Annonce
Debat

Hvad er det at ødelægge fortidsminder?

Foto: Hans Jørgen Aagaard Kristensen

Debat: Det er en gammel sandhed, at det sete afhænger af øjnene, der ser.

Således også i sagen om den planlagte solcellepark og ammoniakfabrik nordøst for kulturmiljøet Rammedige.

For mig ser det ud som om, at udvalgsformand Steffen Damsgaard prøver at stikke blår i øjnene på folk, når han adspurgt her i avisen står fast på det synspunkt, at projektet ikke kommer til at ødelægge fortidsminder.

Annonce

Det, der i Steffen Damsgaards udlægning kan lyde helt forjættende, gemmer i mine øjne på en fuldstændig respektløs omgang med vores fælles kulturarv.

For hvad er det "at ødelægge"?

Ingen har vel forestillet sig, at ”ødelægge” i denne sammenhæng betyder at jævne de tilbageværende gravhøje med jorden og slette alle historiens øvrige spor.

Eller at det op til otte meter høje fabriksanlæg med tilhørende tekniske installationer, som indgår i de omstridte planer, skal placeres nede midt i dette enestående kulturmiljø.

Naturligvis ikke.

Den slags har lovgivning og oplysning da heldigvis for længst sat en stopper for.

Men prøv engang at gå op på selve diget og send blikket på en 360 graders rundtur i det storladne landskab. Så iscenesættes områdets dramatiske fortid næsten helt af sig selv og giver så at sige mund og mæle til de spændende fortællinger, der findes om stedets fortid og formål.

Lad blikket hvile, vendt mod nordøst, hvor Rammediges oprindelige forløb er markeret med en lang række jernpæle, der viser, hvor diget har gået. Det er værd at bemærke, at denne del af Rammedige også er fredet, om end det ikke er bevaret over jorden.

Som baggrundstæppe for denne skjulte del af diget rejser sig et smukt og kuperet istidslandskab – kun afbrudt af seks store vindmøller.

Her… lige akkurat her vil du så i fremtiden kunne se et månelandskab af solpaneler, bygninger og tekniske installationer.

En oplevelse vel i stil med at gå i Det kongelige Teater for at se klassikeren ”Hamlet”, men hvor scenemesterens ukyndige stedfortræder har ladet sig besnakke og valgt at skifte en betydningsfuld del af forestillingens medfortællende dekoration og kulisse ud med en sort, intetsigende og reflekterende flade af glas og metal. Sponsorbetalt vel at mærke.

Det er da at ødelægge – i betydningen at skæmme og vansire!


Som baggrundstæppe for denne skjulte del af diget rejser sig et smukt og kuperet istidslandskab – kun afbrudt af seks store vindmøller. Her… lige akkurat her vil du så i fremtiden kunne se et månelandskab af solpaneler, bygninger og tekniske installationer.

Hans Jørgen Aagaard Kristensen


”Der vil være krav til sløring med bevoksning”, anfører udvalgsformanden, der i det hele taget får det til at fremstå, som om træerne er på vej til at vokse ind i himmelen, hvis blot projektet gennemføres.

Jo tak, men kig nu lige på landskabets forløb bagved Rammediges udstrækning mod nordøst. Det udviser en anseelig stigning op mod projektområdet.

Så der skal godt nok nogle høje træer til at afskærme de rædderlige solpaneler og det ét hektar store produktionsanlæg til ammoniak ude i det åbne landskab!

Hvordan kan man se så forskelligt på samme planer, når man dybest set er enig i, at den grønne omstilling er yderst påtrængende, og PtX-teknologien ser ud til at kunne være en del af løsningen?

Sandheden er vel kort fortalt, at Steffen Damsgaard og ligesindede arbejder på den korte bane og efter en helt anden dagsorden end vi andre, der finder den foreslåede placering helt hul i hovedet.

”Hvis vi som kommune har nogle mål, vi gerne vil nå, så er vi også nødt til at have nogle samarbejdspartnere, som vil føre projekterne ud i livet”, siger han til avisen og afviser samtidig, at kommunens planlægning er dikteret af en projektmager.

Det sidste er ellers et rigtig godt spørgsmål…

Og som i andre sager sidder man som ganske almindelig borger i Lemvig Kommune tilbage med det indtryk, at målet ofte helliger midlet, når flertallet vil have trumfet sine ønsker igennem.

En rigtig farlig udvikling, hvis man mener noget med, at kommunen skal være en god kommune at bo i, og hvor flere borgere føler sig oprigtigt hørt og inddraget.

Det kunne ellers – helt gratis - give gode ambassadører for egen kommune.

Prognoserne for kommunens befolkningstal beskriver en stærkt bekymrende nedadgående kurve. I det lys respekt for det arbejde, der gøres for at trække yngre, tidligere borgere tilbage til området.

Men mon ikke også der er et stort potentiale i at fastholde nuværende borgere, hvad enten de er født og opvokset her eller er flyttet til egnen – måske tiltrukket af natur og kultur?

Det kræver imidlertid et helt andet, tillidsvækkende politisk håndværk af Venstre-flertallet.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Politiet på besøg med fotovogn: Uddelte to klip og 16 bøder  på Strandvejen

Vestjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: 173 testet positiv det seneste døgn - antallet af indlagte stiger med fire

Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig

Politi: Kig efter Oline i udhuse og haver

Lemvig For abonnenter

Elever viftede med flagene da de sagde farvel til skoleleder

Kultur

Storskærmen bliver alligevel tændt til kampen mod Wales: Vi har fået politiets ord for, at vi intet ansvar har for tilskuere uden for hegnet

Lemvig

800.000 kroner til kunstprojekt i tre mindre byer

Debat For abonnenter

Regions-flertal smækkede døren: Informationsmøder ingen erstatning for at udelukke ildsjælene

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat For abonnenter

Elisabeth er blevet gammel og sur (og snart døv)

Holstebro

Barn på halvandet år havde 19 huller - hvor godt børster du dit barns mælketænder?

Vestjylland

21 teststeder i Region Midtjylland lukker i løbet af de kommende tre uger - se her hvilke

Danmark

Ny dille på stranden giver livredderne sved på panden: - Det tager kun tyve sekunder at drukne

Lemvig

Eftersøgningen efter Oline fortsætter nu med helikopter

Lemvig For abonnenter

Han har været med, siden gymnasiet blev bygget: Stopper efter 40 år - og det skal nok blive godt

Lemvig

To varmeværker fik opbakning til fusionsplanen: Nu går vi videre

Annonce