Annonce
Erhverv

Hvidberg A/S får kontant opbakning fra Danmarks Grønne Investeringsfond

Nedbrydningsfirmaet Hvidberg A/S i Struer investerer et tocifret millionbeløb i en ny knuserplads, hvor der vil blive sat helt nye standarder for genanvendelse af byggematerialer. Direktør og ejer af Hvidberg A/S, Flemming Hvidberg ses her på grunden, hvor det hele kommer til at ske i den sydligste udkant af et industrikvarter på Hjulmagervej i Struer. Foto: Johan Gadegaard

Hvidberg A/S går forrest og sikrer sig, at en meget større andel af firmaets byggeaffald kan genanvendes, når firmaet får ny knuserplads ved Hjulmagervej

Struer: Flemming Hvidberg, som er både direktør og ejer af nedbrydningsfirmaet Hvidberg A/S i Struer, har efter fem års forarbejde fået mulighed for at bryde grænserne for, hvordan vi genanvender de mange tusind tons byggeaffald, der årligt lander som vejfyld.

Efter den endelige godkendelse af lokalplanen for området omkring Hjulmagervej i byrådet i slutningen af august, er arbejdet med at få etableret byggepladsen så småt kommet i gang, og med kapital fra Danmarks Grønne Investeringsfond i ryggen forventer Flemming Hvidberg, at opbygningen af den nye knuserplads kan komme i gang i løbet af foråret 2019.

- Det giver os helt nye muligheder, konstaterer Flemming Hvidberg.

- Af hensyn til miljøet er mulighederne for genanvendelse af byggeaffald generelt få. Materialerne kan være forurenede, og man kender sjældent deres historik. Den norm vil vi gøre op med. Når vi får etableret den nye knuserplads, vil vi sikre os, at vi altid får beskrevet de produkter, vi får indleveret på pladsen, så vi ved, hvor de kommer fra, hvad de er lavet af, og hvordan de er anvendt. På den måde kan de genbruges på en helt anden måde end i dag. Vi får mulighed for at genbruge byggematerialerne på en helt ny måde og kan sælge dem videre til en bredere målgruppe, fortæller han.

Det er utroligt vigtigt, at vi som samfund bliver bedre til at forlænge materialernes levetid, så vi kan omstille os til en mere bæredygtig produktion - også i byggebranchen. Hvidberg A/S går nu i front på det område, og deres forretningsmodel er et godt eksempel på, hvordan cirkulær økonomi også kan udmønte sig. Det projekt er vi rigtigt glade for at være en del af.

Michael Zöllner, direktør, Danmarks Grønne Investeringsfond

Nye standarder

Alt i alt er der tale om en investering på et to cifret millionbeløb.

Danmarks Grønne Investeringsfond ønsker ikke at oplyse, hvor meget fonden bidrager med i form af et lån til projektet, men Flemming Hvidberg oplyser, at det har været en stor hjælp, at den grønne investeringsfond har blåstemplet Struer-firmaets etablering af en ny knuserplads.

- Det har gjort det nemmere at få hele finansieringen på plads, forklarer han.

- Selve knuserpladsen bliver på cirka 25.000 kvadratmeter, fortæller Flemming Hvidberg, og der bliver blandt andet plads til en meget mere finmasket sortering af byggeaffald, som Hvidberg A/S henter hjem på en nedbrydningsopgave.

Normalt ender byggeaffaldet på de danske knusepladser i en stor bunke, hvor det bliver til en blanding af gamle teglsten, nedbrudt beton og andre byggematerialer, uanset om materialerne er forurenede eller rene.

Det forarbejdede byggeaffald er derfor stort set altid et blandingsprodukt af svingende og ofte ukendt kvalitet.

Direktøren for Danmarks Grønne Investeringsfond, Michael Zöllner, er derfor begejstret for perspektiverne i den nye knuserplads i Struer, hvor der også vil blive sat helt nye standarder for miljøvenlig drift af knusepladser.

En membran, som lægges ud under jorden, skal forhindre, at der sker nedsivning til grundvandet, ligesom al overfladevand på pladsen bliver opsamlet og genanvendt. Knuserpladsen bliver desuden omkranset af volde og træer og bliver på den måde recirkulerende og fri for at belaste både kloaksystemer og rensningsanlæg. - Det kommercielle potentiale og de grønne perspektiver er betragtelige, vurderer Michael Zöllner.

- Det er utroligt vigtigt, at vi som samfund bliver bedre til at forlænge materialernes levetid, så vi kan omstille os til en mere bæredygtig produktion - også i byggebranchen. Her spiller sortering og sporing af affald en stor rolle. Hvidberg A/S går nu i front på det område, og deres forretningsmodel er et godt eksempel på, hvordan cirkulær økonomi også kan udmønte sig. Det projekt er vi rigtigt glade for at være en del af, siger Michael Zöllner, i en pressemeddelelse om aftalen mellem Danmarks Grønne Investeringsfond og Hvidberg A/S i Struer.

Annonce

Fra 50 til 80 ansatte

Omtrent halvdelen af finansieringen er øremærket selve etableringen af den nye og 25.000 kvadratmeter store sorterings- og knuserplads.

Resten af den grønne kapital går til et nyt Hvidberg-domicil i forlængelse af knuserpladsen. Et domicil, der kan rumme den ventede vækst i medarbejderstaben, som anslås at vokse fra 50 til op mod 80 mand i løbet af de næste fem år.

Flemming Hvidberg forventer, at den nye knuserplads kan være klar til at komme i drift i løbet af sensommeren 2019.

- Men der går nok tre år, inden vi får samlet alle virksomhedens aktiviteter på den nye adresse, vurderer han.

Annonce
Lemvig For abonnenter

Det ene sted kan de nærmest ikke huske, hvornår der sidst er kommet nyfødte til - det andet sted kan de hver dag høre byens børn fra stuen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce