Annonce
Lemvig

Hvem skal aflive en hval på stranden?

På et tidspunkt kom fire piger, som gav sig i kast med at hjælpe delfinen tilbage i vandet. Privatfoto: Rikke Soelberg Hansen
Frivillige kæmpede natten igennem med at hjælpe en delfin - men der gik timer, inden nogle tog sig af problemet

Vejlby Klit: Ved du, hvordan du skal aflive en hval på stranden?

Rikke Soelberg Hansen gjorde i hvert fald ikke, da hun fredag eftermiddag gik tur på stranden ved Vejlby Klit. Her fandt hun en delfin på stranden, der stadig var levende. Ingen var tilsyneladende i stand til at hjælpe med en aflivning, og derfor efterlyser hun nu en ordning, der kan træde til.

- Hvis du påkører et rådyr, kan du ringe og få hjælp til at få dyret aflivet. Men hvad gør du med en delfin, spørger hun efter oplevelsen i weekenden.

Annonce

Sprællede

Da hun fandt delfinen, var den stadig levende. Den lå og sprællede på stranden, og den trak stadig vejret gennem sit åndehul. Tilsyneladende var der ingen skader på dyret og dermed ikke en forklaring på, hvorfor den var drevet i land.

I første omgang kredsede tankerne om at få hjælp til at få delfinen tilbage i vandet.

- Men jeg var helt alene. Der var ikke et øje på stranden, siger hun.

Det lykkedes kortvarigt at få delfinen tilbage i vandet, men kort efter drev den tilbage på kysten. Privatfoto: Rikke Soelberg Hansen

Så kom telefonen frem, og de kommende timer blev brugt på at søge hjælp. Hos Naturstyrelsen blev hun mødt af en telefonsvarer, der sagde, hun kunne ringe igen om mandagen. Derfor blev Dyrenes Beskyttelse kontaktet.

Annonce

Tag en regnfrakke

- Her foreslog damen i telefonen, at jeg fandt en regnfrakke, som jeg kunne bruge til at trække dyret tilbage i vandet på. Men for det første var dyret alt for stort, og for det andet taler vi altså om Vesterhavet. Den har jeg respekt for, siger Rikke Soelberg Hansen.

Derfor blev aftalen, at Dyrenes Beskyttelse skulle bruge sine kontakter til Naturstyrelsen for at få hjælp.

- På et tidspunkt kom fire piger gående på stranden. De smed straks strømperne, og så gik de i gang med at hjælpe delfinen tilbage til havet. Men den drev ind på kysten igen med det samme, siger Rikke  Soelberg Hansen.

Annonce

Pressede på

De kommende timer kunne hun derfor ikke gøre andet end følge situationen og presse på hos Naturstyrelsen.

Hvordan afliver man så stort et dyr, og hvem skal gøre det? Privatfoto: Rikke Soelberg Hansen

- På et tidspunkt ringede Naturstyrelsen tilbage og sagde, at de ville sende den lokale strandfoged ud for at se til dyret, fortæller  Rikke Soelberg Hansen.

Men hverken hun eller de øvrige frivillige, der efterhånden var stødt til, så noget til strandfogeden.

Den følgende morgen tilså hun dyret på stranden, hvor den fortsat var i live.

- På det tidspunkt lå den og krampede. Der var sort afføring, og den havde lidt fråde om munden, fortæller hun.

Annonce

Aflivningen

Det var først lørdag morgen omkring klokken 8, at en repræsentant for Naturstyrelsen kom til stede og aflivede dyret med et velrettet skud og tog det med sig.

Vildtkonsulent i Naturstyrelsen Vestjylland, Jens Henrik Jakobsen, siger til TV MidtVest, at en række uheldige omstændigheder gjorde, at delfinen ikke blev aflivet hurtigt nok. Dels fik han ikke selv en besked før samme aften, og dels havde han svært ved at få fat i folk, der kunne tage sig af det. Da han selv var i København, valgte han at lade sagen gå sin gang i forventning om, at delfinen ville dø i løbet af natten.

- Jeg synes, at vi reagerede hurtigt, da vi lørdag morgen hørte, at den stadig var i live, siger han til TV.

Nu er Rikke Soelberg Hansen tilbage i København, hvor hun bor.

- Jeg ved ikke, hvor tit det sker, at der driver hvaler ind på kysten, der stadig er i live. Den var stor, og jeg anede i hvert fald ikke,  hvad der skulle gøres, siger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Lemvig For abonnenter

Det ene sted kan de nærmest ikke huske, hvornår der sidst er kommet nyfødte til - det andet sted kan de hver dag høre byens børn fra stuen

Lemvig

Stak af med båd og trailer

Annonce