Lemvig

Hvad vil du gøre for at redde vort gymnasium

Elevrådet med formand Morten Brixen i midten havde spørgsmål til Kristian Thulesen Dahl. Foto: Lars Kamstrup
Gymnasie-elever ville vide, hvad DF-formanden vil gøre for at redde fremtiden for Lemvig Gymnasium

Lemvig: - Det har store konsekvenser for os her på Lemvig Gymnasium, at der skal skæres to procent om året. Vi har store klasser. Der er valgfag, der er væk. Musical spares væk. Seks lærere er fyret. Vi har ingen bibliotekar, og man kan frygte, der er studieretninger, der forsvinder. Og så kan vi tilmed se frem til færre elever og dermed endnu ringere økonomi.

Elevrådsformand Morten Brixen satte hårdt ind, da formanden for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl, var på besøg på Lemvig Gymnasium og holdt et møde med elevrådet og nogle af eleverne. Elevrådsformanden ville vide, hvad DF-formanden ville gøre for at mildne de konsekvenser, som i værste fald kan betyde, at området mister sit gymnasium og dermed ungdomsuddannelse.

- Det vil ikke være godt for området, hvis vi mister vort gymnasium. Færre vil tage en ungdomsuddannelse, og flere vil flytte til andre områder, sagde han.

Kristian Thulesen Dahl forstod udmærket de dystre ord for elevrådsformanden, og han var enig i, det er en uheldig udvikling.

- Omprioriteringsbidraget er en grønthøster, der tager procentvis af en uddannelses budget hvert år. Det kan man udmærket gøre i nogle år. men det skal have en ende igen, fordi man ikke kan blive ved på den måde. Derfor skal der sættes en udløbsdato på, og det er snart, når det gælder ungdomsuddannelserne. Vi har foreslået med udgangen af dette år. Vi har tidligere været med til at fjerne det fra erhvervsuddannelserne, fordi vi mente, at de skulle styrkes. Da ventede vi med for eksempel det almene gymnasium, fordi her kunne man godt lidt længere. Men det skal være slut snart, sagde DF-formanden.

Han nægtede dog at tage det "billige" stik ved at sige, at der så skulle tilføres flere penge.

- Nej, jeg tror, at bare det, man stopper med omprioriteringsbidraget, vil gøre, at man ånder lettet op mange steder. Men der er så også det med, der bliver færre elever, og det er svært for de mindre uddannelsessteder. Vi skal bevare uddannelser over hele landet, da det er vigtigt, hvis man vil fastholde de unge i en periode. Det vil gøre, at de lettere enten bliver eller flytter tilbage til det område, de kommer fra. Derfor skal vi ses på fordelingen af grundtilskud og tilskud pr. elev. Der skal et større grundtilskud til de små gymnasier, efter vores mening, sagde Kristian Thulesen Dahl.

Et andet spørgsmål fra forsamlingen gik på det uheldige i, at der spares på alle uddannelser. Er det ikke at svække os selv i konkurrencen med udlandet, lød et spørgsmål fra en elev, der var træt af først at have oplevet besparelser i folkeskolen. Nu under ungdomsuddannelsen, og så siden på de videregående uddannelser.

- Jeg kan godt følge dig i, at det ikke lyder rart. Men jeg synes faktisk, vi har et godt uddannelsessystem. Der er uddannelser, hvor der udmærket har kunnet spares hvert år, og jeg mener ikke, at en uddannelses kvalitet direkte afhænger af den størrelse af pengepose, man får. Vi skal selvfølgelig passe på vore gode uddannelser, men vi kan godt lade omprioriteringsbidraget på de videregående uddannelser køre lidt endnu.

Afslutningsvis viste rektor Bo Larsen DF-formanden et kort, der viste hvor langt, elever fra for eksempel Thyborøn skal køre, hvis der ikke er et gymnasium i Lemvig.

Og til det kunne flere lever sige, at hvis man skulle til Holstebro, så ville det betyde, at færre gik på gymnasiet, og flere vil flytte væk fra området.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl på katederet på Lemvig Gymnasium. Til hans held havde han ryggen til matematikken på tavlen i baggrunden, men til gengæld front mod elevernes kritiske spørgsmål. Foto: Lars Kamstrup
0/0
Annonce
Erhverv For abonnenter

Byggeri kører efter planen: Sandkasse bliver forvandlet til vandmekka

Lemvig

Søndagsåbent hele sommeren i Thyborøn

Erhverv For abonnenter

Nu skal Ramme igen have en købmand

Lemvig

Skal 10. klasse flytte til gymnasiet

Lemvig For abonnenter

Folk strømmede igen til marked og dyrskuet

Lemvig For abonnenter

Storkereden på Vasegården: De blev det sidste par i Lemvig

Lemvig For abonnenter

Her lærer vi på en anderledes måde

Lemvig

På refugium i Italien: Par fulgte i Thøger Larsens fodspor

Lemvig

Bovbjerg Fyr er klar til indvielsen

Annonce