Annonce
Danmark

Hvor står Venstre i udlændingepolitikken, Bertel?

Trine Bramsen

Udlændingebekymring: Venstres erfarne mand, Bertel Haarder, er bekymret for om de Radikale og Alternativet vil få indflydelse på en kommende S-regerings udlændingepolitik. Det fremgår af et debatindlæg her i Avisen Danmark 7. februar.

Lad os til en start berolige Bertel med at der også efter et kommende folketingsvalg ser ud til at være en bred opbakning til en stram udlændingepolitik. Omkring tre fjerdedele af befolkningen bakker op om den nuværende linje, som kort fortalt går ud på, at der ikke skal komme flere her til landet end vi evner at integrere. Den del af udlændingepolitikken kommer derfor ikke til at ændre sig efter et valg. Af den simple grund at der ikke er flertal for det. At en så rutineret herre som Bertel kan overse noget så elementært i vores demokrati er jo i sig selv tankevækkende.

Det er også tankevækkende, al den stund at Venstre på vigtige udlændingepolitiske dagsordener faktisk deler politik med de Radikale og Alternativet. Man kunne kalde det den liberale del af udlændingepolitikken.

Tag for eksempel udenlandsk arbejdskraft. Her vil Venstre gerne hjælpe erhvervslivet med at åbne det danske arbejdsmarked for billig Kinesisk, Indisk og Pakistansk arbejdskraft. I dag kan danske virksomheder ansætte alle, som de vil tilbyde en månedsløn på 30.000 kroner. Står det til Venstre skal kravet fremover kun være en månedsløn på 23.000 kroner. Så taler vi ikke længere om IT-specialister, men om helt almindelige danske buschauffører, tømrere og murere. Hvis det står til Venstre skal deres nye kollegaer altså ikke komme fra det lokale jobcenter men fra Kina, Indien eller Pakistan. Helt på linje med de Radikale og Alternativet, som Bertel jo ellers så indtrængende advarer mod. I Socialdemokratiet derimod synes vi kræfterne var bedre brugt på at få opkvalificeret vores egne ufaglærte og sørge for vores at de unge kan få en praktikplads og en sikker fremtid på det danske arbejdsmarked.

Et andet eksempel er muslimske friskoler. I Socialdemokratiet er vi i mod muslimske friskoler. Vi synes det er vigtigt at vores børn går i skole sammen. Vi er i mod social og etnisk adskillelse. Derfor synes vi heller ikke, at det er rimeligt, at danske skatteydere skal betale til skoler, der bidrager til parallelsamfund og isolerer muslimske børn fra andre børn. Helt anderledes i Venstre. Her har Bertels parti i flere omgange valgt at hæve tilskuddet til muslimske friskoler. Sammen med, ja gæt engang, de Radikale og Alternativet.

Det er bare to eksempler på Venstres - og de Radikale og Alternativets - liberale udlændingepolitik. Hvor stor denne del af Venstres udlændingepolitik bliver efter et valg er et åbent spørgsmål. Svaret vil ikke mindst afhænge af, hvem der skal være formand i Venstre.

Dan Jørgensen
Annonce
Forsiden netop nu
Portræt

Geologen savnede jord under neglene

Debat

Debat: Aggressioner med støtte fra Trump.

Israel går igen til valg, og det vil være en ulykke for både israelere og palæstinensere, hvis Benjamin Netanyahu vinder. Han ligger selv langt ude på højrefløjen og vil der ud over basere sin regering på religiøse fundamentalister fra det endnu mere ekstreme højre. Der er i bogstaveligt forstand ingen grænser for Netanyahus aggressioner. Han er desuden opmuntret af støtten fra Trump, der sjældent undgår at puste til konflikten. Netanyahu leger som sædvanlig med ilden og har i valgkampen spillet ud med et kynisk stunt. Nu vil han inddrage de israelske bosættelser i Jordan-dalen og på den måde udvide Israels territorier yderligere. Dette brud på Folkeretten og international ret vil bombe fredsprocessen langt tilbage. Lige her og nu til ubodelig skabe for den palæstinensiske befolkning, men også til stor skabe for israelerne selv på bare lidt længere sigt. Palæstina reduceres til en endnu mindre enklave midt i Israels territorium, og palæstinenserne står tilbage som taberne med færre rettigheder. FN advarer mod udviklingen, og Danmark må også på banen med klare meldinger. En to-stats-løsning med sikre grænser og gensidig respekt mellem befolkningsgrupperne er den eneste langtidsholdbare og civiliserede vej at gå. Netanyahu er farlig for israelere, palæstinensere og muligheden for fred.

Annonce