Annonce
Struer

Hvad gør man ikke for at holde svigermor fri af smitten

Gert Munch har ikke det bedste forhold til en podepind. Dette er så uanset om den skal op i næsen, som her under en hjemmetest eller i halsen under en pcr-test. - Men heldigvis er det hurtigt overstået, konstaterer han. Foto: Frede Stengaard
Personalet på kommunens plejehjem holder smitten ude. Midlet er test på test og nu også selvtest, som de pårørende også har fået adgang til, inden et besøg hos svigermor.

Struer: På trods af et voksende smittetryk, er det lykkedes for Struer Kommune at holde beboerne på kommunens plejecentre fri af smitten.

- Jeg har ikke hørt om nogen, der skulle være smittede, oplyser Tina Holmgaard, som er centerchef for Sundhed og Omsorg i Struer Kommune.

- Det afgørende våben har været test på test, forklarer hun.

Annonce

- Personale, som er vaccineret, skal lade sig pcr-teste en gang om ugen, og er der en enkelt eller to, som ikke er vaccineret, skal de testet med en pcr-test flere gange om ugen, forklarer hun.

- Men det er ikke mange, der er ikke er vaccineret. Tilslutningen er høj. Den er helt oppe på 97 procent, og langt de fleste har også fået det tredje stik, oplyser hun.

Umiddelbart før jul fik Struer Kommune så også den første sending af selvtest, som medarbejderne kan tage, inden de møder ind og kommer på arbejde.

- Jeg mener, at den første sending af hjemmetest blev sendt ud til de forskellige institutioner og plejehjem 22. december, oplyser Tina Holmgaard.

Her er de så også til rådighed for de pårørende.

Bruger dem gerne

På Enggårdcentret opdagede Gert og Birthe Munch, at der var lagt hjemmetest frem til de pårørende mellem jul og nytår.

- Vi bruger dem gerne for at sikre svigermor mod at blive smittet, forsikrer Gert Munch.

Gert Munch demonstrerer, hvordan det fungerer. Foto: Frede Stengaard

- Vi har været meget forsigtige med social kontakt. I starten var vi ikke engang sammen med vores børn, fortæller han.

Det var tilbage i marts 2020, og samtidig med, at landet lukkede ned, lykkedes det for Birthe Munch at finde en plejebolig på Enggårdcentret til sin mor 88-årige mor, som boede i Fredericia.


Vi ville da så frygtelig nødig udsætte hende for smitte og være skyld i, at det gik galt. Hun fylder 91 år her i januar, og hen over julen havde hun det skidt. Hendes infektionstal var tårnhøje, så hun skulle bare ikke have en omgang corona oven i alt det andet,

Gert Munch, Hjerm

- Det var lidt bøvlet. Vi måtte jo slet ikke komme ind på Enggården. Det skulle vi jo så, for at få hendes ting ind, og hun måtte så bo ude hos os, mens det hele skulle stå urørt i tre dage for en lukket dør, inden hun selv kunne få lov til at flytte ind, forklarer han.

- I starten måtte vi så stå ude i det fri og snakke med hende ind gennem vinduet. Heldigvis bor hun da i stueetagen, konstaterer han.

Nu er det hele så lidt nemmere.

- Men vi ville da så frygtelig nødig udsætte hende for smitte og være skyld i, at det gik galt. Hun fylder 91 år her i januar, og hen over julen havde hun det skidt. Hendes infektionstal var tårnhøje, så hun skulle bare ikke have en omgang corona oven i alt det andet, konstaterer han.

Inden dagens besøg sætter han sig derfor gerne tilrette ved et bord i opholdsstuen, hvor han finder en selvtest frem.

- Vi er lidt udfordrede på at finde et rum, hvor de pårørende kan udføre testen, forklarer Anni Skov Kristensen, som er plejehjemsleder på Enggårdcentret.

- Vi har et par rum, hvor personalet, kan isolere sig og tage en selvtest. Men normalt må vi henvise de pårørende til at tage den lige inden for døren til den enkelte plejebolig, forklarer hun.

Annonce

Frikendt - igen, igen

Mandag eftermiddag var der imidlertid tomt i en af opholdsstuerne, hvor Gert Munch kunne demonstrere, hvordan det fungerer.

- Jeg synes ikke, det er så rart. Jeg har det ikke så godt med at få en podepind i næsen, og det er da ikke bedre at få den ned i halsen, hvis det var en pcr-test, der var tale om, mener han.

Men hvad gør man ikke for at værne sin svigermor mod smitte.

- Og når det kommer til stykket, er det er da heldigvis nemt, mener han og får testen gennemført i løbet af et minut eller to.

Alt var godt. Der dukkede en tydelig markering op ud for et stort C, og Gert Munch var frikendt og kunne gå videre ind til sin svigermor. Foto: Frede Stengaard

Derefter er det bare at vente, til der dukker en tydelig markering op på den vedlagte testkassette, og igen, igen er det, som han kunne ønske sig, med en tydelig streg ud for et "C" på kassetten.

- Vi kommer her et par gange om ugen. Når jeg er på arbejde, tager Birthe selv på besøg hos sin mor om onsdagen, og så er vi sammen om at køre herind om søndagen, fortæller han.

- Da hun fik det skidt, var vi her hver dag, for at følge med i, hvordan det gik, men to gange om ugen har været den faste rutine, forklarer han.

Annonce
Sport For abonnenter

Et kig ind i superligaklubbernes akademier: 13 vestjyske talenter står på spring til superligaen

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Søger løbende nye folk: Euro Industries har vokseværk

Sport For abonnenter

Slutspurt hjalp: Mange spillere vil med til indendørs fodboldturnering

Sport

Direktør trækker i trøjen igen og gør comeback på håndboldbanen

Lemvig

Nu kan du blive coronavaccineret i Thyborøn

Kommuner tør ikke bygge vindmøller: V og K vil have Folketinget på banen

Holstebro For abonnenter

Gigt-patienten Per: At skulle vente fra august til februar på en undersøgelse - inden jeg overhovedet kommer videre til operationskøen - er helt skørt

Markedet for plantebaserede fødevarer skal vindes på smag: Plantekompagniet etablerer produktion for at kunne udvikle nye produkter

Navne For abonnenter

På denne måde burde alle forlade denne jord: ALS-ramte Knud-Erik Dam sagde tre ord, og tog så afsked med livet

Holstebro

Agnes og Esther uddeler p-bøder... som bilister bliver glade for

Dall: Messerschmidt skal æde skovsneglen

Lemvig

Nørre Nissum-pige blandt udstillerne på Museet for Religiøs Kunst: Dejligt at være tilbage

Søndag ifølge chefredaktøren For abonnenter

Bananen rådner videre, og vi er nødt til at tale om det

Lemvig

Nye kandidater til Lemvig Prisen og opbakning til allerede foreslåede kandidater

Annonce