Annonce
Lemvig

Hvem kan bygge gigantisk møllepark?

Inden for trekanten, som ligger mellem 20 og 46 kilometer fra kysten og ud for Nissum Fjord, skal Danmarks største vindmøllepark skal bygges med cirka 100 store vindmøller. Ill.: Energistyrelsen
Ilandføringsanlægget bliver en del af det udbud, der nu er blevet offentliggjort
Annonce

Nordsøen: Energistyrelsen sender nu Thor Havvindmøllepark i udbud. Parken vil blive Danmarks hidtil største havvindmøllepark på mellem 800-1000 MW, når den er fuldt etableret og nettilsluttet senest i 2027.

Styrelsen har bygget flere elementer ind i udbuddet, der samlet set kan gøre opførelsen af havmølleparken billigere. Der kan bydes på fleksible størrelse parker, lige som der kan forhandles om løsninger, der vil gøre projektet billigere. Desuden har Energistyrelsen selv lavet forundersøgelser af området, der beskriver, hvor møllerne skal sættes op og hvordan havbundens beskaffenhed er. Derfor er forventningen, at interesserede selskaber kan give en mere nøjagtig pris på opgaven.

Thor Havvindmøllepark

Thor Havvindmøllepark er den første af de tre havvindmølleparker, der blev besluttet i Energiaftalen fra 2018.

Thor Havvindmølle park bliver Danmarks hidtil største og skal ligge i Nordsøen minimum 20 km fra kysten. Som noget nyt udbydes parken med en fleksibilitet på 800-1000 MW, ligesom ilandføring af kabler fra havvindmølleparken er inkluderet i udbuddet.

Nettilslutningsvindue åbner 1. januar 2025, og Thor skal være fuldt etableret og nettilsluttet senest ultimo 2027.

De samlede investeringsomkostninger for Thor anslås at være på i alt 15,5 milliarder kroner.

Thor kan levere strøm til omkring 800.000 danske husstande

Udbuddet foregår således:

29. september 2020 - Offentliggørelse af udbudsbekendtgørelse og udbudsmateriale

1. december-16. november 2020 – Spørgsmål og svar-periode

1. december 2020 – Frist for ansøgning om prækvalifikation.

14. januar 2021 – Forventes meddelelse om prækvalifikationsresultat.

8. november 2021 – Frist for endelige tilbud Om Thor

Interesserede selskaber skal inden 1. december vise deres interesse, hvorefter Energistyrelsen vurderer og udvælger de selskaber, der har økonomien og den nødvendige tekniske viden til at deltage i udbuddet. Efter en forhandling med de prækvalificerede bydere, bliver opgaven lagt i hænderne på en vinder i november 2021.

Annonce

Offentliggørelsen

Energistyrelsen har netop offentliggjort udbudsmaterialet, der blandt andet indeholder udbudsbetingelserne, samt udkast til koncessionsaftale og nødvendige tilladelser og bevilling.

Som noget nyt bliver ilandføringsanlægget også en del af af udbuddet. Ilandføringen skal anlægges i form af transformerplatform på havet samt eksportkabler og en kystnær højspændingsstation.

Materialet giver mulighed for at byde på en park, der kan variere mellem 800-1000 MW. Det giver byderne mulighed for at optimere dimensionerne for ilandføringskabler og parkkapacitet og dermed gøre den samlede løsning så billig som muligt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Lemvig

Blev bestjålet ved fødselsdagsfest

Lemvig

Det kan blive meget værre endnu

Danmark For abonnenter

Rasmus Paludan har fundet nyt hul i lovgivningen: Sætter 200 kroner på højkant til underskrivere af vælgererklæringer

Annonce