Annonce
Ulfborg/Vemb

Husker du Svend med de 400 Facebook-grupper? Nu er han stoppet med at oprette "de frække"

Svend Birch fra Staby administrerer over 400 facebookgrupper, men nu har Facebook lukket hans konto ned. Foto: Morten Stricker.

Svend Birch har opgivet at lave "frække" grupper på Facebook, da mediet har lukket hans grupper ned. Nu har han kastet sin digitale kærlighed efter køb-og-salg grupper i stedet.

Staby: Det tager ikke mere end end et par få klik på Facebook at oprette en gruppe. Men det er de færreste, der i løbet af gruppens første syv dages levetid kan skrabe 4.000 nye medlemmer til gruppen. Det kan 70-årige Svend Birch fra Staby.

Han har været på det sociale medie i efterhånden et par år - og i den tid har han oprettet et ocean af nye Facebook-grupper. Da han havde flest, lød tallet på 400 grupper. Samlet set med over 250.000 medlemmer.

Over halvdelen af grupperne var "sådan nogle af de frække". Grupper, hvor medlemmerne kunne dele letpåklædte billeder af sig selv eller sende forespørgsler om gruppesex og swinger-dates. Medlemmerne væltede ind i Svends pikante små-samfund.

- Men i sommerferien sidste år opdagede jeg, at mange af mine frække grupper pludselig var væk. De var simpelthen bare blevet slettet - eller deaktiveret - af Facebook, siger Svend Birch, der gentagne gange sidste år blev sendt i 30 dages karantæne af det sociale medie, fordi der på hans grupper blev delt delvist nøgen-billeder - hvor man for eksempel har kunnet se kavalergang.

Da der var flest "frække"-grupper for lidt over halvandet år siden, var tallet oppe på 250. I dag er det nul. Den sidste gruppe blev slettet af Facebook i sommeren sidste år. Så nu er den sidste rest af Svend Birchs digitale lummer-imperium lukket ned. Og det irriterer den 70-årige pensionist.

- Jeg havde ellers ryddet op i grupperne og slettet mange af billederne. Jeg har sendt over tusind mails til Facebook, uden at få svar tilbage. Det er træls, for lige pludselig var grupperne bare lukket ned, og flere af medlemmerne troede jo, at det var mig, der havde smidt dem ud, siger han.

Annonce
Svend Birch skar toppen af en camp-let og satte den i en sø. Ti minutter efter blev han sat i karantæne af Facebook. Privatfoto: Svend Birch

Vildt hvad der foregik

Siden har Svend Birch oprettet en gruppe, hvor det implicit fremgik, at her skulle der forhandles "varme varer" - altså tyvekoster. Selv er han imod sådanne kriminelle handlinger, men nysgerrigheden drev ham - for hvad mon der blev delt i sådanne grupper?

- Det var vildt, hvad der foregik derinde. Det kunne være, at én skrev, at man kunne købe narko i Holstebro - leveret inden for ti minutter eller én, der ville købe gravemaskiner - hvor der bare ikke måtte være sporingsudstyr på. Det skrev folk frit derinde, siger han.

Der gik dog ikke mange uger, før han lukkede gruppen, der på det tidspunkt havde fået 2-300 medlemmer.

- Det turde jeg simpelthen ikke mere på et tidspunkt, siger han.

Men hvad han så derinde, forargede ham.

- Og så er det da vildt, at man kan sælge stoffer i sådanne grupper, uden at gruppen bliver lukket ned, men kan man se en kavalergang i en af mine grupper, så bliver den lukket med det samme, siger han.

Retfærdighed

Svend Birch føler stadig, at Facebook kører en hetz mod ham. Men han er ikke parat til at droppe mediet:

- Jeg kan ikke finde ud af Twitter eller noget af det andet der. Men jeg vil heller ikke ud af Facebook, for det er jo dér, det sker, siger han.

Så i stedet har han sadlet om.

- Jeg vil ikke lave flere frække grupper. Det er ikke sjovt at være i karantæne i 5,5 ud af seks måneder. For eksempel lagde jeg et billede op, efter jeg kom ud af karantænen, af en båd, jeg selv havde lavet. Ti minutter efter var jeg lukket ud for nøgenheder, siger han.

Så nu er han begyndt at lave flere køb-og-salg grupper i stedet. Engang havde han 50 af dem - og nu har han over 150.

I grupperne bliver forhandlet alt fra Tupperware til trailere. Og selvom der ikke er lige så stort medlems-momentum i køb-og-salg-grupperne som i "de frække", så er det stadigvæk muligt for Svend Birch at rydde op i grupperne - og det er en vigtig del af det, der driver ham:

- Ligesom med i de frække-grupper. Der smed jeg folk ud, hvis ikke de opførte sig ordentligt. Det er det samme her. Hvis jeg kan gå ind i en af de her køb-og-salg-grupper og stoppe en mand, der ikke er reel, så føler jeg, at jeg har gjort noget godt for samfundet, siger Svend Birch, der fortsætter sin færden på Facebook.

Dog har antallet af grupper nu nået et mæthedspunkt.

- Jeg har nok grupper nu. Men kommer der én og foreslår, om ikke lige jeg laver sådan eller sådan en gruppe, så gør jeg da måske det, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Holstebro For abonnenter

73-årige Svend er kommet fra Herning for at se vandmasserne: - Det er fascinerende

112

Mand sigtet for narko

Annonce