev hun kendt som "Kultur-Grethe", den tidligere kulturminister der på godt og ondt gjorde sig synlig. 30. maj fylder Grethe Rostbøll 80 år.

80: Grethe Rostbøll blev placeret lige i midten.

Poul Schlüter ville have, at hans nye kulturminister var synlig. Så der stod hun så, i midten på Amalienborg Slotsplads i 1990, da Schlüter præsenterede sin nye regering. Tidligere kulturministre havde stået lidt diskret i siden, for kulturen - hvad skulle den?

Men det skulle Grethe Rostbøll snart lave om på. Hun skulle være en synlig minister for kulturen. Og det blev hun. Søndag den 30. maj fylder hun 80 år.

Annonce

I 1990 stillede Rostbøll op til Folketinget, men blev ikke valgt ind. Alligevel blev hun tilbudt posten som kulturminister af daværende statsminister Poul Schlüter (K). På trods af at hun blev beskyldt for at koncentrere sig for meget om kulturen til eliten, lagde hun selv vægt på, at eliten og bredden skulle ses som hinandens forudsætninger.


. Jeg lægger også vægt på at undgå de politiske klichéer og det fladtrådte sprog. Når man taler om kultur, må der en friskhed til. Mine medarbejdere skriver "fra politisk hold" og "melde ud", og jeg luger det væk, selv om de siger, at så kan det misforstås.I folkemunde blev hun hurtigt kendt som "Kultur-Grethe". For hun ville kulturen, og hun brugte den. Det var ikke altid det gode, hun blev omtalt for. Men hun sagde, hvad hun mente. På den måde hun fandt bedst.

- Jeg er vant til at tale og skrive og få mine synspunkter frem. Af natur er jeg offensiv. Men jeg lægger også vægt på, at det, jeg siger, passer til situationen. Jeg lægger også vægt på at undgå de politiske klichéer og det fladtrådte sprog. Når man taler om kultur, må der en friskhed til. Mine medarbejdere skriver "fra politisk hold" og "melde ud", og jeg luger det væk, selv om de siger, at så kan det misforstås, sagde hun i 1991 til Berlingske.

Rostbøll sad på posten, indtil regeringen gik af i 1993, og efterfølgende begyndte hun at studere teologi. I 1996-1998 var hun tilbage på Christiansborg som suppleant.

Teologistudiet var dog langtfra den første uddannelse, Grethe Rostbøll havde givet sig i kast med. Efter sin studentereksamen læste hun et par år til bygningsingeniør på Danmarks Tekniske Højskole.

Et par år senere blev uddannelsen dog skiftet ud med lærerseminariet i Odense. Her underviste hun sideløbende på Ryslinge Højskole ved Ringe på Fyn. På højskolen var hun en periode medforstander med sin daværende mand, Torben Rostbøll.

De senere år har Grethe Rostbøll udgivet flere bøger og haft forskellige poster blandt andet som formand for Kunstrådets litterære udvalg.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Politiet på besøg med fotovogn: Uddelte to klip og 16 bøder  på Strandvejen

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: 173 testet positiv det seneste døgn - antallet af indlagte stiger med fire

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Eftersøgningen efter Oline fortsætter nu med helikopter

Lemvig For abonnenter

Elever viftede med flagene da de sagde farvel til skoleleder

Lemvig

800.000 kroner til kunstprojekt i tre mindre byer

Lemvig

To varmeværker fik opbakning til fusionsplanen: Nu går vi videre

Debat For abonnenter

Regions-flertal smækkede døren: Informationsmøder ingen erstatning for at udelukke ildsjælene

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Navne

Holstebro-musiker spiller op ved Bornholms sommerrevy

Holstebro

Barn på halvandet år havde 19 huller - hvor godt børster du dit barns mælketænder?

Vestjylland

21 teststeder i Region Midtjylland lukker i løbet af de kommende tre uger - se her hvilke

Danmark

Ny dille på stranden giver livredderne sved på panden: - Det tager kun tyve sekunder at drukne

Erhverv

Restaurant dropper bowlingcenter: Vi vil koncentrere os om det, vi er gode til

Lemvig For abonnenter

Han har været med, siden gymnasiet blev bygget: Stopper efter 40 år - og det skal nok blive godt

Navne

Lemvig-præst rykker til Aarhus Domkirke

Annonce