Annonce
Debat

Hvem er vigtigst at beskytte i kampen mod en pandemi - borgerne eller svineindustriens lobbyister?

Arkivfoto: Helene Thau Jackson
Annonce

Læserbrev: Tusindvis af mink er blevet beordret aflivet, fordi en muteret virus truede vores folkesundhed. Vi ved, at epidemier og pandemier ofte stammer fra dyrehold, hvor dyrene holdes tæt og under kummerlige forhold.

I Danmark lever over fem gange flere svin end mennesker. De lever tæt og kummerligt. Alligevel udvider svineindustrien støt og landmændene får milliontilskud til deres produktion og nye svinestalde.

Som indbygger i et så svinetæt land forventer man, at der holdes skarpt øje med svineindustrien af hensyn til din og min sundhed. Men man har hørt meget lidt slåen på tromme for, at vi ikke skal være bekymrede. Ingen beroligende ytringer, ingen screeninger, ingen forsikringer om, at man forsøger at forhindre vira og bakterier at sprede sig i- og fra svinefabrikkerne.

Der har været store Covid-19 udbrud på danske og tyske slagterier. Man må derfor forestille sig, at man har testet alle medarbejdere i staldene samt de svin, der sendes til slagtning? Men det har man ikke.

Talrige besætninger er allerede smittede med den penicillinresistente bakterie, MRSA. Det vil være en katastrofe af ufattelige dimensioner, hvis antibiotikaresistens breder sig. Alligevel støtter man svineproducenterne i at udvide deres fabrikker. De kan udvide nærmest uden begrænsninger, og de får økonomisk støtte både fra den danske stat og fra EU, hvilket i sidste ende er fra os skatteydere.


Myndighederne (arbejdstilsynet) undersøger arbejdsforholdene for udenlandske arbejdere, der er smittede med covid-19 i mink-industrien, bygge-industrien og på slagterier, men hvad med de folk, der arbejder i svineindustrien? Ansatte, som ofte transporterer sig mellem svinefabrikker flere gange dagligt.

Helene Meden Hansen, formand, Landsforeningen mod Svinefabrikker


Covid-19 forekommer blandt svin, viser en nordamerikansk undersøgelse, og vi, der er verdensmestre i svin, har ikke gjort meget for hverken at bevise eller modbevise dette. Vi ved, at flere allerede har rejst spørgsmål omkring svineindustrien og de risici, der er for folkesundheden, men de er blevet spist af med halve svar og usandheder, hvilket blandt andet fremgik af DR udsendelsen Detektor den 10. november. Her var daværende fødevareminister sendt i byen af sine embedsmænd med ukorrekte påstande om, at der er lavet kliniske forsøg med svin i Danmark, der viser, at svin ikke smittes nævneværdigt af Coronavirus.

Myndighederne (arbejdstilsynet) undersøger arbejdsforholdene for udenlandske arbejdere, der er smittede med covid-19 i mink-industrien, bygge-industrien og på slagterier, men hvad med de folk, der arbejder i svineindustrien? Ansatte, som ofte transporterer sig mellem svinefabrikker flere gange dagligt.

Det er kendt, at mink fodres med slagteriaffald, men har man herhjemme for alvor undersøgt, om dette slagteriaffald er en mulig smittekilde? Det er bydende nødvendigt at vurdere de mange og uanede sundhedsrisici, som den støt voksende svineindustrien udgør. Vi efterspørger derfor:

- Seriøs og systematisk kontrol af, hvilke sundhedsskadelige bakterier og vira, der spredes fra alle led af svineindustrien.

- Undersøgelser af og fokus på sygdomsudvikling i befolkningen generelt og specifikt i naboer til store svineindustrier.

Det er katastrofalt for folkesundheden blandt landets borgere og ikke mindst for naboer og beboere i de områder, der er særligt belastede af den koncentrerede svineproduktion, hvis/når farlige bakterier og vira spreder sig fra svineindustrien.

Og det er katastrofalt, at der vises større hensyn til svineindustrien og landbrugets lobbyister end til sundheden hos mennesker i dette land.

Formand Helene Meden Hansen, Landsforeningen mod Svinefabrikker, skriver på vegne af: Miljøforening Midtsjælland, Formand Ziff Hansen. Miljøforeningen på Tuse Næs, Formand Asger Lind Poulsen. Miljøforeningen Havnsø-Føllenslev, Formand Arendse Plesner.  Miljøforeningen på Gislinge Lammefjord, Formand Niels Teglers. Miljøforeningen for Gammel Susåland og omegn, Formand Charlotte Eliassen. Jungshoved Miljøgruppe, Formand Ilse Hein.  Foreningen for natur og miljø i Tureby og Haslev, Formand Heidi Jørgensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Tidligere minkavler i Nørre Nissum: Vi har brug for en afklaring

Kultur

Indstilleren er nu selv blevet kandidat til Lemvig Prisen: - Jeg syntes de fortjener prisen

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Annonce