Annonce
Holstebro

Hvis forældre skal holde deres børn hjemme, hvorfor skal de så betale for pasning?

- Det nemmeste ville da være at betale pengene tilbage til forældrene. Men vi har ikke pengene, for vi får ingen fra regeringen. Så vi kan ikke gøre andet end at opfordre til, at man holder sine børn hjemme, hvis man kan. Men forældre er i deres fulde ret til at få deres børn passet. Det er ikke noget, vi skal diskutere, og jeg vil gerne opfordre til, at vi ikke får en folkedomstol. Folk kan godt sidde hjemme og alligevel have brug for pasning, siger Torben Strømgaard, næstformand i børn- og familieudvalget. Genre/arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Lokalpolitikere afviser at belønne forældre økonomisk, hvis de følger kommunens opfordring og holder deres børn hjemme under de forlængede corona-restriktioner.
Annonce

Holstebro: Forældre opfordres til at holde deres børn hjemme fra dagpleje, vuggestuer og børnehaver, hvis de har mulighed for det.

Men forældrene skal stadigvæk betale fuld pris for pasning, de ikke får.

Hvordan hænger det lige sammen?

- Alt under coronaen er ikke som normalen, og alle må yde lidt ekstra i øjeblikket, siger formanden for Holstebro Kommunens børn- og familieudvalget, Torben Gudiksen (R).

Børn- og ungeforvaltningen sendte opfordringen ud til forældrene 30. december, efter regeringen havde forlænget den delvise nedlukning af samfundet, hvor skolebørn er hjemsendt og modtager nødundervisning, men hvor dagtilbud holdes åbne for alle forældre - altså ikke kun forældre i kritiske jobfunktioner.


Alt under coronaen er ikke som normalen, og alle må yde lidt ekstra i øjeblikket

Torben Gudiksen (R), formanden for børn- og familieudvalget


Hvis kommunen gerne vil have forældre til at holde børnene hjemme, hvorfor så ikke bare lade være med at opkræve betaling?

- Hvis forældrene ikke skal betale, så skal vi ud og afskedige folk, for medarbejderne skal jo stadigvæk have løn, siger Torben Gudiksen og henviser til, at de kommunale dagtilbud ikke som i  foråret har fået en pose penge fra regeringen til at opnormere for at kunne lave mindre børnegrupper og gøre mere rent.

- Så hvis vi fra kommunens side laver ændringer i forældrebetalingen, når vi er sikre på, at vi ikke kompenseres fra staten, så ville kommunens økonomi løbe helt løbsk, siger den radikale udvalgsformand.

Også næstformand Torben Strømgaard (V) peger på, at kommunen ikke har råd.

- I forvejen har vi i Holstebro Kommune i modsætning til flere andre af landets kommuner opretholdt rengøringshjælpen i daginstitutioner og skoler i efteråret, og det er for kommunens egen regning, pointerer næstformanden.

- Men du er jo borgerlig politiker - hvordan kan du bede "kunderne" om at blive væk, men sige at de stadig skal betale?

- Jeg kan sagtens forstå, hvis der er folk, der tænker det. Jeg har ikke selv fået det spørgsmål fra en eneste forældre, og jeg har heller ikke selv tænkt det, siger Torben Strømgaard, der betaler for både sfo og juniorklub, som hans børn for øjeblikket ikke benytter.

Han tilføjer:

- Men hvis forældrene ikke vil betale, kan de melde deres barn ud. Det, synes jeg personligt ikke, er nogen god løsning - og de ved jo heller ikke, hvornår det slutter. Jeg tror, vi alle bliver nødt til at udvise samfundssind, siger Torben Strømgaard.

Annonce

Ønsker vaccine til pædagoger

Det er langt fra alle forældre, der følger opfordringen og selv klarer børnepasningen. Det betyder, at daginstitutionerne ikke har hænder nok til at kører helt stueopdelt, men er nødt til at samle børnene i ydertimerne. Det øger risikoen for smittespredning.

Torben Strømgaard tror dog ikke, at en økonomisk gulerod til forældrene ville fjerne udfordringerne med at lave mindre børnegrupper.

- Får vi færre penge ind i forældrebetaling, er der ikke noget at hente på, at der kommer færre børn. Så går det lige op, siger næstformanden.

Formand Torben Gudiksen kigger da også et helt andet sted hen - nemlig efter vaccinerne.

- Jeg kunne godt ønske, at pædagoger og medhjælpere var dem, der stod næst for at blive vaccineret, siger Gudiksen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv For abonnenter

Tidligere minkavler i Nørre Nissum: Vi har brug for en afklaring

Kultur

Indstilleren er nu selv blevet kandidat til Lemvig Prisen: - Jeg syntes de fortjener prisen

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Annonce