Annonce
Struer

Hvem gider gyde på en bund, der er hård som beton

Kennet Brask havde samlet et hold frivillige fra primært Struer Kystfiskerforening til en arbejdsdag i Hummelmose å ved Lindeborgvej. Grusbanker og skjulesteder skulle gøres klar til ørredernes gydning i de sene efterårs- og vintermåneder Foto: Johan Gadegaard
Kenneth Brask fik massiv opbakning fra Struer Kystfiskerforening, da han i søndags stod i spidsen for en indsats, der gerne skulle få bestanden af havørred i Hummelmose Å til at vokse
Annonce

Struer: En større gruppe af frivillige lystfiskerne har gjort en indsats for at forbedre forholdene for den eksisterende bestand af havørred i Hummelmose Å.

Bundforholdene blev for 18 år siden forbedret med både gydebanker og nedlæggelse af et stemmeværk, så vandet fik frit løb på hele strækningen fra Lindeborgvej og videre ud til udløbet ved Volstrup.

Struer Kommune stod for projektet, og bestanden af havørred fik da også meget bedre betingelser end før.

- Men vi har kunnet konstatere, at fiskeriet efter havørred generelt er gået ned langs kysterne i Struer Kommune, konstaterer Kenneth Brask fra Hjerm.

Annonce

Ynglen var der

Engang i løbet af foråret gik han derfor en tur op mod strømmen i Hummelmose Å fra udløbet ved Volstrup, ind gennem skoven og videre op over det åbne landskab mod Lindeborgvej.

- Forholdene var langt fra perfekte. Men der var en del yngel i åen på de der fem til otte centimeter, fortæller han.

Kenneth Brask kontaktede derfor både Struer Kommune og Struer Kystfiskerforening.

- Vi måtte gøre noget, mente han og fik opbakning til at rykke ud i landskabet og gøre en indsats.

- Jeg havde håbet på, at der ville dukke måske seks hjælpere op fra kystfiskerforeningen, og så kom der 12. Det var helt fantastisk, fortæller han, efter at han i søndags stod i spidsen for at få gydebankerne i Hummelmose Å gjort klar til sæsonen.

Annonce

Bunden hård som beton

Når ynglen efter et par år har vokset sig større, og fiskene bliver et sted mellem 15 og 18 centimeter lange svømmer de ud i fjorden og videre ud i den store undervandsverden for at vende tilbage, hvor de kom fra, efter endnu et par år.


Jeg havde håbet på, at der ville dukke måske seks hjælpere op fra kystfiskerforeningen, og så kom der 12. Det var helt fantastisk

Kenneth Brask, Hjerm


- På det tidspunkt er det blankørred og i bedste fald er de et sted mellem 45 og 50 centimeter lange, forklarer Kennet Brask, og fortæller, at det er dem, lystfiskerne går efter at få på krogen, når de kommer ind under kysten.

- Vi fisker ikke i åen, fortæller han, og for at bevare bestanden, er det vigtigt at så mange som muligt finder vej til gydebankerne, og at forholdene så også er gode, når de vender tilbage.

Dette krævede en indsats.

- Gruset var der, men det var dækket af okker og ler, så bunden var hård som beton, fortæller han, og Kenneth Brask fandt selv frem til en løsning.

Annonce

Zig-zag

Som selvstændig smed, har han flair for teknik og fik sat en sprededyse for enden af en slange, der blev monteret på en dykpumpe, som kunne sættes direkte ned i vandløbet.

- På den måde kunne vi bruge åens eget vand til at få ryddet op i bunden, så gruset blev spulet fri, forklarer han.

Alt sammen i zig-zag mønster og op over en cirka 400 meter lang strækning, hvor vandet i samme omgang blev iltet, så Hummelmose Å kan få helt nyt liv.

Et par store sten på bunden giver også bestanden af havørred bedre betingelser. Foto: Johan Gadegaard

- Bestanden af havørred er heldigvis ikke helt i bund. Så ville vi være nødt til at sætte yngel ud fra et nærliggende vandløb, og det vil vi helst undgå. Det kan være nødvendigt, men det vil altid være en nødløsning, mener Kenneth Brask.

- Det er altid bedre at bygge videre på en bestand, der er genetisk disponerede for at yngle i et bestemt vandløb, understreger han og ser frem til at følge, hvordan gydesæsonen så kommer til at forløbe i løbet af de kommende par måneder eller tre.

Annonce

Stiller gerne op til mere

Bliver det som forventet en succes at få spulet gruset fri i bunden af Hummelmose Å, er Kenneth Brask og de frivillige fra Struer Kystfiskerforening klar til at rykke ud og gøre en indsats i andre af vandløbene i Struer Kommune.

- Hvis vi hen over en tre-årig periode kan komme hele vejen rundt, ville det bare være perfekt, mener Kenneth Brask og stiller både mandskab og grej til rådighed, hvor der er behov for det.

- Alt sammen i et godt samarbejde med Struer Kommune, understreger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Blev bestjålet ved fødselsdagsfest

Lemvig

Det kan blive meget værre endnu

Danmark For abonnenter

Rasmus Paludan har fundet nyt hul i lovgivningen: Sætter 200 kroner på højkant til underskrivere af vælgererklæringer

Annonce